Degradarea accentuata a climei, in ultimele decenii, cauzata de diminuarea stratului de ozon din jurul Pamantului, precum si posibilitatea unui conflict atomic, existenta chiar si dupa incetarea „razboiului rece” ii determina pe tot mai multi oameni sa nu excluda riscul declansarii unei „apocalipse”, capabila sa arunce planeta in haos.
Sub spectrul acestei amenintari, organizatiile ecologiste intentioneaza sa adune laolalta seminte din toate varietatile de plante cunoscute pe Terra, in vederea prezervarii lor, in eventualitatea unui cataclism nimicitor.
Locul care va gazdui aceasta „sera” sui-generis se afla in arhipelagul Svalbard; constructia, desfasurata sub patronajul guvernului norvegian, va incepe chiar din aceasta luna si este programata sa se incheie anul viitor. Regiunea respectiva, situata nu departe de Polul Nord, este una dintre cele mai izolate din lume, fiind aflata la mii de kilometri de orice sursa de poluare.
Guvernul norvegian a achitat deja costurile de constructie, cifrate la 5 milioane de dolari. Edificiul se gaseste intr-o pestera, care va fi largita si adancita, peretii fiindu-i consolidati cu ziduri de beton groase de doi metri. Cele trei nivele ale constructiei vor putea adaposti trei milioane de mostre de seminte, ferite astfel de explozii atomice, impactul cu un asteroid sau modificari climatice.
Locul unde nu se poate intampla nimic
Colectarea si intretinerea acestei neobisnuite sere este asigurata de Global Crop Diversity Trust, o organizatie non-guvernamentala care isi propune „conservarea pentru vesnicie a florei terestre”. „In zilele noastre, numeroase specii de plante sunt pe cale de disparitie iar distrugerea lor poate provoca o catastrofa ecologica fara precedent, prin distrugerea lantului trofic”, spune britanicul Cary Fowler, secretar executiv al institutiei mentionate.
„Grota lui Noe”, cum a fost numita de presa internationala, in amintirea legendarului personaj biblic, care a salvat omenirea si necuvantatoarele de la pieire, se va intinde pe o suprafata de cateva sute de metri patrati si la o adancime de 120 metri in interiorul unui munte din Spitsbergen, una dintre cele patru insulite ale arhipelagului Svalbard.
„Este locatia ideala pentru un astfel de proiect de anvergura. Am studiat foarte atent nivelul de radiatii din interiorul muntelui si totodata structura geologica a insulei, ajungand la concluzia ca este unul dintre cele mai stabile si mai sigure locuri din lume, unde nu se va intampla aproape cu siguranta nimic rau”, a declarat Fowler. Echipe internationale de geologi si climatologi au dat unda verde proiectului, dupa ce initial acesta fusese pus sub semnul intrebarii, din pricina riscului reprezentat de topirea gheturilor arctice.
„Am ajuns la concluzia ca si in eventualitatea topirii calotelor glaciare de la poli si de pe tarmurile Groenlandei, acest loc va ramane deasupra nivelului apei”, afirma cercetatorul britanic. Prin construirea adapostului in adancul muntelui, stratul inconjurator de permafrost va continua sa ofere o „congelare” naturala, chiar si in cazul in care sistemele mecanice s-ar defecta. Pestera din Spitsbergen reprezinta, asadar, o veritabila banca de seminte. Odata aduse, mostrele vor fi depozitate la o temperatura de minus 18 grade Celsius, pentru a le mentine capacitatea de germinare.
GABRIEL TUDOR
Comentarii