O companie din New York care produce combustibil pentru avioane cu amprenta negativa de carbon doreste sa duca meniul gastronomiei interplanetare intr-o cu totul alta directie.
Inovatia acestei companii a plasat-o in finala unui concurs sponsorizat de NASA pentru a incuraja dezvoltarea unor tehnologii de generatie viitoare pentru a acoperi nevoile alimentare ale astronautilor.
Air Company din Brooklyn a dezvoltat o metoda de reciclare a dioxidului de carbon expirat de astronautii din spatiu pentru a obtine nutrimente pe baza de drojdie cu scopul de a fabrica shake-uri proteice pentru a hrani echipajele aflate in misiuni de lunga durata in spatiul indepartat, informeaza Reuters/Agerpres.
„Este cu siguranta un produs mai nutritiv decat «Tang»“, a declarat cofondatorul si directorul tehnic al companiei newyorkeze, Stafford Sheehan, referindu-se la o bautura la plic popularizata in 1962 de astronautul John Glenn atunci cand a devenit primul american care a realizat o survolare orbitala a Pamantului.
Stafford Sheehan, care detine un doctorat in chimie fizica la Universitatea Yale, a dezvaluit ca a dezvoltat initial tehnologia sa de conversie a carbonului ca o metoda de a produce alcool de puritate ridicata pentru combustibil de avioane, parfumuri si vodca.
Concursul l-a facut pe Stafford Sheehan sa isi modifice inventia pentru a produce proteine, carbohidrati si grasimi comestibile pe baza aceluiasi sistem.
Bautura rezultata, bazata pe o proteina unicelulara, a intrat in concursul NASA si are consistenta unui shake proteic obtinut din zer, a precizat cofondatorul companiei newyorkeze. Stafford Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea a produsului „seitan”, un preparat care se aseamana cu tofu si care este obtinut din gluten extras din grau. „Seitan” isi are originea in gastronomia Asiei de Est si a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al carnii.
Pe langa bauturile proteice, acelasi proces poate fi utilizat pentru a crea mai multi inlocuitori bogati in carbohidrati pentru paine, paste si tortilla. De dragul varietatii culinare, Stafford Sheehan spune ca smoothie-ul sau poate fi suplimentat in timpul misiunilor cu alte produse comestibile sustenabile.
AIRMADE, tehnologia patentata de compania newyorkeza, a fost unul dintre cei opt castigatori anuntati de NASA in aceasta luna in cea de-a doua faza a concursului sau dedicat alimentelor spatiale, alaturi de un premiu de 750.000 de dolari. Runda finala a concursului va avea loc in perioada urmatoare.
Printre ceilalti castigatori s-au numarat: un sistem bioregenerativ creat de un laborator din Florida pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci; larve de insecte care pot fi utilizate ca micronutrimente; un proces de fotosinteza artificiala dezvoltat de o companie din California pentru a crea ingrediente alimentare pe baza de plante si fungi; o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor dezvoltata de o firma din Finlanda pentru a produce proteine unicelulare.
Un premiu de pana la 1,5 milioane de dolari va fi impartit intre viitorii castigatori ai concursului.
Desi putini dintre castigatori au sanse sa apara in celebrul ghid gastronomic „Michelin”, ei marcheaza totusi un pas important dupa bautura la plic Tang si gustarile uscate congelate, ce erau consumate de astronauti in perioada de inceput a calatoriilor spatiale.
Noile produse obtinute prin cultivarea alimentelor sunt mai apetisante si promit sa fie mult mai nutritive decat cartofii fictivi crescuti de Matt Damon cu ajutorul unui fertilizant obtinut din fecale umane, in filmul „The Martian” („Martianul”). „Aceea a fost o idee dusa la extrem de un film produs la Hollywood”, a declarat Ralph Fritsche, directorul departamentului de culturi spatiale din cadrul Centrului Spatial Kennedy, administrat de NASA in statul american Florida, adaugand ca utilizand doar dejectii umane „nu se obtine o sursa completa de nutrimente de care plantele au nevoie pentru a creste si pentru a prospera”.
Mentinerea unei alimentatii echilibrate pentru astronautii inchisi pentru perioade extinse in spatiul limitat si lipsit de gravitatie al vehiculelor spatiale aflate pe orbita joasa a Terrei a reprezentat multa vreme o provocare pentru NASA. In ultimele doua decenii, echipajele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au supravietuit cu ajutorul unei diete bazate pe alimente precongelate, insotite de unele preparate proaspete, care le erau livrate prin misiuni regulate de reaprovizionare.
Echipajele de pe ISS au realizat si o serie de experimente, cultivand diverse legume pe orbita, inclusiv salata, varza, kale si ardei iuti, potrivit NASA.
Insa imperativul unei productii autonome de alimente cu continut redus de deseuri si care necesita resurse minimale a devenit tot mai pronuntat in prezent, cand NASA vizeaza revenirea astronautilor americani pe Luna si, mai tarziu, o explorare cu echipaj uman a planetei Marte si dincolo de ea.
Progresele realizate in domeniul productiei de alimente in spatiu au si aplicatii directe pe Terra, pentru a hrani populatia tot mai numeroasa a planetei, intr-o era in care schimbarile climatice au facut ca hrana sa se imputineze si sa devina mai greu de produs, a declarat Ralph Frietsche.
„Modulele de agricultura in mediu controlat, primele module pe care le vom desfasura pe Luna, vor prezenta anumite asemanari cu fermele verticale pe care le vedem aici, pe Pamant”, a adaugat el.
Sistemul dezvoltat de compania lui Stafford Sheeham functioneaza preluand dioxidul de carbon din aerul expirat de astronauti si combinandu-l cu hidrogenul gazos extras din apa prin electroliza. Amestecul rezultat de alcool si apa este introdus apoi intr-o cantitate mica de drojdie pentru ca aceasta sa creasca si sa devina o sursa regenerabila de proteine unicelulare si de alte nutrimente.
In esenta, a explicat Stafford Sheeham, dioxidul de carbon si hidrogenul formeaza o materie prima pe baza de alcool care hraneste drojdia, „iar drojdia este hrana pentru oameni”. „Nu reinventam produse, doar le obtinem intr-o maniera mai sustenabila”, a adaugat antreprenorul newyorkez.
NICUSOR DINCA
Comentarii