Fabulosul taram dintre ape, unic in lume, reprezentat de fascinantele insule Galapagos (situate in Pacific, la vest de America de Sud), ar trebui declarat una dintre minunile vii ale lumii actuale. O fauna extrem de diversa, incluzand cateva specii unice, a transformat in timp arhipelagul intr-un adevarat Paradis al naturalistilor si iubitorilor de natura, de viata. Dar, cum firea umana isi arata mai mereu si fata hidoasa, salbatica si asasina, nici acest taram binecuvantat nu a scapat de agresiunea indivizilor pentru care banii inseamna totul.
Locuitorii insulei Santa Cruz (din Galapagos, desigur) au manifestat pe 14 august impotriva pescuitului ilegal, dupa descoperirea a nu mai putin de 300 de tone de peste din specii protejate, pe o nava chineza. Imbracati in doliu, localnicii au coborat in strada, protestand astfel contra braconajului barbar practicat fara retinere de o imensa flota chineza, care ameninta echilibrul rezervorului marin al arhipelagului ecuatorian, patrimoniu al umanitatii.
Procesul deschis in acest caz poate fi un bun inceput, dar deocamdata pare o realizare iluzorie. La tribunal au aparut ca acuzati de deteriorarea mediului si capturarea unor exemplare din specia rechinului-ciocan (pe cale de disparitie) numai 20 de membri ai echipajului navei arestate – Fu Yuan Yu Leng 999, de 98 de metri lungime – aceasta facand insa parte din flota uriasa de braconieri chinezi ai marii alcatuita din circa 300 de asemenea vase!
Singulara captura, care se va incheia cu condamnarea braconierilor arestati, precum si angajamentele oficialilor in aceasta grava problema nu sunt nici pe departe suficiente pentru locuitorii arhipelagului. „Pescuitul ilegal are un impact ecologic ireversibil, iar protectia speciilor este indispensabila pentru protectia florei si faunei din acest sit, unice pe planeta (…) Nu vom permite ca fauna marina sa fie luata drept tinta. Galapagos trebuie sa ramana neatinse (…) Nu trebuie sa distrugem ecosistemele, deoarece ne distrugem propriul viitor.” – a declarat unul dintre protestatari.
Un aspect pe cat de aberant pe atat de jenant din punct de vedere oficial este ca Beijing (China) si Quito (Ecuador) sunt membre ale Conventiei Natiunilor Unite asupra drepturilor marii, iar aceasta obliga cele doua parti sa apere si sa pastreze neafectate speciile marilor si oceanelor, in special pe cele vulnerabile si migratoare, nemaivorbind despre cele pe cale de disparitie. Mentionam ca pescuitul industrial este interzis si doar cel artizanal este permis numai pe 138.000 km2 din zona arhipelagului – a doua rezerva marina din lume, care numara circa 27.000 de locuitori.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii