• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Demonul stirilor false

Demonul stirilor false

4 iulie 2018
in Stiinta
A A

Ca Si conceptul „schimbarile climatice”, cel denumit „stiri false”, impotriva carora se indreapta acum intr-un efort anuntat cu tam-tam mediatic chiar creatorii lor, a devenit un subiect trendy desi el exista de cand exista presa.

 Foarte interesant a fost faptul ca despre „stirile false” nu s-a vorbit decat imediat dupa ce la alegerile prezidentiale din SUA din 2016 a iesit victorios candidatul republican, in ciuda tuturor prognozelor (false si ele?) care sustineau candidatul democrat.

 Intelegem ca „stirile false” sunt o calamitate, dar cum de niciunul din cavalerii de azi ai cruciadei impotriva lor nu pomenea nimic in urma cu cativa ani? Si cum a fost descoperit atat de brusc conceptul de „stiri false”? Azi, cand nici macar in stirile meteo nu mai poti avea incredere, ele fiind „coafate” pentru a satisface diverse interese (ale turismului, ale consumului, ale celor care vor sa terifieze ascultatorii). De „calitatea” presei era constient, in urma cu mai bine de o suta de ani insusi scriitorul american Mark Twain, care scria ca „daca nu citesti presa esti neinformat, dar daca citesti presa esti dezinformat”. Daca asta se intimpla atunci, ce putem spune azi despre presa, care s-a alterat de un milion de ori mai mult, mai ales dupa dezlantuirea fara limite si reguli a „presei” online? A acestei „prese” ridicata in slavi chiar de Institutul Reuters, care vrea sa ne convinga cu orice pret ca trebuie bagata in seama chiar si de presa clasica (tiparita), aflata oricum pe duca!

 Asadar ideea actuala de „stiri false” si ideea ca o companie ca Google si-a propus sa ne salveze de ele nu pot ascunde decat scopuri obscure, subterane. Dovada ca nu se defineste exact ce sunt acestea, in schimb Google stie deja cum sa ne scape de ele! De ce acum si nu acum doi-trei ani, de pilda? Nu cautati raspunsul, el nu exista. Exista doar un nor de praf sub care se ascund, in realitate, incercari de control al stirilor, de cenzurare a stirilor, prin intermediul unor algoritmi creati in Silicon Valley pentru niste „roboti” inzestrati cu Inteligenta Artificiala, creati tot acolo.
 Sa ne aducem aminte ca boss-ul Facebook recunostea ca a manipulat intentiile de vot la alegerile prezidentiale din 2016 in SUA. Dupa aceea, acelasi boss a fost prins ca a influentat alegerile nu doar in SUA, ci si prin unele tari din Europa. Si sunt acum inventate „stirile false” care fac rau! Inventam apa calda?

 Dupa Facebook, a venit randul Google de a fi criticat ca a contribuit la „declinul presei” prin proliferarea dezinformarii. Acum Google vrea sa dea certificate de buna purtare marilor companii de presa care transmit doar „stiri reale”! Cum?

 Prin introducerea unor „roboti” superinteligenti care sa separe „stirile false”, de cele „bune”! Dar cum se face distinctia corecta intre aceste categorii?

 Google spune ca va ajuta presa (?) „sa limiteze efectele adverse ale algoritmilor, care au tendinta de a prioritiza doar anumite medii ori subiecte in defavoarea altora” dupa cum transmite Agerpres. Pentru multi experti genul asta de masuri cam bate la ochi. Chiar daca, oficial Google declara ca masurile sunt „parte a eforturilor sale de a elimina dezinformarea si de a-i ajuta pe utilizatori sa sparga bula filtrelor prin care se crea tendinta de a mentine cititorul captiv in propriile convingeri in detrimentul largirii orizonturilor sale”.

 Cu versiunea sa numita „Google News”, se doreste „aducerea la lumina a stirilor care va intereseaza din surse de incredere, oferindu-va in acelasi timp o gama variata de perspective asupra evenimentelor”. „Surse de incredere”, dar cine stabileste care sunt acestea? Ce instanta? Algoritmii?

 Si apoi, se cauta „reabilitarea presei” sau maximizarea profiturilor obtinute din publicitate ale grupului Google? Nu toti expertii au incredere in algoritmi, care s-ar dori impartiali, dincolo de subiectivitatea umana. Ei sunt, insa, creati de oameni pentru a executa ceea ce au fost programati. Impartialitatea algoritmilor este o fantezie mult mai saraca decat cele erotice.

 „De mult timp exista o fantezie cu privire la stirile personalizate (algoritmic)”, spunea Meredith Broussard, care preda jurnalism la Universitatea din New York. „Nimeni nu a facut-o vreodata bine si cred ca cei care concep stiri si editorii de pagini (de internet) se descurca foarte bine in ceea ce priveste sortarea”, adauga ea.

 Pana la urma, putem uita de controversa „stiri false”, „stiri bune”. Acest „moft” se reduce la profituri. Pentru Dan Kennedy, profesor de jurnalism la Universitatea Northeastern, aceste masuri preconizate de Google par a avea un efect pozitiv pentru ecosistemul presei. „Timp de multi ani, Google a refuzat sa imparta veniturile din publicitate cu grupurile de presa sub pretextul ca Google le aducea trafic si ca tinea de acele organizatii sa se descurce sa gaseasca o modalitate pentru monetizarea traficului”, a subliniat el. „Acum, cand peste 90% din totalul noilor venituri publicitare digitale merg la Google si Facebook, Google ajunge in sfarsit sa recunoasca faptul ca trebuie sa incerce altceva”, a mai declarat Kennedy.

 Nicholas Diakopoulos, specialist in jurnalism digital la Universitatea Northwestern, se intreaba ce sunt acelea „surse de incredere”? Dupa el, schimbarea pare o idee buna, poate „pentru cei mari sau (editorii) care
si-au dat seama cum sa se joace cu algoritmul”, dar cum ramane „cu site-urile de stiri locale, cu site-uri noi de stiri care nu au un palmares?”.

 Ei bine, despre aceleasi „surse de incredere” vorbea si Mark Zuckerberg cand declara cu cateva luni in urma „ca va favoriza sursele de incredere, la sfatul utilizatorilor”, dar asta doar dupa ce a iesit la iveala scandalul Analytica pentru care inca incearca explicatii timide, chiar in Europa.

 Pana la urma, nu este vorba de „stiri false”. In realitate, stirile false sunt sinonime cu existenta presei de cand exista ea. „Stiri false” vor exista chiar si dupa eforturile conjugate (de ochii lumii) ale Google si Facebook. Ele sunt azi posibile cu atat mai mult cu cat exista o sumedenie de dispozitive digitale de manipulare a informatiei (prin abolirea verificarii din trei surse, prelucrarea imaginilor foto si video cu programe digitale specializate). Informatia este manipulare. Manipularea este dezinformare.

 Problema este ca abia acum s-a descoperit sau a iesit la iveala o masinarie digitala, o escrocherie digitala, de manipulare a populatiei globului, cititori si utilizatori, care se ascundea sub faldurile grele ale unui motor de cautare si ale „media de socializare”.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Stalin, rublele si bolsevicii

Urmatorul Articol

Tema: “BANII”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: “BANII”

12 iulie 1943 - Batalia de la Prohorovka

Horoscopul saptamanii: 16-22 iulie 2018

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.