• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ce este dragostea?

Ce este dragostea?

27 septembrie 2013
in Stiinta
A A

De secole intregi poetii sau ganditorii se intreaba ce este dragostea, fara sa gaseasca un raspuns, in afara unor frumoase metafore. Pana la urma inefabilul, cum este si dragostea, nu are nevoie de definitii, chiar daca unii cercetatori se incapataneaza sa incerce sa afle modul in care ea poate fi explicata. Spre deosebire de azi, cand stiinta (cercetatorii) vrea sa ne convinga de faptul ca este in posesia tuturor adevarurilor de pe Pamant, in secolele trecute despre dragostea, acest inefabil farmec al existentei umane, au vorbit doar scriitorii, fie ei poeti sau dramaturgi. Astfel, William Shakespeare, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii scria in Hamlet: „Indoieste-te ca stelele stralucesc pe cer, ca soarele se misca, ca adevarul este o minciuna, dar nu te indoi niciodata ca iubesc”.

Scurt preambul literar

 Pe de alta parte, Fiodor Dostoievski, cel mai mare prozator al tuturor timpurilor, spunea: „Ce este iadul? Este suferinta de a fi incapabil sa iubesti” (Fratii Karamazov). „Stiu din experienta ca poetii au dreptate: dragostea este eterna”, scria E.M. Forster in romanul Room with a View. In fine, Paolo Coelho scria in romanul Zahir: „Dragostea este o forta de neimblanzit. Cand incercam sa o controlam, ne distruge. Cand incercam sa o incarceram, ne inrobeste. Cand incercam sa o intelegem, ne simtim pierduti si confuzi”.

In cautarea secretului lui Polichinelle

 In ciuda acestui avertisment sau adevar strict literar al lui Coelho, unii cercetatori se incapataneaza sa descopere ce este de nedescoperit: Ce este dragostea? Ei incearca sa descopere ceea ce este un mister de nepatruns. Intr-un dictionar literar conceput de Ambrose Bierce la cuvantul dragoste se scrie: „substantiv comun; o nebunie temporara vindecata de casatorie”. E de acord stiinta cu acest adevar? Nu, cercetatorii vor sa ne spuna mai mult.

 Sporind ambiguitatea, un grup de neuro-fiziologi spanioli, vor sa demonstreze ca dragostea este insotita de o componenta biologica care influenteaza modul in care simtim acest sentiment, il aratam si ne comportam cand suntem marcati de el. Ar fi vorba despre o neuro-fiziologie a iubirii (?). Ceea ce, sa recunoastem, suna ca dracu, ca sa citam din clasici. „In iubire intervin mai multi factori, unii emotionali, pe care nu-i putem controla, cum ar fi pasiunea, si care dupa o vreme pot sa dispara, dar si elemente ce depind de noi, cum ar fi angajamentul fata de persoana iubita, explica plin de banalitati un oarecare Francisco Cabello, medic si psiholog spaniol, care tine sa ne asigure ca stiinta are un rol bine conturat in problemele sentimentale. Cercetatorul amintit mai spune ca exista zone in creierul nostru si anumiti neuro-transmitatori care se activeaza in prezenta unor stimuli si atunci se pun in miscare mai multe circuite ce concretizeaza experienta amoroasa, cum ar fi dopamina, circuitul opioid, zona pre-frontala a creierului si, mai ales, nucleul accumbens.

 De exemplu, spune cercetatorul, „cu ajutorul imaginilor obtinute prin rezonanta magnetica functionala (fRMI), se poate face diferenta intre dragostea romantica si dragostea materna”, semnaleaza Cabello, care este convins ca a descoperit „substratul biologic la dragoste”, desi asta nu foloseste nimanui, nici macar celor care au fost, sunt si vor fi vreodata indragostiti. Conform unor descoperiri recente, factorul de crestere nervoasa (NGF) ajunge la un nivel ridicat atunci cand ne indragostim de o noua persoana, dar dupa un an acesta revine la nivelul initial. Explicatia vrea sa ne convinga de un secret pe care il stie toata lumea, un secret al lui Polichinelle. „Pentru a stimula secretia de dopamina – neuro-transmitatorul asociat cu placerea – este nevoie ca in viata noastra sa apara ceva nou”, crede un alt cercetator, probabil patit ca miliarde de alti barbati de-a lungul timpului. Pe de alta parte, cei care s-au indragostit recent prezinta niveluri de serotonina – hormonul relationat cu starea de fericire – cu 40% mai reduse decat ar fi normal, la fel ca si cei care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC).

 Truismele continua si atunci cand se incearca diferentierea intrei iubire si dorinta: Dar, oare, se poate face si diferenta intre dragoste si dorinta? „Imaginile obtinute prin fRMI arata ca centrii cerebrali ni se activeaza atunci cand vedem persoana iubita, dar acelasi lucru se intampla, cu rare exceptii, atunci cand privim o persoana care starneste in noi doar dorinta. Pare evident ca nu ne putem indragosti de o persoana pe care nu o dorim, in schimb putem dori o persoana pe care nu o iubim”, explica cercetatorul Francisco Cabello, confirmand ca „putem simti o atractie sexuala fata de o persoana care nu ne starneste vreo pasiune sentimentala”, lucru care, daca l-ar fi stiut, l-ar fi facut invidios chiar si pe Giacomo Casanova. Putem controla dragostea, o putem programa sau vindeca? Si de unde stiinta vrea sa ne convinga ca ea stie si poate totul, aflam ca ea mai are si scapari.

 Intrebat daca exista medicamente care ne-ar putea vindeca de dragoste, cercetatorul spaniol raspunde foarte clar ca nu avem cum sa gasim asa ceva. „Industria farmaceutica nu a inventat nimic, probabil ca nici nu si-a propus, care sa ajute intimitatea, comunicarea in cuplu sau nivelul angajamentului”. Rasuflam usurati! Pentru ca exista si dragoste romantica, nu doar cea care se bazeaza strict pe sex, aceea promovata de revistele colorate pentru barbati sau femei. Si tot stiinta ne explica ce este aceea.

 Potrivit unei teorii Sternberg, dragostea romantica are trei componente de baza, si anume: pasiunea, intimitatea si angajamentul/decizia. Pasiunea este declansata de atractia erotica. Intimitatea, bazata, printre alti factori, pe comunicare este, conform acestei teorii, senzatia ca ne simtim bine in prezenta persoanei iubite si ca ne este dor de ea cand nu este langa noi. In fine, angajamentul/decizia este rezultatul ideilor si comportamentelor pe care incercam sa le punem in practica pentru a mentine legatura cu persoana aleasa. Aceasta ultima componenta este singura care depinde de vointa noastra, ne spune cercetatorul.

 Cu alte cuvinte, fiind vorba de instinct si pasiune, nu putem controla dragostea, orice ar fi ea. Vorba formatiei Haddaway care canta melodia What is Love? Baby, don’t hurt me! In fine, ca sa incheiem tot literar, sa mai pomenim despre o alta conotatie a dragostei, foarte des intalnita in literatura si ignorata complet de „neuro-fiziologii iubirii”. Aceea a dragostei ca o vanatoare, ca o relatie intre vanator si vanat. Deseori vanatorul devine la randul lui vanat, sau cum ar spune un barbat „Barbatul vaneaza femeia pana ea il prinde”.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Crimeea, Razboiul Imperiilor

Urmatorul Articol

Tema: „IOANA D’ARC”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: „IOANA D’ARC”

3 octombrie 1990 - Reunificarea Germaniei

Horoscopul saptamanii: 7-13 octombrie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.