Una dintre povestile cu care am crescut, dincolo de cele ale fratilor Grimm, a fost cea care spunea ca in anul 1492 Cristofor Columb a traversat Atlanticul pentru a ajunge in Indii, dar a descoperit America. Acum se stie ca in aceasta cursa transoceanica vikingii sunt cei care l-au intrecut pe celebrul Columb si nu „la mustata”, ci cu 500 de ani inainte. Si s-ar putea sa mai fi fost si alti competitori, mult mai rapizi.
Siberienii, stramosii Americii
Teorii stiintifice populare vorbesc despre posibilitatea ca primii colonisti americani sa fi venit din Asia de Est, mai exact din Siberia. Ar fi vorba despre oameni preistorici din aceasta zona, care ar fi migrat in nordul Americii de Nord, pentru ca apoi, treptat, sa fi proliferat pe intregul supercontinent. Se presupune ca aceasta migratie ar fi avut loc cam cu 11.000 de ani in urma, dar unele dovezi arheologice stabilesc ca ar fi vorba despre 20.000-30.000 de ani in urma.
Se accepta ca posibil cel mai scurt traseu cu putinta: siberienii ar fi traversat inghetata stramtoare Bering, in epoca de gheata, desi ei ar fi putut sa o traverseze si cu ambarcatiuni mici si medii. Pana la urma, acesta este cel mai rapid mod de a ajunge in America, evitand pericolele unei lungi si complicate traversari transatlantice, cea aleasa de Columb. Oricum, el era pregatit pentru o calatorie spre Indii, nestiind nimic despre continentul care avea sa fie numit mai tarziu Lumea Noua, America.
Teoria siberienilor care ar fi ajuns in America este sustinuta de o echipa de antropologi de la Universitatea din Pennsylvania, care intr-un studiu din 2012 demonstra ca exista asemanari genetice, o mutatie unica, intre oamenii de la sud de Altai, din Siberia, si nativii americani. Asa ca nu numai ca siberienii l-au batut pe Columb, dar tot ei sunt si primii oameni care au pus piciorul pe noul continent, putand fi considerati si descendentii nativilor americani de azi.
Anul 1421
Intre 1368 si 1644, China a fost condusa de dinastia Ming, o perioada in care Europa domina transportul pe mare. In aceste conditii, China, prin conducatorii sai a incurajat la randul ei explorarea maritima si geografica, fiind foarte posibil ca in una dintre aceste expeditii geografice sa fi ajuns in America.
Teoria, care a fost denumita „teoria anului 1421”, anul in care se presupune ca navigatorii chinezi au pus piciorul pe continentul american, a fost popularizata de istoricul amator britanic Gavin Menzies, care a observat asemanari intre cultura chineza si cea a nativilor americani. Menzies afirma ca inainte cu 70 de ani de sosirea lui Columb in Lumea Noua, chinezii conduceau cele mai importante triburi si ca in acest timp au avut vreme sa se incruciseze cu nativii. Problema ar fi ca exista prea multe presupuneri si prea putine dovezi pentru a sustine „teoria anului 1421”. Cateva artefacte chinezesti, imprastiate in nordul si sudul continentului american, se banuieste ca dateaza dinaintea sosirii lui Columb, dar cea mai puternica dovada in favoarea teoriei este o celebra harta chinezeasca desenata in 1408, care descrie intreaga lume, inclusiv supercontinentul Americii!
Cu toate acestea, multi istorici au ajuns la concluzia ca harta respectiva este o copie a unei harti, fiind desenata de un calugar iezuit prin secolul al XVII-lea. Parerile sunt impartite, cam nimic nu poate confirma sau infirma teoria anului 1421, dar ea pare plauzibila, daca ne gandim ca vine din China, civilizatia care a inventat praful de pusca inaintea Europei, ca sa nu mai vorbim despre matase sau meridianele energetice si acupunctura, printre altele.
Fuga templierilor
Ordinul Templierilor a fost distrus de Filip cel Frumos in 1308, capeteniile fiind arestate in ziua de vineri, 13 octombrie 1307 si apoi arse pe rug pentru erezie. Totusi, sute de templieri au reusit sa scape de persecutii si s-au refugiat in Scotia, unde au fost ajutati de Henry Sinclair, principe al insulelor Orkney.
In 1398 el a organizat o expeditie spre Lumea Noua, urmand traseul vechilor vikingi. 12 vase i-au purtat pe Sinclair, si alte cateva sute de refugiati templieri, in Noua Scotie, Canada, unde se presupune ca templierii si-au ascuns bogatiile. Despre Sinclair se crede ca ar fi calatorit spre sud si ar fi ajuns pana in actualul stat Massachusetts, dar cert este ca atat el, cat si refugiatii templieri nu s-au mai intors in Scotia, asimilandu-se cu bastinasii.
Au traversat grecii si romanii oceanul?
In 1933, arheologii au descoperit un cap roman realizat din ceramica, in timpul unor sapaturi in Toluca Valley, la 72 kilometri vest de orasul Mexico City. De ce si cum a ajuns acolo ramane un mister deocamdata nedezlegat, dar se pare ca obiectul a precedat sosirea oamenilor lui Cortes, eliminandu-se posibilitatea ca el sa fi fost adus de spanioli cu ocazia unei expeditii. Statueta, dupa datarile prin termoluminiscenta, este veche de 1.800 de ani si, dupa arheologul David Kelley de la Universitatea din Calgary (Canada), a ajuns pe „pamant american” cam prin anul 200 d.Hr.
Una peste alta, inseamna ca romanii au fost primii care au ajuns in America! (Asta daca-i omitem pe siberieni.) Lucrurile par plauzibile, romanii erau buni navigatori, dar ei invatasera meserie de la grecii antici. Multe orase-stat, precum Atena, excelau in expeditiile navale, ca sa nu mai punem la socoteala ca ei stiau ca Pamantul este rotund. Asa ca si ei puteau sa fi ajuns in America inaintea lui Columb.
Medicul italian Lucio Russo a sugerat ca o harta desenata de Ptolemeu includea insulele Antile, iar cercetatorul greco-canadian dr. Minas Tsikritsis sugereaza ca intr-un document al lui Plutarh este descrisa in detaliu o calatorie din Cartagina in Canada, din anul 86. Si nu ar fi fost doar una, dupa Tsikritsis: grecii (si cartaginezii) vizitau des Canada, ca parte a unui ritual de venerare a lui Kronos, dar si pentru a aduce cupru extras din zona Lacului Superior si a insulei Royale. Se presupune ca in jur de 50.000 de tone de cupru ar fi fost extrase din aceste locuri intre anii 2400 si 1200 i.Hr.
In loc de concluzie
Oricum ar fi fost, este rational sa admiti ca au existat civilizatii care au gasit drumul spre America mult inaintea lui Columb, in 1492. Descoperirea lui are meritul de a fi declansat marea era a descoperirilor geografice din secolele al XV-lea si al XVI-lea, care a dus omenirea nu doar spre noi spatii geografice si culturale, ci si spre noi si inestimabile bogatii care au poposit destul de repede, prin crime si jaf, in visteriile marilor puteri navale ale acelor timpuri, ale Spaniei, in principal.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii