Desi pentru istoricii familiarizati cu desfasurarea faptelor ce au dus lumea in pragul celei de-a doua conflagratii mondiale, lucrurile sunt lamurite, in ceea ce priveste ascensiunea si mentinerea la putere a lui Adolf Hitler, nu au lipsit, in ultimele decenii, nici adeptii teoriilor „oculte” in aceasta spinoasa problema, dat fiind faptul ca dictatorul german a fost membrul misterioasei organizatii „Thule”. Dupa cum se stie, insusi Hitler marturisea, peste ani, in anturajului sau, ca in Primul Razboi Mondial ar fi avut o „viziune supranaturala”, care l-a avertizat asupra destinului sau maret. Tot el era convins ca fusese ales de destin pentru a schimba din temelii lumea si astfel isi explica „invulnerabilitatea” lui in fata numeroaselor tentative de asasinat care l-au vizat. Un episod mai putin cunoscut este cel al salvarii de la moarte a tanarului Hitler, imediat dupa sfarsitul primei conflagratii mondiale, de catre un soldat irlandez.
Camarazi de front
Ar fi putut fi lumea salvata de la cel mai mare cataclism din istoria ei, soldat cu peste 70 de milioane de morti, daca in 1919 soldatul irlandez Michael Keogh nu l-ar fi salvat pe Adolf Hitler, pe atunci un demagog obscur, aflat pe punctul de a fi linsat de o multime furioasa? Povestea vietii extraordinare a lui Keogh, si implicit intamplarea cu Hitler, a fost facuta recent cunoscuta, dupa publicarea memoriilor fostului soldat, considerate multa vreme disparute fara urma. Cu totul intamplator, ele au fost descoperite la inceputul acestui an in arhivele Universitatii Dublin si autentificate de familie si istorici. Keogh, nascut in satul Tullow, comitatul Carlow, in Irlanda, a fost recrutat in regimentul Regal Irlandez in 1913, pe cand avea 22 de ani. Dar, adept al independentei Irlandei, va fi identificat ca un potential factor de rebeliune si trimis pe frontul din Franta, imediat dupa declansarea Primului Razboi Mondial.
In mai putin de o luna, el a fost luat prizonier de germani. Dupa doi ani de captivitate, Keogh a fost unul dintre voluntarii irlandezi din randurile prizonierilor de razboi care s-au inscris in Brigada Irlandeza a lui Roger Casement, pentru a lupta de partea germanilor. Keogh, patriot convins, credea ca daca nemtii vor castiga razboiul vor putea impune Marii Britanii acordarea independentei pentru Irlanda. In septembrie 1918, Keogh l-a intalnit pe caporalul Adolf Hitler langa Ligny, la granita dintre Franta si Germania. Cei doi fusesera repartizati in aceeasi unitate – Regimentul 16 Bavarez de Infanterie si au luptat cu vitejie pe front, contra Aliatilor.
La un pas de a fi linsat
Dupa incheierea ostilitatilor, Keogh s-a temut sa se intoarca in Irlanda, unde ar fi fost judecat de britanici pentru inalta tradare, asa ca a ramas in Germania si s-a inscris in Freikorps – unitati paramilitare de dreapta ce se opuneau unei revolutii marxiste in Germania postbelica. Potrivit memoriilor irlandezului, acesta se afla, in 1919, la München, fiind capitan in Freikorps. Compania lui era cazarmata pe Turken Strasse, cand Keogh a fost chemat de urgenta, pentru a dezamorsa un conflict survenit la baracile unde erau incartiruiti fosti soldati germani. „Disputa izbucnise din cauza a doi agitatori politici, ce faceau propaganda in cazarmi. Am ordonat unui sergent sa ia un pluton inarmat si am mers sa rezolvam situatia.
Cand am ajuns, cei doi agenti politici fusesera deja dati jos de la tribuna improvizata de unde isi incepusera discursurile si luati la bataie de fostii militari. Erau in pericol de a fi linsati, asa ca am ordonat oamenilor mei sa traga o salva de avertisment in aer, pentru a calma spiritele. Imediat, incaierarea s-a potolit, desi multimea inca striga, furioasa, cerand capetele indivizilor. Soldatii au reusit sa-i ridice pe cei doi agitatori, care erau raniti, taiati, loviti si plini de sange. Amandoi aveau nevoie de un doctor. Nu mica mi-a fost mirarea sa-l recunosc, in micul om cu mustata, batut mar, pe fostul meu camarad de arme, Adolf Hitler, care, desi nu se mai putea tine pe picioare din cauza loviturilor primite, a inceput sa-mi vorbeasca, plin de inflacarare, despre noul lui partid, national-socialist.” Keogh a dispus trimiterea urgenta a celor doi raniti la spital. El este convins ca, daca ar mai fi intarziat o jumatate de ora, ambii, inclusiv Adolf Hitler, ar fi fost linsati. Dupa multi ani, irlandezul l-a reintalnit pe Hitler. Era in august 1930, la un mare miting organizat de nazisti la Nürnberg si fostul caporal a vorbit in fata unei multimi de admiratori. „Era clar ca n-ar mai fi avut nevoie de ajutorul meu”, scria mucalitul Keogh, care a reusit sa revina in Irlanda natala abia dupa Al Doilea Razboi Mondial, decedand in 1964, intr-un spital din Dublin.
GABRIEL TUDOR
Comentarii