Puterea suprema a fiintei umane nu sta in muschii „lucrati”, eventual, la sala de forta, ci in performantele cerebrale, ale mintii. Asadar, mental, bioenergie, forte telurice – iata elemente invocate de adeptii terapiilor complementare, generand fie suspiciune, fie indiferenta, din partea celor care considera ca e o lege absoluta apelarea exclusiv la metode terapeutice care se adreseaza doar simturilor umane cunoscute.Ca in anecdota cu ardeleanul si girafa, multi cred ca, daca nu vezi, nu pipai, nu gusti un anume lucru, asta inseamna ca acel lucru nu exista. Oare sa fie chiar asa?
Autocontrolul dezvolta creativitatea
Ganditi-va la o realitate evidenta: atunci cand corpul nostru mental este dezvoltat si puternic, apar manifestari oarecum aparte: dam dovada de creativitate, suntem rezistenti la efortul intelectual, manifestam interespentru cantitatea si volumul general de cunostinte, cresc puterea logicii, viteza de gandire, discernamantul si luciditatea.
O alta caracteristica a dezvoltarii corpului mental o constituie faptul ca in ceea ce facem obisnuim sa excludem latura emotiva, deoarece cresc autocontrolul si rationalitatea; intr-o lumein care primeaza interesele si calculul profitului, este mai mult decat benefica o asemenea performanta.
Restrangerea sferei emotionale nu trebuie negata sau inhibata insa in mod exagerat. Daca persoana in cauza este femeie, mama, sotie, ea trebuie sa reuseasca acea delimitare subtila dintre zona profesionala, unde calitatile corpului mental ii vor favoriza ascensiunea profesionala, pe deo parte si – pe de alta parte – zona personala,familiala, unde un exces de discernamant poate fi daunator atmosferei din camin, armoniei erotice, chiar destinului.
Antrenarea „corpului invizibil”
In realitate, orice individ trebuie saramana, in multe circumstante, tandru, tolerant, un motiv in plus pentru a va avertiza asupra acestor riscuri care nu sunt incidentale. Extinderea tehnicilor de autocontrol, practicile bioenergetice, yoga, sporturile cerebrale, tehnicizarea vietii sunt tot atatea mijloace de antrenare a corpului mental, precum side atenuare a implicarii sentimentale, a altruismului, a generozitatii.
Prin urmare, avand in vedere acest risc, sa vedem pescurt care ar fi modalitatile cele mai accesibile dezvoltarii corpului nostru mental:
– exercitii de concentrare pentru relaxarea psihica;
– evitarea surmenajului intelectual, cauzat de un regim de lucru dezordonat, prea abundent sau prea sarac in solicitari, a consumului de alcool, tutun si alimente cu continut ridicat de toxine, in special in perioadele de efort intelectual;
– cura de tonifiere mentala, cel putin o data pe saptamana, prin consum de miere de albine, lecitina, sucuri de legume, fructe, infometare partiala (care curata corpul de reziduuri), mers in aer ozonat, miscare fizica, gimnastica de inviorare cu exercitii de respiratie si autocontrol mental, de 2-3 ori pe saptamana, permanent;
– automasajul capului seara, inainte de culcare, prin frictionarea fiecarei portiuni a acestuia, inclusivurechile, fruntea, sinusurile frontale, barbia, apoi talpile picioarelor, ceafa si gatul;
– o existenta cumpatata, utila si generoasa, cu excluderea constienta a invidiei, a rautatii deliberate, a intrigilor sau a razbunarii, pentru a ne pastra mintea limpede si curata precum un cristal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii