In urma cu exact patru decenii, intr-o neuitata noapte de iulie, „Vulturul” aseleniza, ducand pe Luna primul echipaj uman, pe doi dintre cei trei temerari astronauti americani de la bordul lui Apollo 11. De aceea, ar putea parea absurd sa te intrebi cate misiuni umane se indreptau spre singurul satelit natural al Terrei, fiindca raspunsul ar parea evident. Si totusi, aflati ca a existat inca o misiune, in afara celei americane, o misiune asupra careia, in toti acesti ani, s-a pastrat cea mai deplina tacere…
Chiar daca americanii au fost primii pamanteni care au pus piciorul pe Luna (desi exista teorii ale conspiratiei care sustin ca pamantenii n-ar fi ajuns niciodata aici), rusii au trimis aici cea dintai sonda spatiala: pe 12 septembrie 1959, sonda spatiala Luna 2 atingea suprafata Lunii, zdrobindu-se insa de aceasta, la vest de Mare Serenitas, in apropierea craterelor Aristide, Arhimede si Autolycus. Timp de zece ani, cursa pentru Luna i-a aliniat la start pe sovietici si pe americani, adesea ideologia substituindu-se stiintei. Si cand in iulie 1969, Apollo 11 se indrepta spre Luna, o racheta spatiala sovietica viza aceeasi destinatie. Misiunea, numita Luna 15, nu a avut insa acelasi succes ca expeditia americana.
Rusii au fost la un pas de „a lua caimacul” americanilor
Nu mai tarziu de saptamana trecuta, lumea a avut prilejul sa auda inregistrarea, nedifuzata timp de 40 de ani, a transmisiei facute de pe Luna, in iulie 1969, inregistrare efectuata de specialistii de la Observatorul Jodrell Bank, condusi de reputatul astronom Sir Bernard Lovell. Despre aceasta inregistrare nu se mai stia absolut nimic si ea a fost descoperita cu totul intamplator in arhivele institutiei, de catre cercetatorii care cautau materiale documentare spre a celebra aniversarea a patru decenii de la cucerirea Lunii.
Imediat dupa lansarea navetei Apollo 11, astronomii britanici si-au indreptat telescoapele spre Luna, spre a depista modulul lunar „Vulturul”, ce-i transporta pe astronauti catre suprafata astrului noptii. In acelasi timp, insa, ei urmareau si un alt obiect spatial – racheta sovietica Luna 15, care incerca sa ajunga pe Luna inaintea americanilor. Informatiile colectate de radiotelescopul lui Lovell dovedesc ca racheta a orbitat in jurul Lunii si s-a zdrobit de suprafata selenara la ora 15:50, in ziua de 21 iulie 1969, cu doar cateva ore inainte ca Neil Armstrong sa faca istoricul sau pas urias pentru omenire.
Inregistrarile de la Jodrell Bank se intind pe o perioada de trei zile si sunt insotite de comentariile lui Sir Bernard Lovell, in vreme ce pe fundal se aud discutiile dintre membrii echipajului Apollo 11. Lovell observa o schimbare in evolutia sondei Luna 15, menita sa o aduca pe aceasta mai aproape de locul planuit pentru aselenizarea americanilor. Cu alte cuvinte, rusii voiau sa „ia caimacul” expeditiei rivalilor lor, care ar fi avut surpriza sa constate, aselenizand, ca sonda sovietica se afla deja acolo si afisa, sfidator, steaua rosie a Uniunii Sovietice, inainte ca americanii sa inalte steagul lor cu stele si dungi…
Specialistii din Sala de Control a observatorului astronomic britanic pot fi auziti exclamand „Aselenizeaza!” si apoi „Coboara prea rapid!”, pe cand urmaresc momentele premergatoare prabusirii Lunii 15 de suprafata selenara. Apoi se asterne linistea si cineva spune: „Cred ca va fi o drama la cel mai inalt nivel pentru rusi”. Lovell isi aminteste insa ca, in contextul reusitei americane, sovieticii au pastrat o tacere deplina asupra esecului lor si in afara acestora, doar el si cei cativa colegi britanici au stiut ce se intamplase de fapt.
„In ianuarie 1969, cand rusii au conectat in spatiu doua navete cu echipaj uman, Soyuz 4 si Soyuz 5, eram convins ca ei se afla cu cel putin cinci ani inaintea americanilor. A fost o surpriza ca acestia au reusit sa cucereasca Luna si pentru mine e unul dintre cele mai mari mistere de ce sovieticii, care au lansat primul satelit artificial, in 1957, si au trimis primul om in spatiu, in 1961, au fost invinsi in cursa pentru Luna. Episodul Luna 15 releva perfect esecul sovieticilor pe acest plan dar a fost prea putin cunoscut. Speram ca inregistrarea data publicitatii acum sa faca lumina in aceasta afacere obscura a razboiului rece si nu ne putem decat imagina care ar fi fost repercusiunile politice daca Luna 15 reusea sa puna steagul sovietic pe Luna iar naveta Apollo 11 s-ar fi zdrobit de rocile selenare”, a declarat Lovell, ajuns astazi la venerabila varsta de 96 de ani.
GABRIEL TUDOR
Comentarii