Khroma este numele puiului de mamut vechi de 50.000 de ani, descoperit in solul inghetat al Siberiei in 2009. O echipa de cercetatori francezi din Grenoble l-a preluat in acest an de la omologii lor rusi pentru a fi supus unor noi analize. O relicva care se bucura de acelasi interes si tratament stiintific, ca si mumia lui Ramses II. Testele microbiologice au relevat faptul ca animalul, conservat in pergelisol, era purtator de germeni potential mortali. Dupa decontaminare a fost supus unor prime analize cu raze X apoi s-a recurs la examinarea dintilor care i-ar putea preciza varsta, la scanarea contururilor organelor si la prelevarile de piele, par, tesuturi, a materiei din intestine si stomac pentru a fi analizate in scopul determinarii compozitiei acestora in proteine si grasimi.
Dupa primele examene au fost identificate urme de lapte in tubul digestiv, in care cercetatorii spera sa identifice ADN-ul mamei sale. E posibil sa fi fost insa alaptat de mai multe femele, asa cum se intampla in cazul elefantilor. ADN-ul ar mai putea fi identificat in oase, par sau in gheare. Ar putea fi resuscitat acest animal disparut, pe baza ADN-ului? Cercetatorii cocheteaza cu aceasta idee. Obstacolele sunt insa multiple, reconstruirea (sinteza) cromozonilor fiind extrem de dificila, de mii de ori mai dificila decat cea a cromozomului bacterian (performanta stiintifica a cercetatorului american Craig Venter). Obstacole tehnice care, intr-un viitor apropiat vor fi inlaturate.
Aceste animale suscita de multa vreme interesul oamenilor de stiinta. Studiile efectuate in ultimii ani releva faptul ca stramosii mamutilor si cei ai elefantilor s-ar fi separat in urma cu 6 milioane de ani, cam in aceeasi perioada in care s-au separat stramosii maimutelor africane si cei ai indivizilor preumani. Alta concluzie se refera la faptul ca mamutii, sunt mai apropiati de elefantii actuali decat oamenii de cimpanzei.
DORIN MARAN
Comentarii