Panourile solare actuale convertesc lumina vizibila in energie. Exista insa si o alta tehnologie, pe cale de perfectare, care permite captarea raditiilor infrarosii, asigurandu-se un randament energetic superior. O echipa de oameni de stiinta din Boston College (Chestnut Hill – SUA) a realizat primii captatori sensibili cu lungimi de unda infrarosie, mai lungi decat cele ale luminii vizibile. Noile instalatii sunt dotate cu panouri solare prevazute cu milioane de antene minuscule, sensibile mai ales la fotonii IR ai Soarelui. Aceste nanoantene pot viza si asa-numitul infrarosu mediu, emis de Pamant dupa ce a absorbit energia solara in timpul zilei.
In plus, nanoantenele sunt capabile, in perspectiva unor cercetari viitoare, sa absoarba si caldura reziduala a imobilelor din timpul noptii pentru a o converti in electricitate. Au fost studiate o serie de materiale, precum cuprul si manganul, care au fost supuse unor radiatii infrarosii pentru a se determina, prin simulare informatica, cele mai performante forme si dimensiuni ale antenelor. Aurul s-a dovedit a fi insa cel mai eficace material. O perfecta optimizare a tehnologiei care sa tina cont de toti parametrii, ar permite realizarea unui randament de 90% in infrarosu (cu nanoantene din aur), superior celui asigurat de captatorii solari conventionali.
Experimental, nanoantenele au fost fixate pe un disc de siliciu, dupa modelul circuitelor integrate, acestea dovedindu-se capabile sa absoarba pana la 80% din radiatiile infrarosii la care au fost expuse. Nanoantenele sunt usor de fabricat si montat pe suporturi (inclusiv din polietilena, dar cu un randament mai mic) si pot fi adaptate in functie de forma si marimea lor la diverse frecvente ale radiatiilor infrarosii. Pot fi adaptate si la carcasa unor aparate care emit radiatii infrarosii, precum laptopuri, telefoane mobile etc. asigurandu-le alimentarea cu energie.
DORIN MARAN
Comentarii