Imperiul Rus condus de tarul Nicolae al II-lea dorea extindere teritoriala si consolidarea puterii în estul Asiei, mai ales ca din punct de vedere naval era dezavantajat de faptul ca din cauza gheturilor, portul Vladivostok era operational numai vara. Razboiul desfasurat între Imperiul Rus si Imperiul Japonez, în perioada 8 februarie 1904 – 5 septembrie 1905 a vizat interesele celor doua mari puteri imperiale asupra Manciuriei si Coreii, suprematia în acea regiune a estului Asiei.
La scara istorica, se poate spune ca acest razboi a deschis perspectiva conflictelor militare atât de grave ale veacului trecut. Interesele celor doua mari puteri imperiale asupra Manciuriei si Coreii erau foarte mari si ambele se suspectau ca vor sa acapareze suprematia în acea regiune a estului Asiei.
Conflict inevitabil
O accedere libera a rusilor la Port Arthur din Manciuria (peninsula Liaodong) le-ar fi permis tranzactii comerciale în toate sezoanele (China lasase Manciuria sub tutela Japoniei, dupa Primul Razboi Sino-Japonez, 1894-95). Pe de alta parte, japonezii voiau ca regiunea Coreii sa ramâna independenta (daca nu sub protectia lor), ca zona tampon cu Rusia.
Conflictul de interese a condus în prima instanta la începerea negocierilor dintre cele doua state. Trimisul împaratului Japoniei, Meiji cel Mare, a fost printul Ito Hirobumi (fost samurai si prim ministru). El a transmis rusilor ca pretentiile lor asupra Manciuriei sunt inacceptabile. El a propus ca atât Manciuria, cât si Coreea sa fie independente. De partea cealalta, tarul Nicolae al II-lea se dorea a fi un continuator al expasiunii Rusiei tariste si a folosit prilejul pentru sporirea sentimentului nationalist al poporului sau.
La 8 februarie Japonia a trimis declaratia de razboi, dar în aceeasi zi si înainte ca declaratia sa ajunga la rusi, a atacat flota ruseasca stationata la Port Arthur. Tarul îi subestimase pe japonezi, însa oamenii din jurul sau îl avertizasera ca trupele rusesti din Europa vor ajunge foarte greu în est. Dar ambitia liderului rus era prea mare. Conflictele militare s-au concretizat în numeroase batalii navale, cele mai importante fiind în jurul zonei strategice Port Arthur din Manciuria.
Flota rusa s-a vazut grav afectata de torpiloarele japoneze si de viteza cu care actiona Japonia. În cele din urma s-a ajuns la blocada pe care japonezii au facut-o la Port Arthur, când generalul rus Anatoli Stessel s-a predat inamicului. Dupa cucerirea faimosului Port Arthur, Japonia a învins fortele ruse la Mukden (Manciuria). Fortele ruse dinspre Europa au ajuns foarte greu, iar flota rusa, dezorganizata, a fost învinsa si pe Marea Galbena.
Tarul face concesii
Nicolae al II-lea a ales sa înceapa negocierile de pace, mai ales ca pe plan intern puterea imperiala era lovita de Revolutia din 1905. Negociator principal a fost presedintele SUA, Theodore Roosevelt (care a primit Premiul Nobel pentru pace), si s-a ajuns la Tratatul de la Portsmouth, prin care Rusia facea concesii teritoriale Japoniei… Numai ca la 9 august 1945, Stalin a declarat razboi Japoniei si a invadat Manciuria. Dar în 1905, victoria asupra rusilor ridicase prestigiu si ambitiile japonezilor.
PAUL IOAN
Comentarii