Statistici ingrijoratoare arata ca la capitolul „accidente rutiere grave” tara noastra ocupa un nedorit loc intâi, dintre toate statele europene. Caci, daca in Marea Britanie, bunaoara, se inregistreaza un deces la 132 de accidente, la noi cifra este de-a dreptul socanta: un mort la fiecare trei accidente! De vina sunt in primul rând agresivitatea soferilor, ce se inchipuie stapâni nu doar pe propriul vehicul, ci si pe intreaga sosea, neatentia pietonilor si nu in ultimul rând, consumul de alcool la volan. Din fericire, peste nu multi ani, se pare ca accidentele vor deveni doar o amintire urâta, caci vom conduce masini capabile sa ne pazeasca de orice pericol…
Unele masini „robotizate” se afla deja in uz, precum ar fi dronele care zboara deasupra zonelor de conflict din Irak sau Afganistan sau vehiculele destinate localizarii si salvarii minerilor blocati in galerii. Dar savantii depun insemnate eforturi pentru a dezvolta noi si noi dispozitive capabile sa opereze in aer, la sol, sub apa, efectuând activitati imposibile sau foarte riscante pentru oameni. Gratie acestor eforturi, urmeaza sa apara, peste cel mult un deceniu, primele masini care se vor deplasa singure pe sosele; beneficiind de tehnologie informatica de ultima ora, de componente mai usoare dar mai rezistente si nu in ultimul rând de ghidarea prin satelit, masinile viitorului vor prelua total sarcinile soferului, conducând fara greseala, astfel incât accidentele vor ramâne doar in studiile statistice ale trecutului.
Reflexe mai rapide decât cel mai experimentat sofer
Unele dintre cele mai revolutionare proiecte in domeniu au fost prezentate in luna iulie a acestui an, la o conferinta dedicata exclusiv vehiculelor fara echipaj uman, desfasurata la Washington. La ora actuala, dupa cum se stie, exista vehicule semi-autonome care isi pot alege singure ruta si se pot conduce singure, deciziile esentiale ramânând insa la latitudinea soferului.
Pâna in prezent, tehnologiile pentru vehiculele fara pilot cu activitate „la sol” au fost mai dificil de dezvoltat, din cauza cantitatii mari de informatii ce trebuie prelucrate, comparativ cu situatiile aparute in aer sau pe apa. „Cel târziu in anul 2050, oamenii vor mai conduce propriile masini doar daca vor cu tot dinadinsul sa o faca, pentru ca sarcinile lor vor fi in totalitate preluate de piloti automati”, este de parere Dewar Donnithorne, membru al Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI). Urmatoarea generatie de masini, care se afla, deocamdata, doar in faza de prototip, va fi dotata cu senzori in infrarosu si camere video ce vor permite observarea din timp a oricarui obstacol. „Chiar si un sofer experimentat, cu reflexe rapide, are nevoie de un timp de re
actie de cel putin o secunda, pentru a face fata unei situatii neprevazute. Senzorii cu care masinile viitorului vor fi dotate vor detecta orice intrus, de pilda un autovehicul care se apropie de pe un drum lateral sau un pieton ce incearca sa traverseze strada printr-un loc nepermis, intr-un interval de timp mult mai scurt, de ordinul zecimilor de secunda si automat vor actiona frâna. Practic, sistemele de supraveghere, control si dirijare prin satelit cu care vor fi inzestrate in viitor absolut toate masinile de serie, vor face imposibila producerea de accidente. Soferii vor putea bea cât alcool vor, singurul lucru necesar este ca ei sa mai poata porni masina si trece pe pilot automat. Acesta se va ocupa de drum si siguranta calatoriilor este garantata”, apreciaza Donnithorne. Toate bune si frumoase, dar, ne intrebam noi, in cazul asta agentii de circulatie ce vor mai face?…
GABRIEL TUDOR
Comentarii