Una dintre cele mai spectaculoase personalitati ale antichitatii, Cleopatra VII a Egiptului a domnit din anul mortii tatalui sau, 51 i.Ch., si pâna la moarte, in anul 30 i.Ch. Daca este corect anul nasterii sale, 69 i.Ch., atunci controversata regina avea numai optsprezece ani când a devenit lider al unui stat foarte bogat si cu o asezare geografica strategica, in nordul Africii.
Dupa moartea lui Alexandru Macedon (anul 323 i.Ch.), dinastia macedoneana a Ptolemeilor a avut puterea politica suprema in Egipt. Practic, dinastia ptolemeica a debutat cu un mare general al lui Alexandru cel Mare, si anume Ptolemeu I Soter („Salvatorul”), care s-a declarat rege al Egiptului in anul 305 i.Ch. Dinastia infiintata de el a durat pâna la moartea Clepatrei a VII-a, desi tronul a fost mostenit de fiul acesteia Ptolemeu al XV-lea Cezarion. Acest fiu al Cleopatrei si al lui Iulius Caesar a fost insa ucis de oamenii lui Octavianus la câteva zile de la moartea mamei lui (luna august a anului 30 i.Ch.)
Dupa asasinarea tatalui sau, Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a domnit o perioada impreuna cu fratele Ptolemeu al XIII-lea, care doar oficial se declara sotul surorii sale. Femeie cu o inteligenta superioara, Cleopatra (de origine macedoneana) a invatat egipteana si alte limbi importante din zona mediteraneeana.
Astfel, mai iubita de popor decât fratele sau, Cleopatra a stiut sa-si creeze o imagine de „trimisa a divinitatilor”, proclamându-se fiica lui Ra (zeul suprem al soarelui la egipteni) si a lui Isis (zeita a vietii si a magiei). In aceste circumstante, dupa trei de domnie comuna, Cleopatra lanseaza un razboi civil (anul 48 i.Ch.) impotriva fratelui, cât si a surorii Arsinoe, pe care voia s-o alunge din tara.
In acea perioada, si in Imperiul Roman se desfasura un razboi civil, iar in Egipt isi cautase adapost generalul roman Pompeius Magnus, invins de Iulius Caesar in campania din Grecia. Dar când Caesar a sosit in Egipt dupa dusman, Magnus fusese deja ucis de Ptolemeu al XIII-lea. Cu toate acestea, Caesar a intervenit in razboiul civil din acea tara de partea Cleopatrei. Arsinoe si Ptolemeu al XIII-lea sunt indepartati, iar pe tron ramâne Cleopatra impreuna cu fratele Ptolemeu al XIV-lea… Devenind iubita lui Caesar (caruia i-a fost adusa ascunsa intr-un covor imens), Cleopatra il naste in anul 47 i.Ch. pe Cezarion („micutul Caesar”). Ei aveau sa traiasca la Roma pâna la asasinarea lui Caesar, anul 44 i.Ch., apoi Cleopatra se intoarce in Egipt si-l ucide pe fratele Ptolemeu al XIV-lea, ramânând singura la domnie.
In anul 41 i.Ch. Cleopatra devine iubita lui Marcus Antonius, mai mult din motive politice. Insa alianta amoroasa si politica nu a functionat prea mult, caci Antonius a intra in conflict de moarte cu Octavianus. In anul 31 i.Ch., generalii lui Octavianus câstiga Batalia de la Actium, iar Antonius, parasit de Cleopatra, se sinucide când afla ca iubita sa ar fi murit. Când zvonul s-a infirmat, Antonius a fost dus la Cleopatra, care se refugiase intr-un mausoleu din Alexandria, impreuna cu doua cameriste. Antonius a murit in bratele sale. Regina a primit si vestea ca Octavianus o vâneaza pentru a o umili intr-o parada triumfala la Roma. Atunci intervine moartea ultimei regine a Egiptului antic, ultimul vlastar al dinastiei Ptolemeilor.
Au ramas posteritatii mai multe variante: s-a lasat muscata de o vipera (de mâini sau de sâni), s-a otravit cu o licoare din plante sau, dupa mai putini autori, un om al lui Octavianus ar fi ucis-o pentru a grabi anexarea Egiptului de catre Imperiul Roman.
PAUL IOAN
Comentarii