De la sulita la motorul variabil
Pe la jumatatea veacului al XIX-lea, inventatorul masinii de cusut, în timp ce cauta cu ardoare, dar fara succes, o solutie pentru a face sa functioneze cea mai importanta piesa – acul – a avut un vis. Îl urmarea un grup de canibali înarmati cu sulite, numai ca acestia nu-si miscau bratele ca orice om care alearga, ci agitându-si rapid armele pe verticala.
De la sulita la motorul variabil
Pe la jumatatea veacului al XIX-lea, inventatorul masinii de cusut, în timp ce cauta cu ardoare, dar fara succes, o solutie pentru a face sa functioneze cea mai importanta piesa – acul – a avut un vis. Îl urmarea un grup de canibali înarmati cu sulite, numai ca acestia nu-si miscau bratele ca orice om care alearga, ci agitându-si rapid armele pe verticala. În plus, vârfurile sulitelor erau gaurite! A doua zi, amintindu-si visul, ingeniosul iscoditor a înteles ca el îi transmitea solutia pentru inventia sa – asezarea urechii acului în vârful acestuia – idee la care nimeni nu se gândise, fiindca se opunea logicii si ratiunii umane. Totusi, din „nebunia” unor asemenea visatori se nasc inventiile mai mari sau mai mici.
Jacuzzi la domiciliu
România are numerosi inventatori, cu si mai multe inventii omologate si apreciate pe plan international. Cu toate acestea, recent încheiatul Târg International Bucuresti a rezervat un spatiu restrâns sectiunii „Inventica”. Ceea ce nu înseamna ca au lipsit prezentari foarte atractive, realizari obtinute – nu în urma unor vise nocturne, ci dupa multi ani de munca si sacrificii. Va prezentam câteva dintre acestea. De la Onesti, pensionarul Vasile Lupu a venit cu cinci inventii. „Caruciorul cu banda de rulare” a fost medaliat cu aur la Bruxelles, în 2002, el putând depasi obstacolele si denivelarile drumului, datorita unui sistem de ridicare pe o banda oarecum asemanatoare senilelor tancului. Daca ati jinduit vreodata la sofisticatele (si costisitoarele) jacuzzi, puteti avea acasa un vibromasaj acvatic, plus aerosoli, direct în cada de baie. De asemenea, un dus cu vibromasaj si autosamponare face mai placut si mai sanatos timpul petrecut în acelasi loc, baia. Un alt dispozitiv (înca neaplicat în practica) ozonizeaza si odorizeaza aerul, la aparatele stomatologice, înlaturând si o parte din stresul provocat de mirosul specific cabinetelor respective.
O provocare pentru Pentagon?
O realizare extraordinara, trecuta în contul unei firme bucurestene, ar putea deveni element de mare interes pentru oricare tara de pe glob si mai cu seama – fara gluma – chiar pentru faimosul Pentagon. Este vorba despre „Filtrul de apa multistadic pe suport ceramic”, fabricat în patru variante pentru uz casnic, ce pot fi montate în mod diferit, având si durate diferite de folosire a elementului filtrant. Partea senzationala provine din caracteristicile functionale reiesite din prospectul inventiei. Enumeram doar câteva. Retinerea bacteriilor (proportie de peste 99,999%) se refera la: bacilul Pyoceanic (producator de infectii), Escherichia coli (boli gastrice si urinare), Vibrio cholerae (holera), bacilul de trista celebritate – al antraxului, Salmonella enteriditis, Staphylococcus aureus (furunculi, antrax, osteomielita, septicemie etc.) si multe altele. Parazitii sunt retinuti în proportie de suta la suta, în stadiul de ou, chist sau ovochist. Substantele organice si metalele – peste 99,9%, aici fiind incluse: clorul, hidrocarburile aromatice si cele clorurate, pesticidele, fenolii, apoi plumbul, aluminiul, arseniul, cadmiul, cuprul si mercurul – despre a caror prezenta în exces în organism nu mai e nevoie sa discutam. Asadar, o adevarata uzina de sanatate, pe care o asteptam sa intre în viata noastra!
Motoare revolutionare?
Inginerul târgovistean Adrian Laculiceanu s-a prezentat cu o carte de vizita impresionanta, atragând atentia în mod deosebit, datorita noilor realizari personale în domeniul auto. Principalele exponate, brevetate sau în curs de brevetare, au si cereri de prioritate în Germania, SUA, Franta, Italia si Suedia: motor în 4 timpi, cu ciclu dublu de ardere (acelasi factor de putere cu motorul în 2 timpi, dar cu consum si factor de poluare reduse), motor în 2 timpi cu supape (aceleasi avantaje pentru beneficiar ca si la prima inventie), motor cu caracteristica liniara (mecanism de ghidare cvasirectiliniare a piciorului bielei, motor în W cu 4 cilindri), mecanism motor cu caracteristica variabila (reglarea, în timp real, a cursei pistonului, cu pastrarea sau nu a raportului de compresie). Pentru specialisti, chiar si numai inventiile mentionate se bucura de un interes deosebit, dar ele sunt remarcabile si din punctul de vedere al necunoscatorilor, datorita îmbunatatirilor de fond, ce genereaza, între altele, emisii scazute de gaze poluante, consum de combustibil redus, fiabilitate sporita, cresterea sigurantei în functionare s.a.m.d. Toate produsele inginerului Laculiceanu sunt apreciate, la impactul cu piata, drept solutii la nivel mondial. Ceea ce spune multe despre inventica româneasca, domeniu ce vom încerca sa-l aducem permanent si în atentia cititorilor „Magazinului”.
Arca lui Noe localizata pe Imago Mundi
Oamenii de stiinta au descifrat cea mai veche harta din lume gravata...
Comentarii