Un raport din 2016 al unui grup britanic de campanie impotriva obezitatii, numit Forumul National al Obezitatii (NOF), sustinea dietele cu multe grasimi saturate si putini carbohidrati. Expertii in obezitate au reactionat dur, declarand ca afirmatiile NOF sunt „iresponsabile”.
LCHF, o dieta revolutionara
Cu cateva luni in urma, am publicat in aceasta pagina un articol in care prezentam, in premiera pentru Romania, o dieta denumita simplu LCHF (Low Carbohydrates, High Fat, adica Carbohidrati Putini, Grasimi Multe) prezentata intr-o carte din 2016 semnata de medicul suedez Andreas Eenfeldt, fondatorul celui mai mare blog specializat pe sanatate din Suedia, DietDoctor.com. Dr. Andreas Eenfeldt, cu o experienta de 12 ani ca medic, din care aproape 10 ani ca medic de familie, si-a tratat cu succes pacientii cu dieta LCHF.
Desi este cunoscuta de 100 de ani drept o dieta pentru tratarea diabetului de tip 2 si a obezitatii, dieta LCHF este exact inversul dietei initiate in urma cu 50 de ani de medicul american Ancel Keys, care era convins ca o dieta bogata in carbohidrati si nivel scazut de grasimi (HCLF) este sanatoasa, ca preintampina aparitia bolilor cauzate de colesterol si reduce mortalitatea in bolile cardiace.
In cartea sa LCHF, o dieta revolutionara, dr. Andreas Eenfeldt sustine, prin analiza studiilor aparute in ultimele decenii, ca dieta lui Keys nu ajuta cu nimic in prevenirea bolilor de inima si ca a avut ca efect o crestere masiva a obezitatii in SUA. Dar, cum dieta lui Keys a fost decretata politica nationala de alimentatie in SUA, tot asa s-a intamplat si in tarile care au adoptat-o, inclusiv Romania. Si azi in Romania populatia este indrumata pe toate canalele (medici, radio, tv, internet) sa manance putine grasimi si multi carbohidrati (zaharuri, fainoase, legume si fructe) pentru a mentine un nivel scazut de colesterol si riscuri cardiace minime.
O dieta complet gresita, dar adoptata de industria alimentara care inunda piata tocmai cu asemenea produse. Nu stiu de ce medicii ignora sa explice oamenilor ca grasimile saturate, bogate in colesterol, nu inseamna si cresterea colesterolului in sange! Nu grasimea ingrasa, ci tocmai carbohidratii! Iar obezitatea cauzata de aceasta dieta gresita creste de la an la an, inclusiv in tara noastra!
Concluzie combatuta
Raportul NOF se numeste „Mancati grasimi, taiati carbohidratii si evitati gustarile pentru a reduce obezitatea si diabetul de tip 2” si seamana mult cu ideile din cartea lui Eenfeldt, sustinand o dieta care contesta „beneficiile” dietei lui Ancel Keys. Cum era de asteptat, raportul NOF a generat un uragan printre nutritionistii aparatori ai establishment-ului construit in urma cu cinci decenii. Eminenti experti in nutritie si obezitate au afirmat la unison ca afirmatiile studiului „servesc alte scopuri decat pe cele ale sanatatii”, ca „seamana confuzie in randul celor care lupta cu obezitatea si e periculos pentru cei afectati de diabetul de tip 2”.
In fata controversei care s-a declansat, unii membri ai grupului NOF au declarat pentru publicatia britanica Observer ca se dezic de concluzia studiului redactat de presedintele dr. David Haslam, impreuna cu dr. Aseem Malhotra, medic cardiolog si consilierul pe cardiologie al grupului. Toti cei care contesta raportul sunt cei care apara depasita teorie a lui Keys!
Unul dintre experti, dr. Alison Tedstone afirma ca „a manca prea multe grasimi saturate creste colesterolul si mareste riscul atacurilor de inima si al obezitatii”! La fel, si Asociatia Dieteticienilor Britanici a avertizat ca a sfatui oamenii sa manance multe grasimi saturate „ar putea fi extrem de periculos”. Argumente? Ele nu exista!
In campania impotriva NOF, o seama de autoritati recunoscute in domeniul obezitatii si organizatii medicale au fost somate sa-si revizuiasca legaturile cu grupul, deoarece „este de neiertat sa semeni confuzie in randul publicului cu concluzii incorecte”. Mai ales intr-un domeniu cum este cel al obezitatii, care in Marea Britanie afecteaza mai mult de jumatate din populatie!
Intr-un mail trimis publicatiei Observer, dr. Matt Capehorn, directorul medical al NOF, declara ca se retrage din grup daca acesta nu va explica limpede ca studiul este o simpla „opinie”, si nu un sfat privitor la o nutritie „sanatoasa”. Si alti experti, printre care profesorul John Wass, consilier pe obezitate al Colegiului Regal al Medicilor sau Mike Lean, profesor de nutritie umana la Universitatea din Glasgow, s-au delimitat de raportul NOF. Unul dintre experti, care a dorit sa ramana anonim, declara pentru Observer, ca autorii raportului „au deteriorat eforturile de a educa publicul despre ce trebuie sa manance si ce nu” si ca „concluzia raportului de a adopta o dieta echilibrata este un dezastru”. Expertul considera ca „dieta echilibrata” este exact expresia folosita de industria alimentara a semipreparatelor (junk-food) pentru a justifica sloganul alimentar „putin din ce-ti place nu-ti face rau”. Cu alte cuvinte, „consuma cat vrei din toate mizeriile, gustari, bauturi racoritoare – si asta ne face bogati”.
N-am citit raportul NOF, dar daca citesti cartea doctorului Andreas Eenfeldt despre LCHF intelegi ca „dieta echilibrata” se refera la grasimile saturate naturale si, in general, la alimentele naturale, nesupuse procesarii industriale, de tipul junk-food!
Andreas Eenfeldt nu spune nicaieri ca LCHF inseamna „consuma cat vrei din toate mizeriile, gustari, bauturi racoritoare – si asta ne face bogati”, ci exact pe dos! Sunt si la case mai mari specialisti care una citesc si alta inteleg…
Clinicienii, mai aproape de pacienti
Haslam a negat faptul ca membrii NOF n-au stiut nimic inaintea publicarii raportului sus-mentionat, ca dimpotriva, membrii „au fost instiintati de directia raportului si l-au discutat via
e-mail”. In plus, scria Haslam, „mesajele de felicitari din partea profesionistilor din sanatate au fost coplesitoare. Clinicienii – mai mult decat cercetatorii si universitarii – cei care sunt mereu aproape de pacienti, au fost suta la suta de partea noastra”.
Malhotra dezmintea si el furtuna, una intr-un pahar cu apa: „Reactia lor este un alt simptom al esecului sistemului de sanatate de la noi, care duce la o epidemica dezinformare a medicilor si o dezinformare a pacientilor, care contribuie la deteriorarea starii de sanatate a populatiei”. Lucru valabil si la noi, cel putin in privinta starii de… dezinformare a medicilor, care, in ciuda evidentelor relevate de studiile din ultimii 30 de ani, considera dieta lui Keys piatra de temelie a unei „alimentatii sanatoase”!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii