Ciclon, uragan sau taifun: denumiri diferite, dar care se refera la acelasi fenomen meteorologic, la cea mai violenta manifestare a depresiunilor tropicale, capabile sa degajeze o putere de 200 kilotone, adica de 10 ori mai mare decât cea a bombei de la Hirosima.
Acest fenomen, potential ucigas si esentialmente devastator, nu ameninta decât in anumite perioade ale anului.
Ciclon, uragan sau taifun: denumiri diferite, dar care se refera la acelasi fenomen meteorologic, la cea mai violenta manifestare a depresiunilor tropicale, capabile sa degajeze o putere de 200 kilotone, adica de 10 ori mai mare decât cea a bombei de la Hirosima.
Acest fenomen, potential ucigas si esentialmente devastator, nu ameninta decât in anumite perioade ale anului. De pilda, din ianuarie pâna in martie in Oceanul Indian, unde apare sub numele de taifun, sau din iunie pâna in noiembrie in Florida, unde e numit uragan sau ciclon.
Un taifun, uragan sau ciclon se formeaza si se manifesta doar in zonele calde ale marilor si oceanelor. Apar in momentul in care temperatura apei e de cel putin 27s C, pâna la o adâncime de 80 de m si in conditiile in care aerul atmosferei inalte e rece. Aerul cald, mai usor, se ridica, aspirând umiditatea apei si formând nori. In aceste conditii, vânturile iau altitudine si imprima norilor o miscare in spirala, in jurul unei zone relativ calme, denumita „ochiul ciclonului”. Ciclonii tropicali, care se deplaseaza cu 20-25 km/h, au diametre de la 300 la 1.000 km si pot evolua pe mii de km, timp de aproximativ o saptamâna. In jurul zonei de depresiune, vânturi puternice (pâna la 300 km/h) se formeaza si se rotesc in sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica. Umiditatea pe care o absorb si o pompeaza spre inaltimi se condenseaza si provoaca ploi intense. Dupa ce uraganul isi ia energia din caldura degajata de ape, dupa trecerea sa, acestea se racesc.
Ciclonul joaca astfel rolul unei enorme „supape”, evacuând preaplinul de energie acumulata de oceane in zonele tropicale. In momentul in care ajunge pe continent, uraganul slabeste progresiv, lasând in urma pagube importante din cauza vânturilor violente si ploilor torentiale. La toate acestea adaugându-se unda de soc a furtunii, nivelul apelor ridicându-se cu câtiva metri si provocând inundatii. Cu toate ca e urmarita de la inceput de sateliti, traiectoria unui uragan nu e previzibila cu precizie. Ciclonul poate reveni in locurile in care a provocat dezastre, lovind din nou.
Cât priveste tornadele, un fenomen turbionar asemenea ciclonului si uraganului, acestea au efecte distrugatoare locale, mai putin semnificative.
O sopârla poate detecta tumorile pancreatice
Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord,...
Comentarii