La mai bine de patru decenii de cand oamenii au pus piciorul pe primul corp ceresc in afara Pamantului, posibilitatile explorarii altor planete, sisteme solare sau chiar galaxii, sunt inca indepartate. Se vorbeste mult despre posibile expeditii spre Marte dar dificultatile financiare duc mereu la amanarea punerii in practica a unor asemenea proiecte. Pe de alta parte, actualele posibilitati tehnice fac ca voiajurile spatiale pe planete mai indepartate sa ramana de domeniul fictiunii, caci distantele uriase constituie deocamdata o bariera de netrecut. O posibila solutie ar viza utilizarea gaurilor negre si a materiei intunecate pentru propulsarea mult mai rapida a rachetelor spatiale.
Aceasta propunere radicala a fost avansata de fizicienii din doua universitati americane, ce spera ca astfel vizitele catre alte sisteme solare si galaxii vor deveni posibile chiar din secolul XXI! La momentul actual, cea mai rapida naveta spatiala este Voyager 1, care e pe cale sa paraseasca Sistemul Solar, deplasandu-se cu o viteza impresionanta, de 17 km pe secunda. Totusi, chiar si asa, vor fi necesari 74.000 de ani pentru ca sonda sa ajunga la cea mai apropiata stea, Proxima Centauri, situata la 4,2 ani-lumina de Terra.
Viteza luminii, atinsa in doar cateva zile
Este astfel evident ca rachetele care functioneza pe baza de combustibili conventionali nu sunt fiabile, pentru calatorii pe distante mari, intrucat convertesc doar 0,000000001 % din masa lor in energie. Cu alte cuvinte, ar fi necesare milioane de tone de combustibil pentru a obtine viteza necesara. Nici macar reactoarele nucleare nu sunt cu mult mai eficiente, convertind 1% din masa in energie.
Fizicianul Jia Liu, de la Universitatea New York, a sugerat realizarea unui „motor cu reactie”, bazat pe folosirea materiei intunecate din Univers, pentru propulsarea rachetelor, in vreme ce doi matematicieni de la Universitatea Kansas, Louis Crane si Shawn Westmoreland, sustin ca folosirea de gauri negre artificiale, ca sursa de energie, ar fi fezabila. Iar oamenii de stiinta sunt de acord ca asemenea propuneri, desi par fanteziste, nu contravin cu nimic fundamentelor teoretice ale fizicii.
Propunerea lui Crane si Westmoreland ar implica realizarea unei navete spatiale avand in partea inferioara un urias reflector parabolic si plasarea, in focarul acestuia, al unei mici gauri negre, formate artificial. „Radiatia Hawking”, declansata de gaura neagra, pe masura ce aceasta converteste lent propria masa in energie (sau „se evaporeaza”) ar impinge nava inainte, astfel incat la ea ar putea ajunge, in cateva decenii, la o viteza apropiata de cea a luminii, facand din Proxima Centauri o tinta lesne de atins.
Mai mult, la viteze apropiate de cea a luminii, pentru calatori, timpul se va scurge mai incet, facandu-i sa imbatraneasca mai greu decat oamenii ramasi pe Pamant. La viteze mai mari ar fi posibil sa poata fi cercetate si alte sisteme solare din Calea Lactee, intr-o viata de om. Ideea lui Liu este mai speculativa, intrucat se bazeaza pe posibilitatea existentei materiei intunecate. Specialistul de origine chineza sugereaza fabricarea unei nave spatiale avand in fata un „aspirator” pentru colectarea particulelor de materie intunecata.
Daca, asa cum se crede in teorie – si cum savantii care lucreaza la acceleratorul de particule din Geneva vor sa demonstreze practic – aceste particule sunt „neutralino”, care se anihileaza unele pe altele la contact, ele ar putea fi directionate intr-un rezervor situat in spatele navei, capabil sa genereze energie, asemenea unui motor cu reactie. Cu cat mai repede va merge nava, cu atat mai multi neutralino vor fi absorbiti. Daca toate calculele sunt corecte, spune Liu, o asemenea racheta ar putea atinge viteze foarte apropiate de cea a luminii in doar cateva zile.
GABRIEL TUDOR
Comentarii