• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Este cimpanzeul urmasul omului?

Este cimpanzeul urmasul omului?

29 martie 2012
in Stiinta
A A

Ideea generala, darwinista, este ca omul se trage din maimuta. Observatia empirica e deseori concludenta: cimpanzeul se comporta in multe situatii ca omul. Teoriile creationiste vorbesc despre om ca fiind creatie divina care nu a evoluat din nimic. Atunci ar putea fi si invers? Daca cimpanzeul este cel care a evoluat regresiv dintr-un om al unei civilizatii superioare care s-a stins in urma cu milioane de ani?

Cine cu cine seamana

Asta ar presupune sa admitem ca in istoria de 4,5 miliarde de ani ai Planetei, noi nu suntem prima civilizatie superioara pe Terra, ci ar mai fi putut exista si alte civilizatii, poate superioare noua, care au disparut in urma unor catastrofe naturale. Atunci, unde se termina omul si unde incepe cimpanzeul? Si romanul Quintus Ennius se intreba "cum de seamana cu noi aceasta fiara hidoasa?", citat preluat ulterior de Cicero, Bacon sau Montaigne. Chiar asa, cum de exista azi si omul si maimuta, daca ar fi adevarata teoria darwinista?

Daca admitem teoria darwinista, evolutionista, atunci se pot gasi multe argumente pentru a o sprijini, pentru a admite ca omul, fiinta superioara, s-a dezvoltat din cimpanzeu, de la simplu la complex, de la o fiinta inferioara la una superioara. Cercetatorii evolutionisti spun ca oamenii si doua specii de cimpanzei (pan troglodytes si pan paniscus) au un stramos comun, un oarecare sahelanthropus tchadensis care a existat acum 5-7 milioane de ani. Dar n-ar putea fi acest stramos comun chiar fiinta care a involuat dupa disparitia unei civilizatii superioare acum cateva milioane de ani? Mai departe putem face o comparatie genetica. Cimpanzeul si omul impart acelasi ADN intr-o proportie, spun specialistii, de 85-95 la suta. Dar cimpanzeii au 48 de cromozomi, cu doi mai multi decat oamenii, si explicatia specialistilor este ca acest lucru se datoreaza faptului ca la un stramos uman, nu se stie care, doua perechi de cromozomi au fuzionat intr-una.

Se vorbeste si despre mutatii genetice de-a lungul evolutiei celor doua specii, fapt ce face ca diversele comparatii genetice intre oameni si cimpanzei sa nu se poata face cu usurinta. Dar, la fel de bine, mutatii genetice puteau avea loc si la cimpanzeii care ar fi involuat din oamenii unei civilizatii stravechi disparute, astfel incat omul de azi si cimpanzeii sa aiba ca stramos comun, nu un cimpanzeu, ci un om al unei civilizatii superioare disparute.

Creiere mai mari sau mai mici

Un cimpanzeu are un creier al carui volum e de aproximativ 370 cm3 in medie, in vreme ce creierul unui om este de 1.350 cm3. Volumul creierului inseamna si inteligenta, dar nu neaparat. Unii au castigat premiul Nobel si aveau un creier sub 900 cm3, in vreme ce multi au creierul de 2.000 cm3, fara rezultate notabile. Mai relevanta sub acest aspect este structura unor parti ale creierului. Creierul oamenilor are o suprafata mai mare deoarece este mai "valurit" decat al cimpanzeilor, cu foarte multe conexiuni intre partile lui, iar acest lucru, impreuna cu un lob frontal mai mare, face posibila gandirea abstracta si logica. Intr-adevar, cimpanzeului ii lipseste, in comparatie cu omul, nu doar volum, ci si circumvolutiuni.

Pastrandu-ne in paradigma avansata, cimpanzeul ancestral a pierdut aceste capacitati in urma involutiei, in lipsa civilizatiei disparute si a conditiilor de trai primitive. Cimpanzeii, in urma involutiei creierului, au pierdut capacitati importante cum ar fi scrisul, cititul, vorbitul. Au pierdut capacitatea de a folosi cuvantul si de aici restul, precum rationamentele logice si abstracte. Experientele au aratat ca oricat s-au straduit cercetatorii, uneori decenii la randul, cimpanzeii au fost invatati sa faca multe, dar nu au putut fi invatati sa scrie, sa citeasca si sa vorbeasca, chiar daca, in rest, ei se pot comporta ca oamenii.

Cum socializam

Cimpanzeii petrec mult timp socializand. In lipsa limbajului verbal, specific omului, exista mult limbaj al corpului, limbaj afectiv. Puii si adolescentii cimpanzei se harjonesc, se gadila, se joaca si la fel fac si parintii cu puii. Uneori gesturile parintilor fata de pui, de la cearta, bucurie, tandrete, suparare, agresivitate, exprimarea deznadejdii sunt frapant de asemanatoare cu cele ale oamenilor. Toate acestea, alaturi de modul "uman" in care cimpanzeii isi privesc progeniturile, dau apa la moara celor care admit ca omul se trage din maimuta. Dar si opusul poate sta in picioare: noi am putea fi descendentii nu ai maimutei, ci ai omului unei civilizatii disparute.

Mersul biped

E drept ca azi, atat oamenii cat si cimpanzeii sunt bipezi. Nu e mai putin adevarat ca cimpanzeii se folosesc adesea atat de mersul biped, cat si de folosirea tuturor celor patru labe, in vreme ce omul a renuntat, in activitatea cotidiana, la aceasta abilitate. Oamenii sunt bipezi de la circa un an, pana atunci ei neputandu-se tine pe picioare, spre deosebire de unele animale care se pot ridica pe cele patru labe la cateva minute dupa nastere.

Daca ar fi adevarat

Intr-o viziune a evolutiei si a involutiei, omul modern ar fi urmasul unui om ancestral, apartinand unei civilizatii disparute la un moment dat, dupa modelul disparitiei dinozaurilor. Suna SF, dar cate teorii stiintifice nu sunt pura fictiune? De la Big-Bang, la teoria stringurilor si cele 12 dimensiuni ale spatiului sau viteza de sase ori mai mare decat viteza luminii…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Cine a salvat Parisul?

Urmatorul Articol

Tema: „DUNAREA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: "DUNAREA"

Descoperirea Insulei Pastelui

Horoscopul saptamanii: 9-15 aprilie 2012

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.