Lumea intreaga a aflat cu stupoare si groaza vestea producerii unui cutremur catastrofal in Haiti, cutremur care a lasat in urma zeci de mii de morti, milioane de sinistrati si pagube de miliarde de dolari. Dincolo de speculatiile privind declansarea pe cale artificiala a acestei calamitati, intr-o zona ocolita, vreme de secole, de seisme, ramane intrebarea: este posibil ca un dezastru de asemenea proportii sa se mai produca si in alte parti ale globului? Seismologii raspund afirmativ la aceasta intrebare si sugereaza si locul unde ar putea avea loc urmatorul cutremur puternic: sud-estul Europei.
Istanbul va fi urmatorul Haiti? La ora actuala, specialistii nu pot spune exact unde si cand se va zgudui iarasi Pamantul, dar se bazeaza pe calcule, probabilitati si caracterul repetabil, la anumite intervale de timp, a cutremurelor in zonele cu potential seismic ridicat, pentru a preconiza momentul dezastrului. Seismul din Haiti i-a alarmat pe oamenii de stiinta si acestia trag acum un semnal de alarma, avertizand ca un fenomen similar ar fi iminent in regiunea de trecere dintre Europa si Asia, unde se afla orasul Istanbul, cea mai mare aglomerare urbana din Turcia, cu cei 12,6 milioane locuitori ai sai.
Turcia a fost zguduita de un cutremur deosebit de puternic, avand magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, in august 1999, avand epicentrul la Izmit, la est de Istanbul. Atunci au pierit 18.000 oameni si s-au produs pagube materiale considerabile, cartiere intregi de blocuri fiind doborate. A fost cel mai recent seism dintr-o serie inceputa in 1939, in estul Turciei. De-a lungul deceniilor ce au urmat, epicentrele cutremurelor turcesti s-au mutat tot mai spre vest, mergand de-a lungul zonei de contact dintre placa tectonica anatoliana si cea eurasiatica. Ca atare, seismologii estimeaza ca tensiunile acumulate intre cele doua placi vor izbucni de asta data, sub forma unui singur cutremur, devastator, sau a unui lant de cutremure, de magnitudine mai mica, undeva in apropiere de Istanbul.
De altfel o recenta simulare pe computer demonstreaza ca tensiunile cele mai ridicate se inregistreaza in acest moment intr-un punct aflat la sud de metropola turca. Un important factor in calcularea riscului seismic vizeaza ratele de deplasare a fracturilor din placile tectonice. O echipa condusa de Tobias Hergert, de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe si Oliver Heidbach, de la Institutul de Cercetari GFZ a impartit zona in 640.000 elemente, spre a determina cinetica sistemului tectonic.
Rezultatele modelului lor au indicat ca tensiunile aparute in scoarta terestra, in aceasta zona a planetei, sunt pe cale sa se declanseze, fie sub forma a doua-trei seisme de magnitudine mai mica, fie sub forma unui cutremur apocaliptic, de nivelul celui de acum 11 ani. Principala tinta ar fi, in acest caz, Istanbulul, aflat la mai putin de 20 km de punctul de epicentru, calculat de specialistii germani. In aceste conditii, ale deplasarii epicentrelor seismice in mod continuu spre vest nu putem decat privi cu ingrijorare viitorul, dat fiind faptul ca intre Istanbul si focarul seismic Vrancea sunt mai putin de 600 km iar cand placile tectonice incep sa se miste, efectul de domino rezultat ne-ar putea zgaltai candva si pe noi…
GABRIEL TUDOR
Comentarii