Este mai mult decât firesc sa ne cuprinda un fior rece pe sira spinarii, mai ales pe aceia dintre noi care am trait cosmarul cutremurului din 4 martie 1977..
Este mai mult decât firesc sa ne cuprinda un fior rece pe sira spinarii, mai ales pe aceia dintre noi care am trait cosmarul cutremurului din 4 martie 1977… Dupa cum la fel de firesti sunt si numeroasele întrebari pe care le ridica reactivarea zonei seismice din Vrancea. A fost vreo legatura între cutremurul din 5 mai si cel din Iugoslavia? Acesta din urma a fost un seism natural sau… o noua arma secreta din panoplia „seniorilor razboiului” (pentru a-l cita pe Gérard Kléin), un razboi geofizic pus la punct de cercetatori si care a fost experimentat pe pielea mult-încercatilor nostri vecini… Poate fi provocata o eruptie vulcanica, poate fi declansat un seism pustiitor, pot fi stârnite un ciclon, un potop, o ninsoare care sa ne înghita orasele? Iata subiectul anchetei pe care am realizat-o, la care ne-au raspuns prestigioase personalitati ale vietii stiintifice.”Principial, este posibila aplicarea unor procedee care sa constituie un asa-zis razboi geofizic”.
Este o problema de care se ocupa nu partea civila, ci partea militara. Ca specialist din domeniul civil, pot spune ca, cel putin principial, este posibila aplicarea unor procedee care sa constituie un asa-zis „razboi geofizic”.Prof. dr. doc. DUMITRU ENESCU -Director general, Institutul National pentru Fizica Pamântului”În prezent nu se poate, deoarece nu exista posibilitati tehnice”
De mai bine de zece ani, poate chiar si mai mult, se invoca în cercurile militare, ca posibila, folosirea în viitor a cutremurelor ca arma. În prezent nu este însa posibil acest lucru, deoarece nu exista posibilitati tehnice. Eventual peste 100 de ani, sau poate si mai devreme…Asistent cercetare STEFAN TATARU -Observatorul Seismologic Vrâncioaia”Cutremurele nu pot constitui o arma de razboi”
Ma îndoiesc ca omenirea poate sa produca în prezent cutremure artificiale. Pentru aceasta, ar trebui efectuate foraje de mare adâncime si provocate explozii care sa genereze un cutremur – si aceasta, numai daca exista si conditiile tectonice adecvate! Daca încercam sa cream pe aceasta cale un cutremur într-o zona tectonic stabila, nu vom obtine nimic altceva decât efectul exploziei! Este bine sa exemplificam cu zona vrânceana, unde seismele se produc la adâncimi în jurul a 100 km, iar în lume nu s-au realizat foraje care sa depaseasca cu mult 10-12 km adâncime. Pe de alta parte, realizarea unui astfel de foraj cere mult timp si resurse financiare substantiale, astfel încât secretul care ar trebui sa însoteasca un act de subversiune nu poate fi pastrat. În concluzie, mi se pare ca în prezent cutremurele nu pot constitui o arma de razboi.HOREA SANDI – Cercetator principal, INCERC – Bucuresti”Problema este cea a declansarii”
Omul de stiinta cauta sa înteleaga Natura, pentru a putea ajuta la prevenirea unor catastrofe; evident ca istoria ne arata ca aceleasi minunate descoperiri au fost utilizate pentru a distruge „cu buna stiinta”, pentru a genera ARME. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca într-un viitor nu prea îndepartat sa fie posibil „controlul”, în anumite limite spatio-temporale, al fenomenelor naturale precum cele atmosferice sau geofizice. Arma geofizica, aidoma fenomenelor de tip OZN, desi ar merita toata atentia si competenta necesare, se înfasoara într-o unda de mister care da „fiori” cititorului, mult mai dispus sa creada ca a si fost utilizata, decât ca ea înca se afla pe planseta proiectantului si ca poate ar mai fi înca timp sa oprim constructia ei. Punctul cel mai dificil ar fi, poate, sa stabilim daca un asemenea fenomen geofizic – sau atmosferic – s-a declansat natural sau nu. „Urma” fizica lasata este cea a unui fenomen autentic. Problema este cea a declansarii, care se poate face, conform teoriilor fizice neliniare, cu energii precis localizate, dar de valoare extrem de scazuta si, implicit, dificil de detectat…FLORIN MUNTEANU -Presedintele Centrului pentru Studii Complexe”Asemenea actiuni geofizice… zdruncina nu numai inamicul, ci si pe ceilalti”
Razboaiele pot fi duse astazi sub diferite forme, cum ar fi, de exemplu, razboiul ecologic dus de Saddam Hussein în Golful Persic sau
de americani în Vietnam (si, în prezent, în Iugoslavia, prin bombardarea uzinelor chimice – n. red.). Variate si amenintatoare sunt si „retetele” de modificare a climei în scopuri militare: caderi de grindina pustiitoare, geruri naprasnice venite din senin, cicloane care îsi schimba drumul sau cutremure devastatoare menite sa distruga, de pilda, întreprinderile de armament ale inamicului.
Utopie? NU, pentru ca, înca din 1977, la Palatul Natiunilor din Geneva, 33 de tari au semnat o conventie care interzice manipularea si modificarea mediului natural în scopuri militare. Efectele acestora ar putea fi mai nimicitoare decât în cazul utilizarii bombei cu hidrogen!
În ceea ce priveste actiunile geofizice, care, spre deosebire de celelalte, nu pot fi controlate, ele sunt mai rare, complexe, temporare si impuse. Ele zdruncina nu numai inamicul, ci si pe ceilalti…Col. prof. univ. dr. CONSTANTIN TEODORESCU -Academia de Înalte Studii Militare
Deocamdata – punct! Mai bine zis, punct si virgula. Pentru ca ar mai fi înca multe de spus…Deocamdata – NICI UN CUTREMUR NU A PUTUT FI PREVaZUT ÎN TIMP UTIL. Cu exceptia… cutremurelor din cadrul unui razboi geofizic, declansat cu buna stiinta.
Cum s-au adaptat speciile de pe Terra?
De la cei mai înalti munti la adâncurile oceanului, influenta omenirii a...
Comentarii