In mentalul colectiv si individual s-a structurat un fel de standard destul de solid al imaginii fizice a omului aflat la o varsta oarecare. Altfel spus, in subconsient consideram ca „stim cum trebuie sa arate” cineva de 20, de 50 sau de 70 de ani, spre exemplu.
Constatam insa foarte des ca elementele preconcepute nu se potri-vesc intre ele sub nicio forma, din nenumarate motive. Iar daca o persoana arata mai in varsta ori mai tanara decat indica… datele din cartea de identitate, fireste ca gasim repede argumente pentru eroarea noastra de evaluare. Cea mai frecventa scuza este aceea ca varsta cronologica (bazata pe data nasterii) nu coincide neaparat cu varsta biologica (bazata pe imbatranirea functiilor organismului). Aceasta din urma poate fi influentata de mai multi factori, printre care cei genetici sau stilul de viata (dieta, somn, consum de tutun sau alcool etc.).
Iar privitor la sanatate, un amanunt trebuie stiut: cu cat varsta biologica este mai mare in raport cu cea cronologica, cu atat este mai mare riscul de boala sau de deces prematur.
Dincolo de acesti factori, ar putea fi luat in considerare si aspectul psihologic. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Stanford si de la Universitatea Chineza din Hong Kong, corpul si sufletul sunt conectate, astfel ca depresia, singuratatea sau tristetea ar putea avea, de asemenea, un impact asupra varstei biologice, cu circa 1,65 ani in plus, indiferent de persoana.
Intr-un studiu publicat acum cateva luni, cercetatorii americani si chinezi arata ca au creat un „ceas de imbatranire”, pe baza datelor colectate de la 4.846 de adulti. In total, au fost folositi 16 biomarkeri in sange pentru a face acest lucru, inclusiv nivelurile de colesterol si glucoza, sexul participantilor, tensiunea arteriala, indicele de masa corporala si masuratorile functiei pulmonare.
Absolut socant, dupa compararea varstelor cronologice ale participantilor, cercetatorii au descoperit o diferenta medie de 5,7 ani peste sau sub varsta lor reala! Dar factorii fizici nu au fost singurii care au fost luati in considerare.
Factori psihologici, cum ar fi sa te simti nefericit sau sa fii singur, se adauga la varsta biologica a unei persoane cu 1,65 de ani.
Conform estimarii „ceasului de imbatranire”, fumatul ar fi mai putin nociv, cu o crestere de „doar” 15 luni; in schimb, casatoria sau traiul in zonele rurale ar reduce varsta biologica cu sapte si, respectiv, cinci luni. O diferenta care arata importanta starii psihologice in… viteza cu care imbatranim. A avea grija de sanatatea ta psihologica este cel mai mare ajutor in a-ti incetini rata de imbatranire.
Descoperirile se adauga la dovezi ca factori precum stresul si pozitia socioeconomica scazuta sunt legati de imbatranirea accelerata. Ramane insa putin probabil ca izolarea si singuratatea sa fie factori de risc mai nocivi pentru sanatate decat fumatul.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii