Ian Hus a fost un teolog si filozof ceh care a devenit un reformator al Bisericii si inspiratorul „husismului”, un predecesor-cheie al protestantismului. Hus este considerat de unii ca fiind primul reformator al Bisericii.
Invataturile lui Hus au avut o influenta puternica asupra lui Martin Luther. Hus a fost profesor, decan si rector al Universitatii Carolingiene din Praga intre 1409 si 1410. S-a nascut in Husinec, Boemia, iar pentru a scapa de saracie s-a pregatit pentru preotie. La o varsta frageda a calatorit la Praga, unde s-a intretinut cantand si slujind in biserici. Dupa ce a obtinut o diploma de licenta in teologie si arte a fost hirotonit preot. Hus a inceput sa predice in Praga.
El s-a opus Bisericii Catolice din Boemia, criticand fatis opiniile acesteia cu privire la simonie, Euharistie si alte subiecte teologice. Cand Alexandru al V-lea a fost ales papa a emis o bula papala care il excomunica pe Hus; cu toate acestea, bula nu a fost pusa in aplicare, iar Hus a continuat sa predice.
Hus s-a pronuntat apoi impotriva succesorului lui Alexandru al V-lea, Antipapa Ioan al XXIII-lea, criticandu-l pentru vanzarea de indulgente. Excomunicarea lui Hus a fost atunci pusa in aplicare, iar acesta si-a petrecut urmatorii doi ani in exil.
Cand s-a intrunit Conciliul de la Constanta, Hus a fost chemat sa-si prezinte opiniile, dar imediat ce a sosit a fost intemnitat. Dus in fata inaltilor prelati spre a-si retracta tezele, el a refuzat si a fost ars pe rug pentru erezie impotriva doctrinelor Bisericii Catolice. A putut fi auzit cantand psalmi in timp ce ardea.
Pe rug, Hus a prezis ca Dumnezeu va ridica pe altii ale caror apeluri la reforma nu vor mai fi inabusite; acest lucru a fost luat mai tarziu drept o profetie despre Martin Luther (nascut la 68 de ani dupa moartea lui Hus).
Dupa ce Hus a fost executat, adeptii invataturilor sale religioase au refuzat sa aleaga un alt monarh catolic si au invins cinci cruciade papale consecutive intre 1420 si 1431.
GABRIEL TUDOR
Comentarii