In 1980, la putin timp dupa aparitia primei sale carti, Scurta istorie a Timpului, revista "Magazin" a publicat in premiera primele informatii despre autorul acesteia, Stephen Hawking, fizicianul teoretician de la Universitatea Cambridge, considerata cea mai stralucita minte dupa Einstein, care suferea insa de o boala ingrozitoare. El este cel care a devenit, intre timp, o somitate in domeniul Gaurilor Negre din Univers, demonstrand, teoretic, existenta lor. De 30 de ani, Stephen Hawking si sustinatorii lui au promovat teoria ca Gaurile Negre, rezultate in urma colapsului gravitational al stelelor masive, distrug orice intra in ele, impiedicand lumina si chiar informatia sa mai iasa.
Cartile de specialitate, enciclopediile lumii au preluat aceasta teorie si orice fizician care si-a exprimat indoieli a fost combatut. Iata ca, insa, astrofizicianul indian Abhas Mitra, seful catedrei de Astrofizica Teoretica de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) din Mumbai, India, a avut "curajul" stiintific de a pune sub semnul intrebarii teoria lui Hawking intr-un articol publicat in anul 2000. A devenit astfel "astrofizicianul anti-Gauri Negre" cum l-a caracterizat, partinitor, revista Nature.
El mai afirma ca acele Gauri Negre descoperite intre timp, nu sunt de fapt adevarate Gauri Negre, ci cu totul altceva. Mai pe scurt, Mitra spunea ca teoria lui Hawking era gresita! Articolul i-a ultragiat pe adeptii lui Hawking, numai ca in 2004, cu ocazia celei de-a 17-a Conferinte Internationale despre Relativitatea Generala si Gravitatie de la Dublin, Stephen Hawking si-a prezentat noua teorie pe care a numit-o Paradoxul Informatiei pentru Gaurile Negre. In 1975, Hawking calculase ca o data ce o Gaura Neagra se formeaza, ea radiaza energie, incepand sa-si piarda masa si emitand ceea ce a primit numele de "radiatia Hawking". Cu alte cuvinte, credea atunci ca dintr-o Gaura Neagra nu mai scapa nimic, nici lumina, nici informatia, singurul lucru care ii tradeaza prezenta fiind radiatia Hawking. Dupa provocarea pe care i-a lansat-o astrofizicianul indian Abhas Mitra, Hawking a admis la Dublin ca Gaurile Negre pot lasa informatia sa iasa! Iar noile sale cercetari ar putea ajuta sa rezolve "paradoxul informatiei din Gaurile Negre", un puzzle crucial pentru fizica moderna. Culmea este ca exact acelasi lucru fusese afirmat de cercetatorul indian inca din 2000, dar nimeni nu-l bagase in seama! Atunci el scria, de asemenea, ca Gaurile Negre nici nu pot exista! Si asta deoarece formarea si existenta lor ar contrazice teoria relativitatii generale a lui Einstein.
Cum este de inteles, sau n-ar trebui, majoritatea covarsitoare a cercetatorilor a respins concluziile lui Mitra. Si, desi Mitra a invitat mai multi teoreticieni ai Gaurilor Negre, incluzandu-i pe Hawking si Jayant Narlikar din India, sa-i comenteze critic articolul, nimeni nu a raspuns. Singurul cercetator care a laudat lucrarea lui Mitra a fost relativistul Pankaj Josni de la Institutul de Cercetari Fundamentale Tata din Mumbai. Prea "incurcati" de a fi asociati cu un om care l-a contrazis pe Hawking, chiar si colegii lui Mitra au inceput sa-l evite. Pentru ca, in final, autoritatile BARC sa-l mute pe Mitra de la catedra de fizica teoretica sub un pretext oarecare. Asta dezvaluie Deepak Goyal, un ziarist independent din Kolkata, India, care atrage atentia ca Mitra nu este singurul cercetator indian care a fost ostracizat de lumea stiintifica doar pentru ca a contrazis teorii "acceptate oficial", ca ulterior, sa se dovedeasca faptul ca "insolentul" avusese dreptate. "Ironia" spune Mitra, "este ca persoana care acum a indraznit sa demonstreze ca nu poate exista nici o Gaura Neagra a fost complet ignorat de academicieni si de presa". Pana la urma, Hawking a admis la Dublin, ca nu exista practic Gauri Negre "in sens absolut". In esenta, spunea Hawking la Dublin, "noile" Gauri Negre nu sunt un fel de devoratoare totale de materie, dimpotriva, ele continua sa emita radiatie mult timp. Or, asta era chiar ceea ce scrisese Mitra in articolul din anul 2000. Initial, Hawking afirmase ca Gaurile Negre distrug totul, inclusiv informatia, ceea ce contazice legile fizicii cuantice care spune ca informatia nu poate fi niciodata complet stearsa.
Acesta este "paradoxul informatiei" pe care il lansase chiar Stephen Hawking. Numai ca si acest concept este anulat de Mitra care scria in articol ca de vreme ce nu se poate forma si nu poate exista o Gaura Neagra in sensul strict, ci eventual doar obiecte care colapseaza etern, atunci nu exista nici "paradoxul informatiei". Ideile lui Mitra i-au inspirat pe fizicienii americani Stanley Robertson si Darryl Leiter care au confirmat in 2002 ca presupusele Gauri Negre au campuri magnetice intense, asa cum prezisese Mitra, si ca, prin urmare nu sunt Gauri Negre. Deoarece Gaurile Negre nu pot avea camp magnetic! Ce mai ramane, pana la urma, din aceasta victorie a lui Abhas Mitra? Ziua in care natura mitica a Gaurilor Negre sa fie acceptata, iar manualele si enciclopediile lumii sa consemneze ca, in realitate, celebrele Gauri Negre imaginate de Stephen Hawking nici nu exista. Decat, poate, in imaginatia saraca a unora.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii