• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » De la kiloboti la robotii-origami

De la kiloboti la robotii-origami

18 septembrie 2014
in Stiinta
A A

Luând modelul lumii vii, visul ciberneticienilor este de a crea roboti care sa se „autogestioneze”, care sa se organizeze fara interventia softurilor complexe. Un fel de roboti autonomi care sa se descurce in teren, sa se autorepare si, de ce nu, sa lupte. Ideea unui grup de cercetatori de la Universitatea Harvard a fost una oarecum simpla: inspirându-se dupa modul de organizare si actiune al albinelor si furnicilor, ei au creat o serie de miniroboti care pot comunica intre ei fara ajutorul interventiei umane, cel putin asta sustin autorii studiului publicat recent de revista Science. Creatorii acestui proiect l-au denumit kilobot, adica o mie de roboti, dupa modelul kilowatt-ului (o mie de wati).

Kilobotii contraataca

 Odiseea a inceput in anul 2011 când au fost realizati primii 25 de miniroboti, pentru ca doi ani mai târzie, Harvard Robotics sa ajunga la 100 de roboti miniaturali, astazi numarul lor atingând nivelul de 1024 de „kiloboti”. Având in vedere ca productia unui asemenea robot miniatural nu costa cine stie ce, cam 14 dolari bucata, nimic nu-i impiedica pe cercetatori sa ajunga la o „armata” destul de numeroasa la un moment dat. Problema nu este atât numarul kilobotilor, asta e simplu chiar, ci mai degraba prin ce metoda ii poti „uni” intre ei, cum sa detina capacitatea sa comunice intre ei in interiorul roiului. Cercetatorii au reusit sa-i conecteze pe kiloboti folosind emitatoare si receptoare in infrarosu. Modelul de comunicare in interiorul roiului a fost luat tot din regnul animal, kilobotii se misca prin vibratia picioruselor. De aici, pornesc tot felul de alte idei fanteziste, cum ar fi aceea ca, prin intermediul unor programe avansate, roiurile de kiloboti ar putea sa se organizeze prin atasarea unul de celalalt, dupa modelul furnicilor, pentru a forma cu corpul lor punti peste ape!

 O alta idee, extrasa din filmele s.f. (Terminator de pilda), ar fi posibilitatea de a se autorepara sau auto-asambla! „Suntem inspirati in special de sisteme in care indivizii sunt capabili sa se autoasambleze pentru a rezolva problemele”, a explicat Radhika Nagpal, profesor de informatica la Institutul Wyss al Universitatii Harvard, principalul autor al studiului publicat. Cât de mare ar trebui sa fie numarul kilobotilor ca activitatea lor sa fie eficienta si cum sa controlezi o „armata” de câteva zeci de mii sau sute mii de miniroboti? Aceste aspecte au fost puse in discutie si de cercetatorii de la Harvard.

 In primul rând, ei au ajuns la concluzia ca numarul de roboti ar trebui sa fie suficient de mare pentru a se constitui un roi considerabil. Studiile anterioare a roiurilor s-au bazat pe simulari pe computer, deoarece a construi roboti reali costa o mica avere. Pâna acum, in cele mai multe cazuri, atunci când au fost construiti roboti, numarul celor din roi a variat de la cinci la zece, iar in cazuri rare, la 100.

 Avantajul celor 1024 kiloboti de la Harvard este ca sunt capabili sa neglijeze caracteristicile robotice individuale actionând ca roi. Intr-un astfel de roi, robotii care se strica si fac greseli pot fi trecuti cu vederea, deoarece prevaleaza comportamentul colectiv de roi, spun roboticienii de la Harvard. Un alt aspect ne duce la concluzia ca roiul de miniroboti nu se gestioneaza chiar singur, „fara ajutorul oamenilor”, ci prin intermediul unui sistem software foarte complicat. Or, furnicilor, de pilda, le lipseste acest soft si totusi ele se descurca de minune! Si apoi, sarcinile simple de intretinere pentru un numar mic de roboti tind sa devina imposibile pentru o mie sau o suta de mii de roboti grupati intr-un roi. De pilda, incarcarea acumulatorilor portabili ai robotilor ar necesita resurse umane care sa conecteze dispozitivul fiecarui robot. Harvard Robitics a rezolvat problema concepând kilobotii ca pe niste sandviciuri intre doua suprafete conductoare si trecând electricitate prin ei.

 Un alt exemplu de sarcini banale dificil de rezolvat cu un roi atât de numeros ar fi programarea fiecarui component individual al unui grup. In loc sa conecteze robotii individuali la calculatoare, cercetatorii au programat intregul roi cu ajutorul semnalelor infrarosii. O intrebare pusa invers: daca sunt atâtea probleme, aproape insurmontabile, pentru programarea unor roiuri de o mie de miniroboti, atunci cine a programat roiurile de furnici de pe Planeta? Si o alta intrebare in loc de concluzie: daca cercetarea de la Harvard s-a inspirat din filmele s.f. de la Hollywood, ar fi posibil si un razboi al kilobotilor impotriva propriilor creatori?

Robot de hârtie la butoniera

 Inspirându-se nu din lumea insectelor, ci din arta traditionala japoneza origami, un grup de cercetatori americani a creat primul robot care sare si se depliaza singur. O adevarata revolutie in robotica cu aplicatii atât pe Terra, cât si in spatiul cosmic. Despre ce este vorba? Folosind doar foi de hârtie, polistiren care isi schimba forma la caldura, microcircuite si baterii, roboticienii au programat un mic robot care a luat de la sine forme complexe in patru minute si a inceput sa se deplaseze cu o viteza de 5,4 centimetri pe secunda, fara nicio interventie din partea omului. Fixarea balamalelor in polistiren si ordinea plierii s-au bazat pe circuite de incalzire comandate cu ajutorul unui software.

 Prezentata in revista americana Science, realizarea proiectului demonstreaza ca este posibil sa se fabrice repede, in mod automat si cu costuri reduse masini inteligente care pot interactiona cu mediul lor. „A putea programa un robot pentru a se asambla singur si a executa sarcini fara interventia omului este un obiectiv-cheie pe care il vizam de mai multi ani”, explica Rob Wood, profesor de inginerie si de stiinte aplicate la institutul de cercetari Wyss din cadrul Universitatii Harvard, principalul autor al acestor lucrari la care au participat ingineri de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

 Robotii de acest tip ar avea numeroase aplicatii potentiale. Dat fiind faptul ca se prezinta initial sub forma de elemente plate, pot fi desfasurati in operatiuni de cercetare si de salvare in locuri precum imobile prabusite, unde se pot deplia automat. Ei ar putea fi lansati in numar mare in spatiu si la costuri mai mici pentru ca sunt mai usori. Odata pe orbita, s-ar putea deplia singuri pentru a efectua diferite misiuni, potrivit cercetatorilor. Modul prezumtiv de prezentare a „aplicatiilor”, fie ele terestre sau spatiale, dovedeste faptul ca ne aflam deocamdata in fata unor proiecte fanteziste.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Drama Cleopatrei

Urmatorul Articol

Tema: „FLORILE IN MUZICA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: „FLORILE IN MUZICA”

25 septembrie 1744 - S-a nascut Frederick William al II-lea al Prusiei

Horoscopul saptamanii: 29 septembrie – 5 octombrie 2014

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.