Da, sustine fizicianul Raymond Chiao, cercetator la Universitatea Berkeley, California, exista „ceva” care are o viteza mai mare decât lumina. Iar acel „ceva” este.
Da, sustine fizicianul Raymond Chiao, cercetator la Universitatea Berkeley, California, exista „ceva” care are o viteza mai mare decât lumina. Iar acel „ceva” este… lumina însasi! Experienta efectuata de fizicianul american este simpla: observând cursa a doi fotoni – unul, în vid, celalalt, traversând o oglinda dielectrica, alcatuita, deci, dintr-un numar oarecare de straturi mai mult sau mai putin opace -, Chiao a descoperit uluit ca, împotriva tuturor asteptarilor, fotonul care a traversat oglinda a ajuns primul la detector, atingând o viteza de 1,7 ori mai mare decât fotonul care a evoluat în vid!!! Adica aproximativ 500000 km/s…
Ce „minune” s-a petrecut, astfel încât lumina sa întreaca… lumina?… Explicatia oferita pentru straniul comportament al fotonului „grabit” este strâns legata de efectul tunel, fenomenul aflat la originea reactiilor nucleare care se produc în miezul Soarelui, permitându-i sa straluceasca. Mai pe limba noastra, a profanilor, fotonul care a traversat oglinda nu se supune legilor mecanicii clasice, ci legilor mecanicii cuantice. Asa încât, atunci când anumite zone ramân, din punct de vedere al mecanicii clasice, interzise accesului particulelor – mai exact, când bariera de energie pe care acestea sunt obligate sa o strapunga este prea mare -, mecanica cuantica, dimpotriva, le îngaduie sa traverseze obstacolul. Este exact efectul tunel! Chiar daca era cunoscut de mai multa vreme, nimeni nu stia viteza efectului tunel, descoperita acum gratie experientei efectuate de Raymond Chiao.
Cum ramâne cu teoria relativitatii restrânse a lui Einstein? Mai are ea valoare în conditiile în care lumina (fotonii) îsi face de cap, binevoind sa se deplaseze cu viteze ce sfideaza postulatul einsteinian potrivit caruia nu pot exista viteze mai mari decât viteza luminii?! La aceste întrebari, fizicianul american raspunde ca Einstein si teoria sa ramân la locul lor din simplul motiv ca efectul tunel este un fenomen incontrolabil, care nu se produce sistematic… Asadar, chiar daca a fost pusa în evidenta o viteza superioara barierei celor 300000 km/s, va trebui sa mai asteptam ceva timp, secole poate, pâna sa ne suim la bordul unor astronave superluminice!…
Plantele folosesc furnicile pentru a se apara
Perioada Cretacicului este faimoasa pentru dinozaurii uriasi si greoi care au trait...
Comentarii