Miercuri, 22 octombrie, ora 6 a.m., racheta spatiala indiana PSLV a decolat fara probleme din centrul spatial Satish Dhawan, aflat in peninsula Sriharikota, avand la bord sonda spatiala Chandrayaan-1. La 19 minute dupa lansare, racheta a plasat sonda spatiala pe o orbita tranzitorie in jurul Pamantului. Un prilej de mandrie pentru India. Acest eveniment istoric a avut loc la o luna dupa ce rivalul chinez a reusit sa lanseze o racheta cu echipaj uman in spatiu, reafirmandu-si ambitia de a afectua un zbor spre Luna. Chandrayaan-1 va trebui sa atinga orbita sa lunara aflata la 385.000 de kilometri de Pamant, in 8 noiembrie a.c.
Sonda va efectua o serie de experiente si observatii in jurul Lunii timp de 2 ani (detectarea unor eventuale surse de apa, de minerale, substante chimice etc.). New Delhi ambitioneaza sa trimita pana in 2013, 60 de misiuni spatiale, inclusiv spre Marte. Dupa misiunea Chandrayaan-1, va urma o alta, cu echipaj uman, spre Luna, pana in 2012.
India, cu o economie din ce in ce mai prospera, care viseaza sa ajunga o superputere, vrea sa-si faca loc si in clubul restrans al tarilor capabile sa lanseze sateliti in scopuri comerciale. SUA, Rusia, China, Ucraina si Agentia Spatiala Europeana isi impart aceasta piata, evaluata la 145 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Programul spatial al Indiei a demarat in 1963 dar a fost rezervat satelitilor (in 1980 a fost lansat primul satelit pe orbita). India ar putea fi un concurent de temut al puterilor spatiale in plan economic, avand in vedere faptul ca lansarile sale sunt cu 30-40% mai ieftine decat ale altor agentii spatiale internationale.
DORIN MARAN
Comentarii