Din acest an, Romania intra pe orbita spatiala. Agentia Spatiala Europeana (ESA) va lansa pe 9 februarie, intre orele 12.00 si 14.00 (ora Romaniei), de la baza sa din Guyana Franceza, primul microsatelit romanesc, botezat cu numele GOLIAT, in cadrul unui proiect al Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA). Tara noastra a devenit, incepand cu 22 decembrie trecut, membra a ESA, cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic, la activitatea careia, in acest an, Romania trebuie sa contribuie cu aproximativ 7,4 milioane de euro.
Satelitul romanesc a efectuat testele functionale si in prezent este integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza, urmand a fi lansat cu primul zbor al noii rachete europene VEGA. GOLIAT este o structura complexa in forma de cub cu latura de 10 centimetri si o greutate de un kilogram si a fost conceput si dezvoltat de ROSA in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.
Misiunea GOLIAT, conform oficialilor ROSA, are un caracter educational si experimental. Acest eveniment are loc dupa ce, in ianuarie 2011, a fost semnat acordul de aderare a Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene. Micutul "gigant" GOLIAT va inregistra imagini de inalta rezolutie (10-20 metri), precum si masuratori ale radiatiilor si ale fluxului de micrometeoriti, urmand ca datele obtinute sa fie transferate la sol si apoi analizate in amanuntime. Foarte interesant este faptul ca unul dintre obiectivele secundare este "validarea in spatiu a subsistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in alte misiuni". Dar mai sunt si alte amanunte.
Actor in industria spatiala
Conform declaratiilor domnului Marius-Ioan Piso, presedinte al ROSA si director al proiectului GOLIAT, infrastructura de la sol va fi amplasata, una pe platforma Magurele, cea de-a doua in Apuseni, la Marisel (Ilfov), locul unde se afla si centrele de comunicatii care vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului. Potrivit lui Marius-Ioan Piso, Romania lanseaza acest satelit pentru ca este interesata sa devina un actor in industria spatiala mondiala, proiectul avand doua roluri: "Primul – sa atraga tineri, sa fie un fel far pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. In privinta duratei de viata a satelitului, Piso este de parere ca, in conditii normale, acesta ar putea sa supravietuiasca in Cosmos "intre 1 si 3 ani, dupa care va incepe sa arda", chiar daca durata de viata standard a lui GOLIAT este de 6 luni.
Un alt cercetator de la ROSA, Mugurel Balan, a explicat la conferinta de presa de saptamana trecuta ce se intampla cu GOLIAT din momentul lansarii de pe 9 februarie (daca intre timp nu cumva vor interveni intarzieri sau amanari): "Lansarea va dura pana in momentul orbitarii satelitilor mici. Vor trece aproximativ 4.400 de secunde. Nu stim inca exact momentul in care satelitii vor fi receptionati de statiile noastre. In functie de ora la care va fi lansat satelitul, vom sti momentul in care satelitul va intra in conul sistemelor noastre de receptie".
Un lucru foarte interesant este faptul ca publicul doritor va putea sa urmareasca in direct lansarea pe orbita a microsatelitului romanesc GOLIAT, pe Internet, pe site-ul Agentiei Spatiale Europene. In fine, in cazul unei amanari a lansarii rachetei VEGA, urmatoarea lansare este prevazuta pentru luna aprilie, "dar pana acum nu avem motive sa credem ca se va amana lansarea", a mai spus Marius-Ioan Piso.
Important de remarcat este faptul ca GOLIAT nu este o idee singulara a specialistilor romani (la care au contribuit, sa nu uitam, studenti de la Universitatea Bucuresti – Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica – Facultatea de Aeronave). Dimpotriva, realizarea microsatelitilor face parte din programul ROSA, program care incearca sa fie impus in Europa. "Este un concept destul de nou care schimba anumite aspecte ale industriei spatiale", a mai spus Piso. Idei si proiecte indraznete pe care revista "Magazin" la sustine cu entuziasm, asa cum a facut-o de mai multe ori de-a lungul anilor.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii