Robotii fac parte de mai multa vreme din universul tehnologic. Microprocesoarele, automobilele etc. sunt executate de roboti. Peste un deceniu robotii vor deveni utili si in casele noastre, pentru a face menajul sau a asigura asistenta persoanelor cu handicap. Sau vor fi inrolati in armata. Iar peste alte decenii, vor fi fabricati roboti programati sa gandeasca complex, apropiindu-se tot mai mult de ratiunea umana. Care e viitorul lor? Care va fi rolul lor? Ar putea prezenta vreodata un pericol pentru omenire? Scenaristii si scriitorii de SF incearca de mai multa vreme sa imagineze o lume in care prezenta robotilor superinteligenti isi pune amprenta asupra evolutiei umanitatii. Dar, mai cu seama, sa ilustreze cinematografic violenta robotilor fata de creatorii si campionilor lor, oamenii. Va remintim cateva scenarii celebre in care aceasta tema a fost abordata de cineasti care au anticipat, spectaculos, degringolada unei lumi, fireste neverosimile, acaparate de roboti sangerosi.
Metropolis
(1927)
La inceputul anilor 1920, marele regizor german Fritz Lang e socat descoperind New Yorkul. Remarca aici locuitori bogati care traiesc si lucreaza in varful zgarie-norilor in timp ce poporul e cantonat in mici imobile. La intoarcerea in Berlin, scrie o poveste SF in care New Yorkul devine fabulosul Metropolis. Savantul Rotwang care nu vede cu ochi buni aceasta societate injusta in care muncitorii aflati in subterane actioneaza masini ce produc energie, fabrica un robot cu chip de femeie pe care-l programeaza pentru a-i incita pe muncitori la revolta conducandu-i intr-o lupta incununata de victorie impotriva asupritorilor.
Mondwest
(1973)
Intr-un parc de distractii din Mondwest, vizitatorii bogati isi pot petrece un sejur de vis. Decorurile sunt diverse si fascinante: un oras din Far West, un castel medieval sau o vila din Antichitatea romana. Aici apar roboti cu care vizitatorii se pot bate in duel. Roboti programati sa piarda. Pana intr-o zi in care sistemul informatic e virusat.
Privati de acest sistem de securitate, robotii care joaca rolul adversarilor, merg pana la capat in rolurile lor, asasinand turistii. Cel mai tenace dintre ucigati e un tintas de elita care-l urmareste furibund pe ultimul supravietuitor.
Saturn 3
(1980)
Un cuplu de savanti, Adam si tanara sa sotie. Alex, traieste intr-o statie spatiala pentru a produce noi alimente pentru o planeta suprapopulata. Totul se intoarce pe dos din momentul in care un stralucit om de stiinta – Benson – ajunge la ei pentru a le da o mana de ajutor si pentru a construi un robot – Hector – dotat cu un creier uman in care injecteaza propria sa memorie. Benson e un periculos psihopat, tendintele sale criminale si atractia pentru frumoasa Alex, sunt si ele transferate robotului care-l elimina pe creatorul sau, il vaneaza pe Adam si incearca s-o faca pe Alex sclava sa.
Odiseea spatiala
2001
Totul incepe prin descoperirea primei dovezi de inteligenta extraterestra: un mare bloc rectangular care se infige in solul lunar si care emite un semnal radio spre Jupiter. 18 luni mai tarziu naveta spatiala Discovery One pleaca spre planeta gigant. Singurul membru al echipajului informat asupra adevaratului scop al expeditiei – intalnirea cu extraterestrii – este Hal 9000, calculatorul de bord, cel ce controleaza absolut totul in interiorul navetei si care e extrem de perfectionat.
Aceasta masina sensibila programata sa spuna doar adevarul, incepe sa minta. Stresata de aceasta contradictie, va face o serie de erori ce ii nelinistesc pe astronauti, care decid sa o debranseze in cazul unei pene. Dar Hal, care supravegheaza in permanenta echipajul, intelege amenintarea si se hotaraste sa elimine echipajul, unul cate unul. Singurul supravietuitor va debransa circuitele memoriei calculatorului ucigas. De ce a actionat Hal in acest mod? Pentru a nu lasa nici o marturie a minciunilor sale, crima de neiertat pentru un robot sofisticat.
Suprematia robotilor
(2009)
In 1872, in romanul sau Erewhon, scriitorul englez Samuel Butler imagina mecanisme inteligente care acced la constiinta si care pot evolua independent. Dupa lansarea revistei SF Amazing Stories, tema robotilor care se revolta va deveni populara. Povesti in care creaturile din metal refuza rolul de sclavi incercand sa devina stapanii lumii. Fanii SF au asteptat ani buni pentru ca cinematograful sa abordeze aceasta tema si asta pentru ca nu era simplu din punct de vedere tehnic sa pui in scena legiuni de roboti. In 1980 apare povestea Terminatorului si a unui razboi intre roboti si oameni. Intr-un nou episod (al IV-lea) e infatisata o lume apocaliptica creata de Skynet, o retea de inteligenta artificiala careia armata americana i-a incredintat apararea nucleara. Considerand oamenii drept fiinte inutile, care-i impiedica dezvoltarea, Skynet declanseaza o ploaie de rachete atomice care aneantizeaza 90% din omenire. 18 ani mai tarziu, John Connor – protejat de cyberg-ul sau Schwarzennegger, devine seful rezistentei umane impotriva primilor roboti ucigasi fabricati de Skynet.
DORIN MARAN
Comentarii