• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alimente obtinute in spatiu

Alimente obtinute in spatiu

3 iulie 2023
in Stiinta
A A

O companie din New York care produce combustibil pentru avioane cu amprenta negativa de carbon doreste sa duca meniul gastronomiei interplanetare intr-o cu totul alta directie.

 Inovatia acestei companii a plasat-o in finala unui concurs sponsorizat de NASA pentru a incuraja dezvoltarea unor tehnologii de generatie viitoare pentru a acoperi nevoile alimentare ale astronautilor.

 Air Company din Brooklyn a dezvoltat o metoda de reciclare a dioxidului de carbon expirat de astronautii din spatiu pentru a obtine nutrimente pe baza de drojdie cu scopul de a fabrica shake-uri proteice pentru a hrani echipajele aflate in misiuni de lunga durata in spatiul indepartat, informeaza Reuters/Agerpres.

 „Este cu siguranta un produs mai nutritiv decat «Tang»“, a declarat cofondatorul si directorul tehnic al companiei newyorkeze, Stafford Sheehan, referindu-se la o bautura la plic popularizata in 1962 de astronautul John Glenn atunci cand a devenit primul american care a realizat o survolare orbitala a Pamantului.

 Stafford Sheehan, care detine un doctorat in chimie fizica la Universitatea Yale, a dezvaluit ca a dezvoltat initial tehnologia sa de conversie a carbonului ca o metoda de a produce alcool de puritate ridicata pentru combustibil de avioane, parfumuri si vodca.

 Concursul l-a facut pe Stafford Sheehan sa isi modifice inventia pentru a produce proteine, carbohidrati si grasimi comestibile pe baza aceluiasi sistem.

 Bautura rezultata, bazata pe o proteina unicelulara, a intrat in concursul NASA si are consistenta unui shake proteic obtinut din zer, a precizat cofondatorul companiei newyorkeze. Stafford Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea a produsului „seitan”, un preparat care se aseamana cu tofu si care este obtinut din gluten extras din grau. „Seitan” isi are originea in gastronomia Asiei de Est si a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al carnii.

 Pe langa bauturile proteice, acelasi proces poate fi utilizat pentru a crea mai multi inlocuitori bogati in carbohidrati pentru paine, paste si tortilla. De dragul varietatii culinare, Stafford Sheehan spune ca smoothie-ul sau poate fi suplimentat in timpul misiunilor cu alte produse comestibile sustenabile.

 AIRMADE, tehnologia patentata de compania newyorkeza, a fost unul dintre cei opt castigatori anuntati de NASA in aceasta luna in cea de-a doua faza a concursului sau dedicat alimentelor spatiale, alaturi de un premiu de 750.000 de dolari. Runda finala a concursului va avea loc in perioada urmatoare.

 Printre ceilalti castigatori s-au numarat: un sistem bioregenerativ creat de un laborator din Florida pentru a cultiva legume proaspete, ciuperci; larve de insecte care pot fi utilizate ca micronutrimente; un proces de fotosinteza artificiala dezvoltat de o companie din California pentru a crea ingrediente alimentare pe baza de plante si fungi; o tehnologie de fermentare cu ajutorul gazelor dezvoltata de o firma din Finlanda pentru a produce proteine unicelulare.

 Un premiu de pana la 1,5 milioane de dolari va fi impartit intre viitorii castigatori ai concursului.

 Desi putini dintre castigatori au sanse sa apara in celebrul ghid gastronomic „Michelin”, ei marcheaza totusi un pas important dupa bautura la plic Tang si gustarile uscate congelate, ce erau consumate de astronauti in perioada de inceput a calatoriilor spatiale.

 Noile produse obtinute prin cultivarea alimentelor sunt mai apetisante si promit sa fie mult mai nutritive decat cartofii fictivi crescuti de Matt Damon cu ajutorul unui fertilizant obtinut din fecale umane, in filmul „The Martian” („Martianul”). „Aceea a fost o idee dusa la extrem de un film produs la Hollywood”, a declarat Ralph Fritsche, directorul departamentului de culturi spatiale din cadrul Centrului Spatial Kennedy, administrat de NASA in statul american Florida, adaugand ca utilizand doar dejectii umane „nu se obtine o sursa completa de nutrimente de care plantele au nevoie pentru a creste si pentru a prospera”.

 Mentinerea unei alimentatii echilibrate pentru astronautii inchisi pentru perioade extinse in spatiul limitat si lipsit de gravitatie al vehiculelor spatiale aflate pe orbita joasa a Terrei a reprezentat multa vreme o provocare pentru NASA. In ultimele doua decenii, echipajele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au supravietuit cu ajutorul unei diete bazate pe alimente precongelate, insotite de unele preparate proaspete, care le erau livrate prin misiuni regulate de reaprovizionare.

 Echipajele de pe ISS au realizat si o serie de experimente, cultivand diverse legume pe orbita, inclusiv salata, varza, kale si ardei iuti, potrivit NASA.

 Insa imperativul unei productii autonome de alimente cu continut redus de deseuri si care necesita resurse minimale a devenit tot mai pronuntat in prezent, cand NASA vizeaza revenirea astronautilor americani pe Luna si, mai tarziu, o explorare cu echipaj uman a planetei Marte si dincolo de ea.

 Progresele realizate in domeniul productiei de alimente in spatiu au si aplicatii directe pe Terra, pentru a hrani populatia tot mai numeroasa a planetei, intr-o era in care schimbarile climatice au facut ca hrana sa se imputineze si sa devina mai greu de produs, a declarat Ralph Frietsche.

 „Modulele de agricultura in mediu controlat, primele module pe care le vom desfasura pe Luna, vor prezenta anumite asemanari cu fermele verticale pe care le vedem aici, pe Pamant”, a adaugat el.

 Sistemul dezvoltat de compania lui Stafford Sheeham functioneaza preluand dioxidul de carbon din aerul expirat de astronauti si combinandu-l cu hidrogenul gazos extras din apa prin electroliza. Amestecul rezultat de alcool si apa este introdus apoi intr-o cantitate mica de drojdie pentru ca aceasta sa creasca si sa devina o sursa regenerabila de proteine unicelulare si de alte nutrimente.

 In esenta, a explicat Stafford Sheeham, dioxidul de carbon si hidrogenul formeaza o materie prima pe baza de alcool care hraneste drojdia, „iar drojdia este hrana pentru oameni”. „Nu reinventam produse, doar le obtinem intr-o maniera mai sustenabila”, a adaugat antreprenorul newyorkez.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Juan Pujol, spionul care l-a pacalit pe Hitler

Urmatorul Articol

Tema: “PAPUSA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: “PAPUSA”

6 iulie 1415 - Arderea pe rug a lui Ian Hus

Horoscopul saptamanii: 10-16 iulie 2023

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.