Mintile stralucite ale inventatorilor nu se odihnesc niciodata, oriunde s-ar afla ele. Nu exista domeniu al vietii în care inventatorii sa nu aiba un cuvânt de spus si inventatorii români se afla în primele rânduri. Ei au fost premiati la sfârsitul anului trecut la diverse saloane de inventica, inclusiv la Expozitia Internationala de Inventica de la Bruxelles.
Doctorul electronic
La Concursul International Eureka dedicat inventicii, gazduit la Bruxelles între 13-15 noiembrie anul trecut, au fost prezentate peste 300 de inventii, din 16 tari, printre acestea si dispozitivul „Doctorul electronic” realizat de medicul român Bogdan Vladila. Acest produs românesc, brevetat deja în peste 28 de tari, a fost recompensat cu medalia de aur la categoria „Igiena si Cosmetica”, precum si cu alte doua premii speciale – cel oferit de Federatia Franceza de Inventatori si premiul special al categoriei „Sanatate si Medicina”, dupa cum a transmis Agerpres. Noua tehnologie brevetata de dr. Vladila este disponibila sub forma aparatului „Electronic Doctor” si trateaza cu succes si în mod natural unele dintre afectiunile considerate pâna în prezent incurabile. Astfel, probleme medicale precum parodontoza, dar si estetice – de tipul caderii parului sau vergeturile – sunt tratate cu ajutorul dispozitivului printr-o metoda non-invaziva, nedureroasa si netraumatica.
Functionarea aparatului „Doctorul electronic” se bazeaza pe activarea celulelor stem existente în stare latenta în corpul adult si stimularea multiplicarii lor în mod natural, în acest fel organismul reusind sa repare singur degradarea tesutului. „Prin dispozitivul Electronic Doctor se declanseaza o proliferare a propriilor celule prin expunerea tesuturilor la undele electromagnetice emise de acesta. Celulele noi secreta colagen în cantitati importante si pot repara leziunile existente sau preveni aparitia lor. Practic, organismul este stimulat sa se regenereze singur în acele zone unde vârsta sau factorii externi i-au distrus capacitatea normala de vindecare”, explica dr. Bogdan Vladila. Este important faptul ca aparatul a fost deja testat clinic la unele dintre cele mai renumite centre din Europa, fiind certificat de Uniunea Europeana si folosit cu succes pâna în prezent în Marea Britanie, Franta, Bulgaria si România.
Deconspirarea omului cu cagula
Tot la Salonul de Inventii de la Bruxelles s-a remarcat si inventia tânarului cercetator vâlcean Ionut Budisteanu, care a obtinut cinci premii si doua medalii, toate pentru un dispozitiv electronic menit sa faciliteze prinderea unor infractori care vandalizeaza bancomate.
Ionut Budisteanu a fost selectat de Ministerul Educatiei Nationale pentru cea de-a 63-a editie a Brussels Innova 2014. Inventia lui Ionut Budisteanu este de fapt un dispozitiv electronic conectat la mai multe camere de filmat si un microfon ce recunoaste automat amprenta spectrala a zgomotului produs de un polizor unghiular când un infractor încearca sa taie un bancomat, dar si momentul în care un spargator care poarta cagula intra într-o anumita institutie.
Practic, dispozitivul recunoaste momentul în care vede ca cineva poarta o cagula si îsi acopera fata, declansând implicit alarma. „Pentru mine este prima editie la Salonul International de Inventii de la Bruxelles, unde am obtinut trei premii si o medalie de aur.
O medalie si un premiu special dat de catre Taiwan Prominent Inventor Association si un premiu special dat de catre Secretarul de stat din Bruxelles”, declara Ionut Budisteanu pentru Agerpres. La a 63-a editie a EUREKA dedicat inventicii, în cadrul Salonului INNOVA, România a fost prezenta cu 25 de inventii care au fost expuse în standul realizat sub egida Ministerului Educatiei Nationale (MEN). Sa amintim ca Salonul INNOVA din capitala Belgiei s-a consacrat de-a lungul vremii ca un prestigios spatiu de întâlnire între cercetatori, oameni de stiinta, cadre didactice universitare si întreprinzatorii cei mai activi din mediul de afaceri.
Premii mai tari decât Nobelul
În urma cu doi ani, miliardarul rus Iuri Milner alaturi de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, de co-fondatorul Google, Serghei Brin si de alti magnati din Silicon Valley au creat Premiul pentru Inovatie, Breaktrough Prize, un premiu care recompensa cu generozitate oamenii de stiinta care se consacra si inventiilor durabile pentru umanitate.
La a treia editie, cea din noiembrie trecut, 14 oameni de stiinta, printre care 5 matematicieni, au primit râvnitele Premii, fiecare în valoare de 3 milioane de dolari, suma fiind de trei ori mai mare decât cea primita de un laureat al premiului Nobel. Cei 5 matematicieni care au primit acest premiu sunt Simon Donaldson, Maxim Kontsevich, Jacob Lurie, Terence Tao si Richard Taylor, ei evidentiindu-se prin activitatea lor inovatoare în domenii precum geometria algebrica si teoriile analitice.
Alte sase premii au recompensat activitatea stiintifica în domeniul stiintelor naturii, de la bacteriologie la genetica. David Allis, Victor Ambros, Alim Louis Benabid, Gary Ruvkun, Jennifer A. Doudna si Emmanuelle Charpentier sunt laureatii premiilor oferite pentru stiintele naturii, în vreme ce premiul pentru fizica a fost oferit unui grup de oameni de stiinta, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt si Adam Riess, care au demonstrat ca procesul de expansiune al Universului este accelerat si nu încetineste, asa cum se credea. Iuri Milner, care a fost doctorand în fizica la Moscova înainte de a emigra în SUA în 1990, declara ca doreste sa genereze un sentiment de entuziasm fata de descoperirile stiintifice si pentru asta este dispus sa apeleze la toate mijloacele, inclusiv cele financiare.
Gala celei de-a treia editii a Premiilor pentru Inovatie a fost organizata à la Hollywood. Astfel, directorul executiv al companiei Tesla, Elon Musk, a stat de vorba cu actrita Kate Beckinsale, în timp ce Dick Costolo, directorul executiv al Twitter, a avut un loc alaturi de solista Christina Aguilera, iar actorul de comedie Seth McFarlane, creatorul serialului de televiziune „Family Guy”, a fost gazda ceremoniei. Printre prezentatori s-au numarat si Kate Beckinsale, Cameron Diaz, Benedict Cumberbatch, Jon Hamm si Eddie Redmayne. De ce tot acest show? „Stiinta are nevoie de putin marketing”, a spus Seth McFarlane, „cu totii suntem foarte recunoscatori ca nu erati buni la sport”. În fine, asteptarile merg spre acel moment în care oamenii de stiinta vor reusi sa ducâ primul om pe Marte. Noi înca asteptam…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii