Inventica, dincolo si dincoace de senzational
„Valorificarea resurselor minerale cu continut de metale neferoase constituie o ramura industriala-cheie, pentru tara noastra. Aceasta, deoarece avem concentrate, în mod fericit (cum rareori se întâlneste în alte tari de marimea României), minereuri feroase si neferoase, carbune, sare, calcar, argile etc.
Inventica, dincolo si dincoace de senzational
„Valorificarea resurselor minerale cu continut de metale neferoase constituie o ramura industriala-cheie, pentru tara noastra. Aceasta, deoarece avem concentrate, în mod fericit (cum rareori se întâlneste în alte tari de marimea României), minereuri feroase si neferoase, carbune, sare, calcar, argile etc. În acest context, studierea si realizarea de noi tehnologii, de valorificare, mai eficiente, are o importanta deosebita…”
Am extras ideile de mai sus dintr-o argumentatie a d-lui prof. dr. ing. Gheorghe VOLCOVINSCHI, din Baia Mare, referitoare la imperativul vital, pentru economia actuala, de a se gasi permanent formule de lucru noi, moderne, adaptate la ritmul accelerat de evolutie a stiintei si tehnologiilor. Pentru ca e un amanunt elementar, bine de stiut la nivelul publicului larg: o inventie importanta nu înseamna (doar) o realizare cvasi-excentrica, în masura sa produca senzatie, ci în primul rând acele „motoare” ale economiei, care contribuie efectiv la progres. Si, cum oaspetele nostru de astazi este si un reputat inventator, îi vom prezenta câteva asemenea lucrari – asa cum am facut-o, de altfel, si cu alta ocazie – din domeniul tehnologiilor de prelucrare a materiilor prime minerale cu continut de metale neferoase, al tehnologiilor hidrometalurgice si al tehnologiilor de prelucrare si de valorificare complexa a materiilor prime minerale.
Doua probleme principale sunt avute în vedere, în contextul de fata, ce le putem rezuma în: 1) prelucrarea cât mai rentabila a materiilor prime (privitoare inclusiv la recuperarea substantelor utile) si 2) reducerea la minimum posibil a poluarii si a efectelor inerente generate de reziduuri, asupra mediului. Fara a intra în detalii teoretice de specialitate, prezentam câteva exemple, cu avantajele aferente. Astfel, Tehnologia durabila pentru prelucrarea materiilor prime minerale cu continut de metale neferoase permite: – prelucrarea unei game largi de materii prime; – valorificarea complexa a materiilor prime prelucrate; – utilizarea optima a caldurii reactiilor exoterme; – producerea si regenerarea reactivilor utilizati în procesul de prelucrare; – foloseste instalatii si utilaje simple, usor de realizat. În plus, procesul tehnologic nu prezinta pericole din punct de vedere al protectiei mediului. Tehnologia de prelucrare a materiilor prime cu continut de metale pretioase permite valorificarea complexa a materiilor prime prelucrate; nu utilizeaza reactivi toxici, cum este cianura (oare în teribila disputa privind Rosia Montana nu s-au luat în calcul si asemenea solutii?); reactivii utilizati sunt regenerati si refolositi în procesul de prelucrare; utilizeaza aparate si utilaje simple, usor de realizat, automatizate etc.; protectia mediului este asigurata. În domeniul energetic se încadreaza Tehnologia de rafinare a carbunilor, care permite extragerea si valorificarea sulfului, eliminarea avansata si a altor elemente impurificatoare si chiar valorificarea lor, protectia mediului fiind asigurata, atât în instalatia de rafinare, cât si în cea de utilizare. Microinstalatia pentru obtinerea energiei electrice (iluminat si încalzire) are la baza mecanisme de actionare cu energie mecanica, gravitationala si hidraulica – cu folosirea apei din rezervoare cu energie proprie de transport si de actionare. Principalele avantaje sunt realizarea simpla, asigurarea energiei electrice suficiente pentru iluminat, absenta poluarii. În fine, mai amintim (din cele peste 180 de lucrari ale d-lui Gh.Volcovinschi) Tehnologia de obtinere a varului praf, cu avantajele scurtarii duratei procesului de productie si – iata, din nou, aceasta preocupare tot mai accentuata pe întreaga planeta – eliminarea poluarii mediului. Asemenea lucrari sunt de fapt rodul muncii inteligente si al tenacitatii deosebite, dovedite de inventatori de prestigiu, între care se numara si cei români.
Arca lui Noe localizata pe Imago Mundi
Oamenii de stiinta au descifrat cea mai veche harta din lume gravata...
Comentarii