Marte, planeta care a suscitat cel mai abitir in ultimul sfert de secol curiozitatea astronomilor, ascunde inca, in ciuda numeroaselor informatii pe care sondele spatiale americane le-au transmis despre ea, numeroase enigme. Unii sunt inclinati chiar sa creada ca nivelul de radiatii de la suprafata lui Marte este foarte ridicat, si prin urmare ar putea fi in pericol viata astronautilor trimisi acolo. Dar specialistii NASA sunt optimisti in aceasta privinta ei estimand ca, desi nivelul de radiatii ultraviolete, la suprafata lui Marte, este de cateva ori mai ridicat decat cel pe care cosmonautii sunt obligati sa-l suporte in spatiul extraatmosferic, pericolul nu este vital. Ei vor acum sa descifreze un alt mister legat de Planeta Rosie: modul cum a disparut atmosfera acesteia.
De ce a disparut atmosfera martiana?
Misiunea a primit deja unda verde de la directorii NASA. Scopul sau este, potrivit documentului oficial emis cu acest prilej, „dezvoltarea si lansarea proiectului Mars Atmosphere and Volatile Evolution” (MAVEN). Totodata, cercetatorii americani isi propun sa demonstreze, odata pentru totdeauna, ca pe vecinul nostru cosmic a existat candva viata si poate chiar mai exista, in forme primitive. „O mai buna intelegere a rolului jucat de atmosfera superioara martiana si a modului cum aceasta s-a disipat este absolut necesara, pentru a ne face o idee despre ce s-a intamplat pe Marte”, spune principalul autor al proiectului, Bruce Jacosky, de la Laboratorul pentru Fizica Atmosferica si Spatiala din cadrul Universitatii Colorado, Boulder.
Trei principale instrumente stiintifice vor fi lansate spre Marte, la bordul unei navete spatiale, in noiembrie 2013, ca parte a unui proiect pentru care Agentia Spatiala Americana a alocat suma de 438 milioane de dolari. Indiciile existente pe suprafata martiana, inclusiv acele „canale” care au inflacarat imaginatia savantilor, cu decenii in urma, si care seamana cu albiile secate ale unor fluvii sau identificarea unor minerale care nu s-ar fi putut forma decat in prezenta apei, sugereaza ca planeta „a avut candva o atmosfera mai densa, care suporta prezenta apei lichide la suprafata solului”, se arata in comunicatul dat publicitatii de NASA.
Soarele, principalul vinovat
Dar o mare parte a atmosferei martiene s-a pierdut, probabil din cauza unei schimbari climatice bruste si dramatice. „Marte nu se mai poate proteja de vantul solar din cauza ca nu mai are un scut de aparare, intrucat campul magnetic global al planetei a disparut”, apreciaza David Mitchell de la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland, descriind modul cum acest camp magnetic si-a pierdut forta, atmosfera martiana fiind apoi expusa devastatorului vant solar. Un alt specialist de la Goddard Space Flight Center, Joseph Grebowsky, afirma ca precedentele observatii „ne-au oferit dovada ca un asemenea incident s-a petrecut, dar deocamdata nu avem decat cateva indicii asupra modului cum activitatea solara a dus la rarefierea atmosferei martiene”.
MAVEN va examina efectele Soarelui asupra atmosferei martiene si va transmite eventualele modificari provocate de activitatea solara, de-a lungul unui an. „Proiectul reprezinta o completare vitala pentru misiunile noastre trecute, prezente si viitoare catre Marte. MAVEN ne va duce cu un pas mai departe in intelegerea evolutiei misteriosului nostru vecin cosmic”, apreciaza Grebowsky. Gigantul aerospatial Lockheed Martin va realiza noua naveta spatiala, bazandu-se pe modelele precedentelor module Mars Reconnaissance Orbiter si Mars Odyssey, lansate in 2005, respectiv in 2001.
GABRIEL TUDOR
Comentarii