Dincolo de fabuloasele piramide de pe malul Nilului, Egiptul prezinta numeroase elemente invaluite de intrebari si mai ales de o aura de mister.
Desertul egiptean, candva un ocean vast, include si locuri la fel de interesante si provocatoare despre transformarile in evolutia vietii pe Pamant.
Valea Balenelor
La numai 130 de kilometri sud-vest de piramide si de celebrul Sfinx, se afla situl Wadi al-Hitan (in parcul national cu acelasi nume), care ofera vizitatorilor o priveliste – pe de o parte – specifica desertului saharian, dar si – pe de alta parte – ireala, desprinsa dintr-un film de anti-cipatie.
Aceasta se datoreaza unui adevarat tezaur geologic si paleontologic, care are drept centru de interes schelete de balene foarte bine conservate. Inclusa din anul 2005 in Patrimoniul Mondial UNESCO, zona gazduieste o gama larga de fosile care ofera informatii valoroase despre istoria straveche a planetei noastre.
Vorbim in primul rand despre Archaeoceti, un subordin de balene disparut de ere intregi: imensele creaturi au cutreierat Oceanul Thetys in urma cu mai mult de 40 de milioane de ani. „Depozitul” extins de fo-sile din Wadi El Hitan include schelete de balena, dar si ramasite de re-chini, pesti ferastrau, testoase si crocodili, oferind o vedere cuprinzatoare asupra ecosistemului preistoric din zona.
Aceasta gama diversa de fosile le permite oamenilor de stiinta sa reconstituie mediul care a existat cu milioane de ani in urma, oferind o privire rara, in trecut, foarte greu de regasit astazi in multe locuri de pe Terra.
„Cetacee-lupi”
Ceea ce diferentiaza aceste creaturi stravechi de cetaceele „moderne” este o diferenta anatomica ciudata, dar profund semnificativa: picioarele din spate. Aceasta abatere critica de la „regulile” stabilite de savanti sta la baza ideii ca exponentele speciei lor, asa cum le cunoastem astazi ca fiind exclusiv marine, si-au inceput existenta ca animale de uscat.
Totusi, de la descoperirea lor in 1902, fosilele din Wadi al-Hitan au avut tendinta de a ridica mai multe intrebari. Asemanarile formei dintilor au determinat mult timp credinta ca balenele sunt inrudite cu stravechi mamifere carnivore cu copite, foarte asemanatoare… cu lupii. Abia in 2005, o echipa de cercetatori franco-americana a descoperit veriga lipsa dintre balene si ruda lor cea mai apropiata, hipopotamul. Aceasta descoperire, sustinuta de o alta colectie de fosile de cetacee, situata in Pakistan, a plasat balena in grupul ce include rude neasteptate, precum camila, porcul si girafa.
In pofida importantei sale, cel putin sub aspect stiintific, Wadi al-Hitan ramane un sit relativ putin explorat. Acoperind 200 km2 de desert, fosilele sunt incredibil de bine conservate, partial datorita situarii indepartate a regiunii si datorita traficului turistic redus. Cu mai putin de 2.000 de vizitatori anuali, acest sit remarcabil continua sa protejeze secretele trecutului stravechi al planetei noastre.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii