Activitatile umane, indiferent ca vorbim de construirea piramidelor sau de un meci de fotbal, au necesitat intotdeauna cooperare, conlucrare, actiune comuna, in echipa, fara de care niciun lucru nu poate fi dus la bun sfarsit. Am putea fi tentati sa credem ca faptul e valabil si in cazul realizarii unui film, unde intreaga echipa de filmare, de la actorii principali pana la ultimul figurant, trebuie sa asculte de „seful orchestrei” – regizorul a carui viziune pelicula respectiva o impartaseste. In general, chiar asa se intampla, dar au existat si notabile exceptii, unii dintre cei mai apreciati actori si regizori nefiind deloc incantati sa colaboreze intre ei, dupa cum releva si celebrele cazuri expuse mai jos.
Clark Gable vs George Cukor
Conflictul: Vestitul actor american, exponent absolut al „masculului alfa”, a abordat rolul din „Pe aripile vantului” din postura vedetei deja consacrate. Inca din prima clipa, el nu l-a putut suferi pe regizorul George Cukor, in special din cauza inclinatiilor homosexuale ale acestuia, motiv pentru care cei doi s-au tachinat reciproc permanent.
Deznodamantul: Gable s-a enervat atunci cand un „prieten” al lui Cukor l-a luat peste picior si a amenintat producatorii ca, daca nu renunta la regizor, el paraseste distributia. Speriati, acestia l-au concediat pe Cukor, incredintandu-i scaunul regizoral lui Victor Fleming.
Katherine Hepburn vs Joseph Mankiewicz
Conflictul: Pe cand regiza „Brusc, vara trecuta” (1959), Mankiewicz a intrat in conflict cu actorul principal, Montgomery Clift, aflat intr-o dura batalie cu dependenta de actor, in ceea ce criticii de film au numit „cea mai lunga sinucidere din istoria Hollywood-ului”. Hepburn s-a simtit datoare sa ii ia apararea partenerului ei de scena, pe care-l considera o victima a dependentei sale.
Deznodamantul: De indata ce s-a turnat si ultima scena a filmului, actrita a adunat toate frustrarile acumulate de-a lungul filmarilor si l-a scuipat pe regizor in fata!
Tippi Hedren vs Alfred Hitchcock
Conflictul: „Era un misogin”, spunea Hedren despre Hitchcock, la o jumatate de veac dupa turnarea filmului „Pasarile” (1963). Anticipand parca miscarea „metoo”, actrita isi amintea ca refuzase avansurile celebrului, dar controversatului regizor si acesta isi propusese sa o pedepseasca.
Deznodamantul: Fara sa o anunte, regizorul a cerut ca pasarile mecanice sa fie inlocuite cu ciori, pescarusi si corbi, care au atacat-o pe Hedren, umpland-o de sange si aducand-o in pragul nebuniei – adica exact efectul dorit de diabolicul Hitchcock.
Faye Dunaway vs Roman Polanski
Conflictul: „Rahatul asta nici nu vrea sa discute cu mine despre rol”, se plangea frumoasa Faye Dunaway de regizorul filmului „Chinatown” (1974). Dar comentariul este bland, in comparatie cu reactia ei atunci cand Polanski, deranjat de o suvita rebela din parul actritei, i-a smuls-o, pur si simplu, din cap, in timpul filmarilor.
Deznodamantul: Dunaway s-a plans agentului ei, amenintand ca nu mai joaca in film, iar acesta a solicitat scuze in public. In cele din urma, producatorul filmului, mogulul hollywoodian Robert Evans i-a chemat pe cei doi in biroul sau, unde lucrurile au fost transate intr-un mod amiabil, chiar si fara martori, asa cum ar fi dorit Faye.
George Clooney vs David O. Russell
Conflictul: Russell este un regizor faimos pentru crizele sale de nervi. In timpul filmarilor la „Regii desertului”(1999), Clooney, un cavaler desavarsit, a luat asupra lui sarcina de a-i proteja pe figuranti si pe membrii echipei de istericalele regizorului.
Deznodamantul: In timp ce turnau scena finala, Russell a izbucnit in urlete, enervat de un figurant si, cum Clooney i-a luat apararea acestuia, intre regizor si actor s-a iscat o cearta terminata, conform martorilor oculari, cu o bataie in toata regula!
Bjork vs Lars von Trier
Conflictul: In 2000, Bjork a jucat in filmul „Dansand in intuneric”, un musical avangardist regizat de provocatorul regizor danez Lars von Trier. Cei doi au avut numeroase conflicte de-a lungul filmarilor, von Trier reprosandu-si ulterior, intr-un interviu acordat revistei „GQ”, un singur lucru: ca nu a fost mai badaran cu simpatica artista!
Deznodamantul: Inspirata, probabil, de gestul Katherinei Hepburn, dupa incheierea filmarilor Bjork a mers la regizor, i-a aruncat o privire plina de dispret si a scuipat inaintea lui, pe pamant insa. Enervat, Trier a luat monitorul unui computer si l-a spart inaintea lui Bjork!
Marlon Brando vs Frank Oz
Conflictul: Brando si Robert De Niro au jucat pentru prima si ultima oara in filmul „Scor final” (2001), regizat de Oz, un veteran din „The Muppets”. Oz i-a spus lui Brando ca e prea flamboiant in rolul sau de homosexual batran. Enervat, Brando, care era deja o legenda vie a Hollywood-ului, i-a facut o scena si din acea zi nu l-a mai numit decat „Miss Piggy”, ca o aluzie batjocoritoare la filmul de marionete care-l lansase pe Oz.
Deznodamantul: Disputa dintre cei doi a ajuns atat de departe incat Brando n-a mai acceptat sugestii de regie decat din partea partenerului lui de scena, Robert de Niro!
GABRIEL TUDOR
Comentarii