Asa cum aminteam in numarul trecut, Comisia Braziliana a cercetatorilor OZN (CBU), formata din sase investigatori civili binecunoscuti in domeniu si condusa de A. J. Gevaerd, editorul revistei „Brazilian UFO Magazine”, a reusit sa determine in mai 2005 Guvernul Brazilian, in particular Fortele Aeriene Braziliene (FAB), sa recunoasca faptul ca armata a fost tot timpul interesata de fenomenul OZN si sa desecretizeze un prim lot de fisiere din domeniu, promitand in continuare colaborarea oficialitatilor in acest sens.
Dupa ce in 2008 au fost facute publice doua seturi de acte, la mijlocul anului 2009, CBU era in posesia altor foste documente militare secrete din anii ’60 si ’70 privind fenomenul OZN. Majoritatea acestora a fost eliberata pe 4 mai, continand intre altele 195 pagini si 180 fotografii privind actiunea „Operaçao Prato” condusa de Fortele Aeriene Braziliene in perioada septembrie-decembrie 1977, in zona Amazoanelor. Acum CBU avea in posesie 500 de pagini din cele circa 2000 cat se presupune ca s-au adunat in urma acestei operatii, probabil cea mai mare initiativa militara oficiala de investigare a fenomenului OZN din lume.
Pe data de 10 august 2009, Gevaerd era in masura sa anunte ca operatiile de desecretizare a documentelor privind fenomenul OZN in Brazilia au avansat mai bine decat s-a asteptat. CBU putea acum sa puna la dispozitia doritorilor peste 1400 de pagini de documente OZN desecretizate. CBU a fost informat ca guvernul a decis sa dezvaluie intr-un termen de 10 zile si toate documentele produse in anii ’80 tinute secrete pana in acel moment la Arhivele Nationale.
Prin faptul ca revista ISTOÉ, a doua ca tiraj din Brazilia, a publicat o coperta atragatoare si un articol de opt pagini dedicat documentelor, fapt fara precedent, se putea spune ca desecretizarea a ajuns la cunostinta marelui public. Reactiile au fost considerabile iar articolul a fost republicat in sute de ziare locale si site-uri web, potentand interesul oamenilor pentru fenomenul OZN.a A.J. Gevaerd a reusit sa organizeze si un grup de 30 de voluntari pentru a traduce 500 de pagini de documente in limba engleza, facandu-le accesibile cititorilor din alte tari. Activitatea va continua pe masura ce vor fi eliberate si alte documente.
Pe 30 septembrie 2009 Gevaerd anunta primirea unui nou set de documente OZN semnificative, pana atunci secrete, privind anii ’80. Acestea se alatura precedentelor documente si informatii foarte importante acoperind anii ’50, ’60 si ’70. In felul acesta, numarul de pagini desecretizate a ajuns la peste 4000. Acest ultim set are o semnificatie speciala intrucat contine zeci de rapoarte OZN din noaptea de 19 mai 1986, numita „Noaptea Oficiala OZN din Brazilia”. Atunci 21 obiecte sferice, avand – conform surselor militare – un diametru estimat de 100 de metri, au fost detectate de radare si reperate de piloti civili, blocand literalmente traficul aerian pe principalele aeroporturi din Brazilia, cum ar fi Sao Paulo sau Rio de Janeiro.
In urmarirea intrusilor, au fost ridicate, timp de cateva ore, mai multe avioane de vanatoare Mirage si F5, fara succes. Ca rezultat al acestei „invazii”, ministrul Fortelor Aeriene – generalul de brigada Octavio Moreira Lima – s-a adresat a doua zi populatiei, prin reteaua TV, declarand deschis cele intamplate. Pilotilor care au participat la actiunile de urmarire, ca si comandantilor lor, li s-a permis sa vorbeasca deschis despre detaliile incidentului.
Faptul ca Sistemul Fortelor Aeriene Braziliene pentru Investigarea Fenomenelor Aeriene Neidentificate (SIOANI), infiintata in 1969, nu a fost o agentie strict secreta, la procedurile sale participand si cercetatori civili, dovedeste ca Brazilia a fost de fapt prima tara din lume care a admis in mod oficial si public realitatea fenomenului OZN si primul care l-a investigat in mod deschis. A.J. Gevaerd aprecia ca, pe langa utilitatea sa nemijlocita, procesul dezvaluirilor OZN din Brazilia constituie un raspuns ferm, chiar daca dureros pentru unii, la scepticismul manifestat fata de ufologie, un raspuns clar la credinta populara ca ufologii ar fi – dupa expresia sa – „o adunatura de farsori nebuni”.
DAN D. FARCAS
Comentarii