• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Filme cu mister nerezolvat

Filme cu mister nerezolvat

10 iulie 2023
in Blitz
A A

Fie ca este vorba de o procedura politieneasca, de un thriller juridic sau de o poveste despre un detectiv amator sclipitor, majoritatea filmelor care se invart in jurul misterelor sunt atent dirijate, pentru ca solutia sa fie atat surprinzatoare, cat si satisfacatoare.

 Toate aceste filme se folosesc de lipsa de solutii pentru a scoate la iveala adevaruri mai profunde. Dar care dintre ele foloseste ambiguitatea cu cel mai mare efect? Veti decide singuri, dupa ce veti parcurge exemplele relevante de mai jos.

Cine l-a rapit pe fiul lui John in Raport special

 Bazat pe un roman stiintifico-fantastic scris de Philip K. Dick, Raport special, in regia lui Steven Spielberg, exploreaza temele familiare din SF ale liberului arbitru si implicatiile morale ale tehnologiei futuriste. In anul 2054, guvernul american a creat Unitatea de Precrima, o ramura a fortelor de ordine care anticipeaza si, astfel, previne viitoarele infractiuni.

 Seful programului, John Anderton (Tom Cruise), s-a alaturat fortelor de ordine dupa disparitia fiului sau cel mic, Sean. Daca Precrime ar fi fost disponibil la momentul rapirii baiatului, Anderton crede ca aceasta crima nu s-ar fi intamplat niciodata. Intr-o cursa pentru a-si dovedi nevinovatia, Anderton descopera ca Crow ar putea fi responsabil pentru disparitia lui Sean. Desi Crow recunoaste crima si are numeroase dovezi care il implica pe el insusi, Anderton isi da seama ca este o inscenare si sfideaza prezicerea Precrimei, refuzand sa-l ucida.

 In cele din urma, el nu afla niciodata ce s-a intamplat cu fiul sau. Misterul disparitiei lui Sean il trimite pe Anderton intr-o calatorie de ani de zile de durere si acceptare. Dar cand i se insceneaza uciderea lui Crow, ideea ca metoda prezice infailibil viitorul este pusa sub semnul intrebarii. Aceasta indoiala il determina pe Anderton sa descopere intunericul de la originile Precrimei si secretele mortale pe care le detine fondatorul acesteia (Max Von Sydow).

 Facand acest lucru, el se impaca in cele din urma cu faptul dureros ca nu toate crimele pot fi rezolvate, cu atat mai putin prezise, si ca nu va sti niciodata ce s-a intamplat cu fiul sau.

Intregul adevar despre samuraiul ucis in Rashomon

 Thrillerul psihologic din 1950 al lui Akira Kurosawa, Rashomon, a prezentat primul exemplu cinematografic de flashback-uri. Centrata pe violarea unei tinere mirese de catre un bandit si pe uciderea ulterioara a sotului ei samurai, povestea urmareste cele patru depozitii contradictorii ale martorilor.

 Rand pe rand, banditul (Toshiro Mifune), sotia (Machiko Kyo), samuraiul (Masayuki Mori) si un taietor de lemne care a descoperit cadavrul (Takashi Shimura) povestesc cum a murit samuraiul. Banditul isi aminteste cu mandrie ca l-a invins intr-un duel corect. Mireasa isi aminteste cu lacrimi in ochi ca si-a implorat sotul sa o ucida, ca a lesinat de durere si ca, la trezire, l-a gasit mort, ucis de o mana necunoscuta.

 Samuraiul insusi (vorbind prin intermediul unui medium) sustine ca si-a luat viata pentru a-si salva onoarea. Taietorul de lemne isi aminteste ca mireasa i-a indemnat pe barbati sa se lupte intre ei si ca banditul si samuraiul s-au luptat pana cand banditul l-a injunghiat pe samurai. In calitate de martor presupus impartial, povestea taietorului de lemne ar trebui sa fie cea mai demna de incredere, dar atunci cand mai tarziu se descopera ca a mintit cu privire la un detaliu-cheie (existenta unui pumnal), povestea sa este pusa si ea sub semnul intrebarii.

 Inainte de inceperea filmarilor, cei trei asistenti de regie ai lui Kurosawa l-au abordat pe acesta, frustrati de neconcludenta scenariului si dorind sa afle cine a spus adevarul despre moartea samuraiului. Kurosawa le-a raspuns ca, daca il vor citi cu atentie, vor intelege. Ceea ce voia sa spuna era ca solutia misterului nu era cine l-a ucis pe samurai, ci ce dezvaluie relatarile diferite despre fiecare personaj.

Adevaratul tata biologic din Mamma Mia!

 Dintre toate misterele cinematografice, Mamma Mia! propune unul incitant: care dintre cei trei tipi cu care Donna s-a culcat in urma cu 20 de ani, timp de trei saptamani, este de fapt tatal Sophiei?

 Pentru Sophie (Amanda Seyfried), momentul potrivit pentru a raspunde la aceasta intrebare este in perioada premergatoare nuntii sale pe o insula greceasca, deoarece vrea ca un barbat sa o conduca la altar.

 Sophie crede ca are nevoie de tatal ei, dar in incercarea de a-l gasi descopera tensiuni cu mama ei care trebuie rezolvate. Se reconecteaza cu mama ei si gaseste in cei trei barbati (interpretati de Pierce Brosnan, Colin Firth si Stellan Skarsgard) figuri paterne devotate.

 Cu misterul nerezolvat, toti cei trei barbati pot juca roluri la fel de iubitoare si semnificative in viata lui Sophie. Mamma Mia! incepe ca o comedie romantica simpla cu un final previzibil, dar se dovedeste a fi o poveste de dragoste mama/fiica care exploreaza sensul mai larg al familiei.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 10-16 iulie 2023

Urmatorul Articol

Povestile omului obisnuit

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Povestile omului obisnuit

Varsta biologica ne imbatraneste?

Tezaurul din desertul egiptean

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.