Fuziunea la Rece, o revolutie energetica. Am primit la redactie, prin mail, un material extrem de interesant de la cititorul nostru Cristian Bistriceanu din Londra referitor la o descoperire revolutionara in domeniul energiei: Fuziunea la Rece. Subiectul nu este nou, anuntul acestei descoperiri care ar putea rezolva problemele energetice ale Planetei dateaza de la inceputul anului 1989 si apartine, cum scria revista TIME in editia sa din mai 1989 unor obscuri chimisti, mai exact doi la numar, pe nume Stanley Pons si Martin Fleischmann. Cei doi (nume cunoscute pe plan mondial in electrochimie) au realizat un experiment in care aparatul lor a produs "caldura in exces" pe care nu au putut-o explica in termenii unui proces nuclear.
Experimentul lor, realizat pe o masa de laborator, presupunea electroliza apei grele pe suprafata unui electrod din paladium (Pd). Reactia nucleara, prezentata in fata camerelor de vederi, a aprins imaginatia cercetatorilor, mai multi reproducand experimentul lui Pons si Fleischmann (reusit si de un grup de cercetatori romani prezentati la TVR in cursul anului 1989), fiind considerata o descoperire care putea revolutiona producerea energiei energetice la nivel planetar. Interese puternice, la care a aderat si revista TIME (pe coperta din mai 1989 ea titra Fusion or Illusion?, minimalizandu-i pe cei doi chimisti), au facut ca aceasta inventie sa intre in anonimat mai bine de doua decenii. "Fenomenul a fost imediat negat si discreditat de catre Departamentul de Energie al SUA impreuna cu MIT care la vremea aceea primeau fonduri masive pentru a sustine Fuziunea Nucleara (Hot Fusion)" cum scrie si Cristian Bistriceanu. O inventie care nu a fost aruncata definitiv la cos si acest lucru este demonstrat de investigatia cititorului nostru. Reproducem mai jos, fragmente ale acestui material care este un rezumat al ultimelor activitati legate de Fuziunea la Rece, cum a fost denumit procesul nuclear descoperit de Pons si Fleischmann.
NANOR, un dispozitiv iesit din comun
In ultimul an si jumatate urmaresc indeaproape acest subiect si in ultimele luni din ce in ce mai multe rapoarte pozitive indica faptul ca acest lucru nu mai poate fi ignorat. Motivul principal pentru care scriu aceste randuri este de fapt un video postat de un simplu muzician care a fost invitat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) pentru un eveniment muzical. Intamplator el cunostea faptul ca din luna ianuarie a acestui an, profesorul Dr. Peter Hagelstein se afla in posesia unui dispozitiv inventat de Mitchell Swart. Dispozitivul se numeste NANOR si a fost pornit cu ocazia unui curs numit Cold Fusion 101 (Fuziunea la Rece 101) prezentat de Dr. Peter Hagelstein. Dupa incheierea cursului Dr. Hagelstein a facut o invitatie publica oricarei persoane interesate sa afle cum functioneaza acest dispozitiv si pentru a-l vedea in persoana. Din luna ianuarie si pana la momentul in care scriu aceste randuri acest dispozitiv continua sa functioneze fara a fi racordat la nici un fel de sursa de energie.
E-CAT
Poate ca tot acest episod ar fi fost dat uitarii in cele din urma insa, dupa cum spuneam mai sus, acum un an si jumatate, mai precis pe 14-15 ianuarie 2011 un inventator italian pe nume Adrea Rossi, a facut public un dispozitiv care functioneaza pe un principiu similar cu cel al Fuziunii la Rece. Prezentarea a avut loc la Universitatea din Bologna unde, alaturi de profesorul Sergio Focardi, Andrea Rossi au sustinut si o conferinta de presa. Din pacate la acel moment nici una din marile televiziuni sau publicatii nu a relatat despre acest eveniment. Dispozitivul prezentat a fost numit E-CAT (Energy Catalizator – Catalizator de Energie) si foloseste o reactie a hidrogenului cu nichel si un catalizator care nu a fost inca facut public pentru a proteja proprietatea intelectuala a inventatorului. De altfel sursa inventiei lui Rossi sunt doi oameni de stiinta italieni pe nume Focardi si Piantelli care, inca din 1998, au observat in experimentele lor exces de energie la interactiunea hidrogenului cu nichelul, numai ca experimentele au fost imbunatatite substantial de Rossi care a descoperit catalizatorul ce a oferit atat stabilitate cat si pornirea reactorului la cerere.
Multi alti oameni de stiinta din multe tari au obtinut rezultate similare cu cele raportate de Pons & Fleischmann insa lumea stiintifica pur si simplu le-a ignorat. Cred ca cel mai bun exemplu este investigatia facuta de cei de la CBS in show-ul "60 Minutes".
Saptamana viitoare vom publica a doua parte a materialului trimis de domnul Cristian Bistriceanu in care sunt prezentate si alte experimente legate de Fuziunea la Rece.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii