Chiar daca nu suntem exagerat de supraponderali ci am pus pe noi doar câteva „sunculite”, visam cu totii la un trup sculptural, plin de muschi si fara urma de grasime. Desigur, la ora actuala, un asemenea deziderat nu e posibil fara cure drastice de slabire sau fara exercitii fizice extenuante. In curând, insa, promit cercetatorii, genetica ne va da o mâna de ajutor, facând ca grasimea sa fie transformata rapid in muschi!
Aceasta posibilitate este enuntata de doua studii stiintifice recente, care sustin ca grasimea „rea” din organism poate fi transformata in grasime „buna” si ulterior in muschi. In studiile respective, publicate in prestigioasa revista Nature, savantii au identificat factorii care regularizeaza formarea grasimilor in corp si, cel mai important, controleaza tipul de grasime produs. Desi ne dorim cu totii sa fim cât mai slabi, grasimea este totusi esentiala pentru a ne mentine balanta energetica si a ne regla temperatura corporala. Dar exista doua tipuri distincte de grasimi: cea alba (rea), ce actioneaza ca un depozit energetic, si cea maro (buna), care dispare, in mare parte, dupa perioada adolescentei, dar ajuta pâna atunci la arderea caloriilor, spre a genera caldura corporala cruciala in copilarie.
Transplantul de „celule bune”, o posibila solutie anti-obezitate?
Acum, o echipa de cercetatori a demonstrat cum se poate stimula producerea de grasime „buna”, pentru a arde mai multe calorii, iar a doua echipa a aratat ca grasimea „buna” si muschii prezinta elemente comune, sugerând modalitati de transformare a acestui tip de grasimi in muschi. In primul studiu, dr. Yu-Hua Tseng si colegii sai de la Harvard Medical School, au identificat un factor – proteina morfogenetica 7 (BMP-7) – care, introdus la cobai accelereaza productia de grasime maro.
„La ora actuala, obezitatea a capatat proiectii epidemice, afectând anual tot mai multi oameni. Speram ca acest studiu sa poata fi aplicat in practica, pentru a ne ajuta sa combatem obezitatea, desi trebuie subliniat ca dieta si exercitiul fizic ramân cele mai bune abordari pentru o scadere a greutatii.” Noile cercetari ofera posibilitatea fabricarii de medicamente care sa reproduca efectele proteinei BMP-7 si astfel ii pot ajuta pe obezi sa piarda din kilogramele in plus si, in acest mod, sa previna dezechilibrele metabolice asociate cu obezitatea.
In cadrul celui de-al doilea studiu, echipa prof. Bruce Spiegelman de la Dana-Farber Cancer Institute, Boston, a demonstrat ca cele doua tipuri de grasimi se dezvolta din celule diferite din embrionul primar. De asemenea, ei au descoperit un factor, numit PRDM16, care regularizeaza modificarile dintre muschi si grasime. Eliminarea factorului respectiv din celulele maro le poate transforma in celule musculare si specialistii cauta acum o modalitate artificiala de a realiza acest lucru
O alta strategie ar putea fi transplantarea de celule de grasime maro, la persoanele obeze, pentru a stimula procesele de ardere a caloriilor. Ceea ce i-a intrigat pe oamenii de stiinta e faptul ca naturalistul elvetian Konrad Gessner descria tesutul adipos maro inca din 1551, aratând ca acesta il uimise fiindca era „nec pinguitudo, nec caro” – nici grasime dar nici carne, ci ceva intermediar. Dar poate si mai intrigant e faptul ca, daca actualele tendinte in materie de hrana se mentin, in anul 2050, 60% dintre barbatii, 50% dintre femeile si 25% dintre copiii din tarile dezvoltate vor fi obezi…
GABRIEL TUDOR
Comentarii