Aflat in comuna Deleni din judetul Iasi, asezamantul monahal este cunoscut si sub denumirea „Sihastria din Codrul Delenilor” sau „Sfantul Nicolae din Lacuri”. Manastire, cu obste de calugari, are hramurile Sfantul Nicolae si Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Initial un schit, locasul a fost ctitorit de marele vistiernic Iordache Cantacuzino in 1724. In 1872 schitul a fost inchis, ultimul calugar a fost trimis la manastirea Cosula din judetul Botosani, cladirile au ramas pustii si o parte dintre obiectele de cult au fost donate bisericii parohiale din Deleni.
Dupa moartea lui Grigore Ghica-Deleni, intreaga sa avere a trecut sub sechestrul judiciar administrat de Tribunalul Botosani si schitul a constituit obiectul disputelor testamentare intre urmasii familiei Ghica si clarificarea drepturilor Mitropoliei Moldovei. In 1940 s-a incercat redeschiderea vechiului schit si, in cele din urma s-a obtinut aprobarea din partea Mitropoliei Moldovei si Sucevei in anumite conditii legate de succesiunea bunurilor.
Mostenitorul familiei Ghica, Teodor Grigore Ghica, a renuntat la mostenire in favoarea redeschiderii schitului si litigiul a fost inchis. Schitul a fost redeschis si, in 1943, protosinghelul Sava Alamuriana reorganizeaza viata monahala care continua pana in 1959 cand, prin decretul 410, schitul este din nou desfiintat.
Un gospodar din sat s-a ocupat in continuare de cladirile ramase goale si ani in sir in biserica se tineau slujbe numai in zilele de hram, cand preotii si credinciosii se strecurau inauntru prin fereastra clopotnitei.
Intre 1988-1989 credinciosii din parohia Deleni au reparat biserica si i-au pus acoperis de sindrila. Dupa 1989 viata monahala a fost reluata, s-au construit un corp de chilii si o cladire acoperita cu sindrila servind drept bucatarie si trapeza, iar schitul a capatat statut de manastire.
Biserica de zid este impartita in Altar, naos, pronaos si pridvor. Are lungimea de 16,50 metri, latimea de 7,60 si inaltimea de 12 metri. Este acoperita tot cu sindrila si are deasupra naosului o turla vizibila numai din interior.
Construita in stil gotic are clopotnita deasupra pridvorului, pastrand inauntru un clopot mare si alte trei mai mici. Clopotul mare a fost daruit locasului in 1857 de Teodor Ghica. Intrarea se face pe latura de sud si Altarul are si el o mica usa de acces. In exterior, deasupra usii de la pridvor este montata pisania bisericii scrisa cu litere chirilice si emblema familiei Ghica, vulturul bicefal. Naosul prezinta doua ferestre, cate una pe fiecare absida. In pridvor se afla un epitaf pretios, reprezentand pregatirea trupului Mantuitorului dupa coborarea de pe cruce.
Biserica este impodobita cu icoane pe lemn sau panza, cateva fiind imbracate in argint aurit. Curtea cu flori este de dimensiuni modeste si a fost candva inconjurata cu un zid de piatra din care se pastreaza doar temelia inalta pana la un metru. La manastire se organizeaza o tabara de pictura avandu-l ca protector pe Sfantul Apostol Luca.
IRINA STOICA
Comentarii