O cursa pe jos pe o distanta de 250 de kilometri sub un soare strivitor din desertul marocan, e o provocare sportiva iesita din comun. Organizatorii francezi de la Institutul national de cercetare in informatica si automatica (Inria) au mobilizat 1000 de alergatori veniti din lumea intreaga in 2 aprilie a.c. Pe linia de plecare se afla si un om-masina, cu corpul plin de captatori. E vorba de un cercetator de la Inria care a imbracat acest costum impopotonat cu diverse accesorii pentru a se angaja intr-o experienta inedita, aceea de a inregistra de-a lungul cursei, toate miscarile efectuate, in cele mai mici detalii.
Scopul acestei experiente a fost acela de a dezvolta si perfectiona reteaua de captatori (a comunicarii dintre acestia si a sincronizarii lor prin semnale radio) pentru a putea veni in ajutorul handicapatilor motori (paraplegici, hemiplezici…). In cadrul reeducarii pacientilor hemiplezici, de pilda, captatorii permit observarea miscarilor piciorului handicapat, cu ajutorul unei stimulari electrice a muschilor.
Incaltamintea alergatorului a fost prevazuta cu captatori de presiune integrati in diverse locuri ale talpii pantofului. Accelerometre, giroscoape si magnetometre au fost prinse de fiecare segment al corpului sau pentru a se masura miscarile de 3D. Au fost adaugati si captatori fiziologici (pentru a masura, de pilda, ritmul cardiac) sau de mediu (pentru temperatura ambianta, umiditatea aerului, luminozitate) si un GPS. Au fost creati si algoritmii necesari pentru a se trata si gestiona numarul mare de masuratori si a se pune in evidenta detaliile si parametrii care intereseaza in mod special in timpul mersului, cum ar fi, de pilda, momentul in care picioarele se desprind de pe sol, tipul de impact asupra solului etc.
DORIN MARAN
Comentarii