• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni

Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni

11 august 2017
in Stiinta
A A

Aratam saptamâna trecuta ca teoriile despre timp sunt mai vechi si mai noi, dar toate sunt aproximative. Daca am sti exact ce este Timpul am putea afla cu exactitate când s-a produs Marea Explozie (daca s-a produs cu adevarat, dincolo de teoria cunoscuta). Continuam trecerea în revista a teoriilor despre timp, dupa ce în editia trecuta a revistei ne oprisem la teoria filozofului John McTaggart care în lucrarea sa din 1908, Unreality of Time, demonstra ca timpul nu exista, este practic ireal. Oricât de bizara ar putea parea unora aceasta idee, ea a fost intens discutata în secolul al XX-lea si chiar în acest secol. Dar a spune ca Timpul este „ireal” nu spune si ce este Timpul.

 Asa cum celebrul astrofizician Stephen Hawking în cartea sa din 1988, Scurta istorie a Timpului, demonstra în capitolul intitulat Sageata Timpului, ca timpul are o singura directie, ca entropia creste o data cu timpul, dar nu si ce este Timpul. Si Einstein, atunci când a dorit sa defineasca gravitatia scria ca „este ceva care…”.

 Asadar, Timpul, gravitatia, sunt certitudini pe care le traim o viata de om, dar care nu sunt definite cu exactitate. În lipsa exactitatii, teorii si supozitii mai aproape de literatura S.F. decât de stiinta. Sa vedem alte câteva teorii care încearca sa explice ce este timpul, dupa cum au fost prezentate de Listverse.com.

Cubul format din felii

 În cadrul perceptiei empirice, conform careia un obiect, toate obiectele, au trei dimensiuni fizice, lungime, latime, adâncime, matematicienii au tinut sa adauge o a patra dimensiune, Timpul. Chiar daca nu se stie cu exactitate ce este Timpul, în vreme ce toate celelalte trei dimensiuni sunt masurabile înca de pe vremea lui Pitagora. Teoria universului ca un „cub” cu patru dimensiuni  considera timpul drept o dimensiune actuala, alaturi de celelalte trei.

 Teoria Universului ca un bloc (cub) cu trei dimensiuni alcatuit din straturi (felii) de timp, care formeaza un întreg. Mai mult, orice persoana este un obiect cu patru dimensiuni care exista în straturi de timp. Straturile de timp înseamna orice eveniment din viata, de la nastere, copilarie, adolescenta etc.

 Timpul, în sine, nu exista în sensul de trecut, prezent si viitor, ci în sensul ca orice punct din interiorul blocului cu trei dimensiuni se afla în relatie cu alte puncte ale timpului. Teoria Universului ca un bloc compact format din straturi de timp lasa loc ideii de timp infinit, atât trecut cât si viitor, în sensul în care blocul dimensional se poate extinde în infinit, în orice directie. Singurul lucru imposibil este schimbarea viitorului si asta deoarece, daca exista evenimente care se petrec în blocul de timp, viitorul este decis. Adica nu poate fi schimbat. Teoria aceasta omoara, vai, si ideile s.f. legate de calatoriile în trecut si în viitor.

Khronos, Kronos si Moira

 Cam asa îsi imagineaza timpul teoriile contemporane. Dar cum defineau Timpul gânditorii Antichitatii. Înainte ca filozofii greci sa încerce sa explice Timpul au fost mai întâi  explicatiile mitologice care, toate, includeau figura centrala a Tatalui Timpului. Înaintea lui erau zeii primordiali, Khronos si Ananke. Khronos era zeul timpului, imaginat ca o fiinta, o parte om, o parte leu si o alta, taur. Ananke, sarpele, înfasurat în jurul oului ca simbol al lumii, era simbolul eternitatii.

 Khronos mai apare în mitologia greco-romana stând în mijlocul rotii zodiacale. Nefiind guvernat de timp, el putea fi un barbat tânar sau batrân, asemanator cu imaginile de azi ale Tatalui Timpului si ale copilului care anunta noul an. Khronos era tatal titanilor si apare deseori drept Kronos, care si el, asociat cu Timpul. Kronos era titanul responsabil cu detronarea si castrarea tatalui sau si care avea sa fie ulterior omorât de propriul sau fiu, Zeus. Khronos era cel responsabil de progresia în timp de-a lungul anotimpurilor si al anilor de la începuturi. Dar ceea ce li se întâmpla oamenilor, barbati si femei, în timpul trecerii timpului, era în responsabilitatea altcuiva.

 Noi ne raportam la timp în legatura cu ceea ce ni se întâmpla în timpul scurgerii acestuia. Ne nastem, crestem si îmbatrânim. Acest ciclu al omului nu era domeniul timpului, ci al Moirei. Klotho desfasura firul vietii, începând ciclul vietii pentru fiecare. Lakhesis masura cât de lung va fi firul, în timp ce Atropos era cel care taia firul vietii. Lucrurile erau clare în Antichitate, viata era legata de timp, si timpul de viata, cu responsabili diferiti pentru actiuni diferite.

 Moira (Moirai) avea si puterea de a prevede evenimentele din viitor, sugerând ca destinul a fost scris deja. Si, desi zeii controlau trecerea timpului de-a lungul anotimpurilor, Moira era responsabila de lucrurile care se petreceau în interiorul timpului: cum ar fi întoarcerea Persefonei la mama sa, Demetra, în timpul verii sau lunile pe care le petrecea alaturi de sotul ei Hades în timpul iernii. Si aici lucrurile erau clare, logice: Persefona statea în infern sase luni pe ani, lunile reci (toamna si iarna) când natura moare, pentru a se întoarce dupa sase luni, în lunile calde (primavara, vara), când natura devine din nou verde. Iata ciclul naturii, împreuna cu cel al omului.

Nu stim ce este Timpul

 Desi avem o multime de instrumente pentru a masura timpul, ceasuri, calendare etc, tot nu stim ce este timpul. Desi el ne guverneaza viata. Dar dincolo de timpul masurat de ceasuri, mai exista si un timp sideral. E vorba despre de timpul masurat de miscarea de rotatie a Pamântului în raport cu stelele fixe si nu cu Soarele. Mai este si ziua solara, care este perioada alternantei zi-noapte. Pe la începutul secolului al XX-lea, cercetatorii si astronomii au descoperit ca rotatia Pamântului încetineste, ajungându-se astfel la calcularea Timpului Efemeridelor, la care s-a renuntat în 1979.

 A urmat Timpul Terestru Dinamic care este un calcul mult mai precis, bazat pe Timpul International Atomic. În 1991 s-a renuntat la denumire în favoarea Timpului Terestru. Denumiri mai vechi si mai noi, dar, într-un cuvânt, nu prea stim ce sa facem cu timpul, desi îl folosim si îl traim zi de zi. Scurgerea timpului era definita de Hawking în raport cu entropia; Entropia creste o data cu timpul, scria el în Scurta Istorie a Timpului.

 Suntem constienti de trecerea timpului pentru ca entropia, adica dezordinea, creste o data cu timpul. O cana care cade de pe o masa, într-o singura secunda se sparge în sute de cioburi, dar niciodata n-o sa vedem cum din sutele de cioburi se va forma o cana într-o secunda. Timpul se scurge într-o singura directie. E clar. Si totusi, ce este Timpul?…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Primul razboi al secolului XX

Urmatorul Articol

Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Urmatorul Articol

Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”

10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei

Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.