• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mama tuturor bombelor

Mama tuturor bombelor

13 ianuarie 2010
in Istorii
A A

Realizarea, la finalul celui de-al doilea razboi mondial, a primei bombe atomice, urmata de lansarea a doua astfel de proiectile asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, a marcat debutul unei noi epoci in istoria omenirii. Puterea atomului a inceput sa fie exploatata astfel in scopuri distructive si pentru urmatoarele cateva decenii, lumea intreaga avea sa traiasca sub imperiul spaimei, urmarind cu sufletul la gura cel mai bizar razboi din toate timpurile, asa-numitul „razboi rece”. Cursa dintre cele doua superputeri – Statele Unite si Uniunea Sovietica, pentru suprematie pe plan militar, a atins cote inimaginabile, la un moment dat arsenalul lor nuclear fiind suficient pentru a distruge total si o planeta de o mie de ori mai mare decat Terra! In aceasta cursa absurda, sovieticii au obtinut suprematia, lansand, in urma cu aproape 50 de ani, faimoasa „bomba a tarului”.

„Sa le aratam imperialistilor ce suntem in stare sa facem!”

Ca mai toate testele nucleare efectuate in 1961, si „bomba tarului” a fost rezultatul calculelor politice ale liderilor sovietici, in special Nikita Hrusciov. Desi exista un moratoriu privind limitarea formala a testelor nucleare, ambele superputeri au continuat sa-si dezvolte arsenalul nuclear. Razboiul rece era la apogeu si nu peste multa vreme, construirea zidului Berlinului si criza rachetelor din Cuba va certifica aceasta stare de lucruri. Hrusciov dorea, pe de alta parte, ca in perspectiva celui de-al XX-lea congres al PCUS, sa demonstreze lumii suprematia sovietica pe plan militar. Pe 10 iulie 1961, el i-a convocat pe savantii participanti la programul atomic.

Andrei Saharov, conducatorul acestui program, a incercat sa se opuna unor noi testari dar Hrusciov n-a tinut seama de parerea sa: „Va trebui ca pana la iarna sa le aratam imperialistilor ce suntem noi in stare sa facem”, a declarat el, raspicat. Nu se stie cine a venit cu ideea lansarii unei bombe de 100 de megatone dar pentru savanti era clar ca o asemenea arma era practic inutila, in scopuri militare, ci ar fi putut fi vehiculata doar in scopuri propagandistice. In alta ordine de idei, sovieticii nu dispuneau de avioane de zbor (cu exceptia greoiului bombardier Tu-95) capabile sa execute zboruri intercontinentale, spre a lasa asemenea bombe gigantice asupra Americii.

Totusi, savantii recunosteau ca lansarea unei bombe de 100 megatone ar fi dus la distrugerea completa a ariilor urbane pe o raza de 60 km, ar fi provocat pagube imense pe o raza de 100 km si arsuri de gradul III si distrugerea vederii pe o raza de 220 km. In conditiile densitatii de populatie de pe coastele de est si de vest ale Americii, ori din Europa Occidentala, lansarea unei astfel de bombe de catre sovietici ar fi putut insemna chiar anihiliarea unor natiuni intregi – de pilda tari ca Olanda sau Belgia ar fi putut fi rase de pe fata pamantului!

O parasuta de 1600 metri patrati!

In ciuda retincentei savantilor si a militarilor, care realizau ca lansarea „bombei tarului” nu va putea fi niciodata realizata pe tinte reale, Hrusciov a tinut mortis ca arma sa fie realizata si testata, in scopuri propagandistice. In doar 16 saptamani, prin eforturile conjugate a miilor de oameni care participau la programul nuclear sovietic, bomba a fost gata, la laboratoarele secrete Arzamas-16, din Urali. Este adevarat, nu avea 100 megatone, ci doar 57, dar asta nu l-a impiedicat pe Hrusciov sa laude performanta „de nedepasit” a savantilor sovietici si chiar sa se laude cu eforturile de realizare a bombei in fata demnitarilor americani condusi de consilierul prezidential John McCloy, care vizitau Moscova.

Lansarea bombei a fost planificata sa corespunda cu sesiunea finala a Congresului PCUS. Greutatea proiectilului – 27 tone era aproape de capacitatea maxima de transport a unui avion Tu-95 iar aparatul care a ridicat bomba a trebuit sa fie modificat, intrucat dimensiunile armei – 2 metri latime si 8 metri lungime nu permiteau trecerea sa prin orificiul de lansare. De altfel, in final, bomba a ramas, pe jumatate, in afara fuselajului! Saharov avea sa marturiseasca, mai tarziu, ca de multe ori, in timpul pregatirii bombei, savantii au fost amenintati de tot mai nerabdatorul Hrusciov ca, daca experimentul esua, vor fi trimisi cu totii sa monteze traverse de cai ferate in Siberia.

„Noi radeam si ne gandeam ca o asemenea pedeapsa era chiar reconfortanta. Pe timpul lui Stalin, daca greseai ai fi fost impuscat direct”. Bomba a fost inzestrata cu o parasuta cantarind aproape o tona si avand o suprafata de aproape 1600 metri patrati, pentru a-i incetini caderea. Chiar si daca parasuta nu s-ar fi deschis, echipajul bombardierului care lasa arma n-ar fi fost in pericol, intrucat aceasta era inzestrata cu un dispozitiv special, ce declansa detonarea doar dupa ce avionul se afla deja la o distanta suficient de mare.

„Puterea sovietelor”

 In dimineata zilei de 30 octombrie 1961, aeronava Tu-95 condusa de maiorul Andrei Durnotev si purtand in pantecele ei uriasa bomba s-a ridicat in aer, zburand catre arhipeleagul Novaia Zemlia, unde urma sa aiba loc experimentul. Bomba a fost lansata la ora 11:32, ora Moscovei, de la o inaltime de 10.500 m si, franata de parasuta, a detonat la inaltimea de 4000 m, 188 de secunde dupa aceea, cand avionul se afla deja la o distanta de 45 km. Punctul de impact s-a aflat la 55 de km nord de satul Severnai si la 250 km nord de Belusia, unde se aflau observatorii din partea armatei partidului, inclusiv mai multi delegati de la Congres.

Efectul a fost cu adevarat spectaculos: mingea de foc produsa a avut un diametru de circa 7 km iar lumina exploziei a fost atat de intensa incat a putut fi vazuta si de la 1000 km distanta. Ciuperca atomica s-a ridicat la o inaltime de 64 km si a avut un diametru de 30-40 km! In satul Severnai, care fusese evacuat, nu a mai ramas nici o cladire in picioare. La sute de kilometri distanta, in tundra, casele de lemn au fost spulberate iar cele de piatra sau caramida au ramas fara acoperisuri. Unde de soc a fost resimtita chiar si in Finlanda, unde s-au spart geamurile multor case. Comunicatiile radio au fost intrerupte timp de mai bine de o ora. Valul de caldura degajat a fost simtit pana la 270 km si se estimeaza ca daca ar fi existat oameni la mai putin de 100 km de epicentru, acestia ar fi fost pur si simplu mistuiti de foc! Explozia a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter iar puterea degajata in cele doar 39 nanosecunde ale exploziei a reprezentat aproape 1,5% din puterea Soarelui!

Initial, chiar specialistii din Statele Unite, uimiti de aceasta demonstratie de forta, au considerat ca bomba avusese o putere de 57 de megatone, cifra cu care s-a laudat si Hrusciov la data respectiva. Dupa 1990, calculele efectuate „la rece” au stabilit ca de fapt puterea nu depasise 50 megatone. O cifra suficient de mare insa pentru a demonstra intregii lumi ca Uniunea Sovietica ramanea o putere colosala, pe harta geostrategica a lumii. Ceea ce nimeni n-ar fi banuit, la data respectiva, era ca nu arsenalul nuclear avea sa decida invingatorul acelui ciudat razboi rece, ci rezervele de hrana. Pentru ca, de la Napoleon citire, victoria a apartinut intotdeauna soldatilor cu burti pline…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Invazie OZN deasupra Braziliei

Urmatorul Articol

Povestiri miraculoase cu robotii viitorului

Articole Similare

Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Urmatorul Articol

Povestiri miraculoase cu robotii viitorului

Gaurile negre vor propulsa navele spatiale ale viitorului

Fantome

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.