1. Ce este de obicei pluta pe care o putem vedea navigand pe apa?
2. Ce antropolog norvegian a organizat in 1947 o expeditie pe pluta primitiva Kon-Tiki pe care, impreuna cu un mic echipaj, a navigat de pe Coasta Pacificului din America de Sud in Polinezia?
3. In care cunoscuta lucrare a scriitorului roman Alexandru Vlahuta (1858-1919) exista un capitol intitulat „Pe pluta de la Dorna la Piatra”?
4. Ce pictor francez a pictat celebrul tablou „Pluta meduzei”?
5. Ce compozitor roman a compus muzica operetei „Plutasul de pe Bistrita”?
6. Cine a scris romanul „Pluta de piatra”?
7. Cine a realizat in anul 2015 filmul-comedie „Cu pluta”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „BISERICI”
1) Biserica este comunitatea intemeiata de Hristos alcatuita din totalitatea celor care cred in acesta. Este un semn al comuniunii oamenilor cu Dumnezeu. Prin biserica se intelege atat ansamblul credinciosilor cat si edificiul in care se desfasoara serviciul divin. 2) Incaperile specifice unei biserici ortodoxe sunt: pridvorul (care poate lipsi), pronaosul, naosul cu stranele si Altarul, despartit de naos prin iconostas sau catapeteasma. 3) Cea mai veche biserica din tara noastra, ridicata in secolul al XI-lea este Rotonda de la Geoagiu, judetul Huneadoara. 4) Tabloul „Biserica din Anvers” poarta semnatura lui Vincent van Gogh. 5) Poezia „In orasul cu trei sute de biserici” (volumul „Liturghii profane”) a fost scrisa de Ion Minulescu (1881-1944). 6) Muzica operei „Cavaleria rusticana” apartine compozitorului italian Pietro Mascagni (1863-1945). 7) Filmul „Andrei Rubliov” a fost realizat de regizorul Andrei Tarkovski.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii