Vechiul Testament aminteste cele 10 urgii trimise asupra Egiptului pentru a-l convinge pe Faraon sa permita eliberarea sclavilor iudei si plecarea acestora spre }ara Fagaduintei. Ce spune azi stiinta despre aceste calamitati? A trecut sarbatoarea Pastilor, dar e bine sa observam ca acei credinciosi mozaici ajunsi in }ara Fagaduintei sarbatoreau Pastele pentru a rememora Exodul, plecarea lor din Egipt, calauziti de Moise, vreme de 40 de ani prin desert. Inainte de a se declansa Exodul, iudeii aveau insa nevoie de ingaduinta faraonului care trebuia sa-i elibereze din sclavie, numai ca faraonul avea nevoie de sclavi si s-a opus plecarii acestora. Pentru a infrange calculele faraonului, asupra Egiptului au fost trimise 10 urgii (calamitati) groaznice, conform Torah si Vechiului Testament, care intr-un tarziu l-au determinat pe faraon sa accepte eliberarea si plecarea sclavilor iudei.
Referitor la autorul acestor 10 urgii, cercetatorii ebraici considera ca primele trei urgii au fost trimise de Aaron, a saptea, a opta si a noua au fost trimise de Moise, a sasea, de Aaron si Moise, iar a patra, a cincea si a zecea au fost trimise de Dumnezeu. Ce spune azi Stiinta despre aceste calamitati teribile? Iata o prezentare realizata de situl Live Science, preluata de Agerpres.
Sange. Se spune ca Aaron a lovit cu toiagul sau in apele Nilului si acestea s-au transformat in sange, impreuna cu apele din canalele de irigatii, din baltile si lacurile din Egipt, apele devenind nepotabile pentru toti egiptenii. Cercetatorii de azi ne spun ca inrosirea apelor Nilului poate sa fie rezultatul unei infestari cu alge rosii. Acest fenomen este cunoscut drept „mareea rosie” atunci cand se produce in apele marilor si oceanelor, insa algele rosii sunt prezente si in ecosisteme de apa dulce. Astfel de infestari cu alge afecteaza pestii si alte animale care traiesc in ape pentru ca algele contin o toxina care se acumuleaza in crustaceele care se hranesc cu alge si apoi otraveste vietuitoarele care se hranesc cu crustacee.
Broaste. Dupa ce l-a avertizat pe Faraon, Aaron a intins mana peste ape si tot pamantul Egiptului a fost acoperit de broaste, care au intrat in casele oamenilor si au ajuns pana si in palatul faraonului si in patul acestuia. Faraonul i-a promis lui Moise si Aaron ca-i elibereaza pe sclavii iudei daca anuleaza urgia, dar dupa ce aceasta a fost ridicata, tiranul nu si-a tinut promisiunea. Invazia de broaste poate fi corelata cu infestarea apelor cu alge care ar fi putut sa-i oblige pe amfibieni sa-si paraseasca mediul natural de viata.
Paduchi. Aaron a lovit pamantul cu toiagul si Egiptul a fost impanzit de paduchi, purici si tantari. Oameni si animale au avut de suferit de pe urma acestei urgii. Daca infestarea apelor cu alge a dus la invazia de broaste, disparitia acestora in numar mare din ape a permis proliferarea tantarilor sau altor feluri de insecte. Broastele se hranesc cu insecte si cu larvele acestora, iar fara ele, populatia de tantari, spre exemplu, ar fi putut exploda, conform lui Stephan Pflugmacher, climatolog la Institutul Leibniz pentru Ecologia Apei din Berlin.
Taunii. Cuvantul ebraic pentru cea de-a patra urgie, a fost tradus de-a lungul anilor de rabini fie ca animale salbatice sau salbaticite, fie ca viespi, tauni sau tantari. Conform unui studiu publicat in 1996 in revista Caduceus, care incearca sa explice pedepsele biblice ca pe niste probleme epidemiologice provocate de modificari ale climei, cercetatorii J.S. Marr si C.D. Malloy sustin ce cea de-a patra calamitate reprezinta o invazie de muste, asa cum este musca de grajd (Stomoxys calcitrans). Muscaturile acestor muste ar fi dus la epidemia de bube si furunculi.
Ciuma vitelor. Cercetatorii cred ca pesta bovina este produsa de un virus din aceeasi familie cu virusurile care provoaca jigodia canina si rujeola. Animalele infectate fac febra ridicata, diaree si le apar ulceratii in gura si in fosele nazale. Aceasta boala si-ar avea originile in Asia si ar fi ajuns in Egipt, in urma cu 5.000 de ani, pe rutele de negot ale acelor vremuri, conform unui material publicat in 2010 de New York Times. Rata de mortalitate a pestei bovine este exceptional de mare, de multe ori depasind 80%. Aceasta boala a ucis aproximativ 200 de milioane de vite in secolul al XVIII-lea, conform estimarilor unui studiu publicat in 1997.
Varsatul negru. La putin timp dupa moartea vitelor, o a sasea calamitate a fost abatuta asupra Egiptului: egiptenii s-au imbolnavit de varsat negru sau de bube si furunculi. Epidemia a fost probabil provocata de o infectie cu Staphylococcus aureus. O alta posibilitate este cea a unei epidemii de variola, boala ce se manifesta prin eruptii cutanate generalizate, inclusiv pe mucoase. Arheologii au descoperit urme de varsat pe cateva mumii egiptene datand de acum 3000 de ani.
Piatra si focul. Ca un exemplu al gratiei sale divine, Yahve l-a avetizat pe faraon sa-si adune vitele si recoltele care au scapat din urgiile anterioare, pentru a le pune la adapost in fata celor care vor urma. Grindina si focul sau fulgerele au lovit oameni, vite si copaci, desi zona in care traiau israelitii a fost crutata. O eruptie a vulcanului Santorini, o insula aflata la nord de Creta, in Marea Egee, produsa in urma cu 3500 de ani, ar putea explica aceasta urgie divina. Este posibil ca un nor de cenusa vulcanica sa fi ajuns deasupra Egiptului si sa patrunda intr-un front de furtuna, rezultand o puternica furtuna cu grindina, conform lui Nadine von Blohm de la Institutul de Fizica Atmosferica din Germania.
Lacustele. Cea de-a opta urgie a venit sub forma unor uriase roiuri de lacuste care au devastat toata vegetatia ramasa. Recoltele, granele si orezul care au scapat grindinei de piatra si foc au fost devorate in totalitate de lacuste. Nu a mai ramas nimic de recoltat in acel an in tot Egiptul si foametea a lovit crunt. Ce cred cercetatorii? Eruptia vulcanului Santorini ar fi putut produce conditii favorabile pentru proliferarea lacustelor, conform lui Siro Trevisanato, un specialist canadian in biologie moleculara si autorul cartii „The Plagues of Egypt: Archaeology, History and Science Look at the Bible”. „Caderile de cenusa au provocat anomalii meteorologice in Egipt, adica un regim mai ridicat al precipitatiilor, un nivel mai ridicat al umiditatii. Iar aceste conditii favorizeaza roirea lacustelor”, a explicat Trevisanato.
Intunericul. Aceasta urgie pogorata asupra Egiptului s-ar fi putut datora, cred specialistii, unei „eclipse solare sau a unor nori de cenusa vulcanica”. Este posibil ca aceasta calamitate sa descrie o eclipsa de Soare produsa pe 5 martie 1223 i.Hr., conform unui expert ucrainean in paleoastronomie. O alta posibila cauza este legata tot de eruptia vulcanului Santorini din urma cu 3500 de ani. Acest vulcan, aflat la 800 de kilometri de Egipt, a erupt iar nori de cenusa ar fi putut ajunge deasupra Egiptului, blocand Soarele.
Moartea primilor nascuti. Inainte de cea de-a zecea urgie, Dumnezeu l-a avertizat pe faraon ca toti primii nascuti din Egipt vor muri. Este posibil ca algele din precedentele calamitati sa fi eliberat micotoxine, substante periculoase ce pot provoca boli si chiar moartea. Cerealele contaminate cu aceste micotoxine ar fi putut fi mortale. Copiii intai nascuti ar fi fost victimele predilecte ale micotoxinelor pentru ca ei ar fi fost primii care primeau painea facuta din cereale infestate.
Oricum, subiectul continua sa-i preocupe pe cercetatori, chiar daca supozitiile abunda, cu atat mai mult cu cat exista numeroase alte intrebari fara raspuns cu privire la faimoasele urgii biblice.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii