Cercetatorii de la Universitatea din Sankt Petersburg au anuntat recent realizarea unor medicamente antivirale si antineoplazice care vor produce o veritabila revolutie in farmacologie. Ineditul acestora consta in faptul ca „materia prima” o constituie dezagreabilele muste…
Un sistem imunitar invulnerabil
Inca din timpuri imemoriale, oamenii au observat ca substantele secretate de anumite vietuitoare au in egala masura capacitatea de a vindeca si ucide, caci o picatura din aceste substante putea inlatura durerile, in vreme ce mai multe aduceau moartea… Chiar si astazi, traditiile medicale ale multor popoare pledeaza pentru folosirea in terapie a albinelor, buburuzelor si chiar a gandacilor de bucatarie! Si, desi majoritatea savantilor se declara de-a dreptul oripilati de perpetuarea unor asemenea „superstitii”, exista oameni de stiinta care studiaza cu interes problema folosirii insectelor pe post de… medicamente! De altfel, faptul ca, dupa atatea milioane de ani, micile creaturi au fost capabile sa reziste tuturor intemperiilor si sa se adapteze oricaror modificari climatice sau de alta natura vorbeste de la sine despre excelentul lor sistem imunitar.
Tocmai acest aspect a atras atentia cercetatorilor, care au incercat sa examineze mai indeaproape mijloacele prin care insecta lupta cu succes impotriva unor „ucigasi nevazuti” ce pot ucide milioane de oameni… Ei au descoperit ca insectele pot identifica rapid bacteriile „intruse”, cu ajutorul unor molecule care joaca rol de receptori, si pot sintetiza aproape instantaneu peptide, ca riposta la o eventuala agresiune. „Gratie substantelor ce pot fi extrase din insecte, de pilda din muste, vom putea obtine milioane de componente noi, care poseda o bioactivitate extrem de ridicata”, spune dr. Serghei Cernisev, seful echipei din Sankt Petersburg. De altfel, in farmaceutica se folosesc deja antibiotice cu puternice proprietati anti-bacteriene, sintetizate si de catre insecte. Spre deosebire de alte nevertebrate, acestea incep sa produca astfel de antibiotice doar cand se vad confruntate cu o infectie – intr-un mod similar cu imunitatea adaptativa intalnita la om. Doar ca sistemul este mult mai simplu: insectele au un asa numit „corp adipos”, ce indeplineste functiile ficatului uman. Cand in organism apare o infectie, acest corp adipos trimite in regiunea afectata 15 tipuri diferite de peptide, care impreuna reusesc sa elimine amenintarea.
Mustele nu fac miere, dar redau sanatatea!
Cercetatorii rusi au reusit sa demonstreze ca insectele pot transforma semnalele de alarma in stimuli care alcatuiesc astfel o reactie de aparare in fata infectiei. Ei au ajuns la concluzia ca cele mai puternice efecte terapeutice sunt produse de larvele de muste. „In timpul invaziei lui Napoleon, s-a observat ca soldatii raniti mureau din cauza infectarii plagilor, dar scapau cu viata daca pe aceste plagi mustele depuneau oua, care se transformau in larve. Explicatia este ca larvele se hraneau cu tesuturile moarte de piele si carne, impiedicand raspandirea infectiei si actionand ca un antibiotic autentic; in acelasi timp, larvele secretau un ferment care stimula vindecarea ranii. In timpul primului razboi mondial, anumiti medici au folosit aceasta metoda si au reusit sa salveze mii de oameni de amenintarea septicemiei. In urma cercetarilor de laborator pe care le-am intreprins, am descoperit ca larvele de muste nu doar ca sunt capabile sa ucida bacteriile, dar „ajuta sistemul imunitar uman sa lupte impotriva infectiilor cu virusi”, spune Cernisev.
Sperante pentru viitor
Pentru a demonstra eficacitatea tratamentului, savantii rusi au infectat cu gripa mai multi cobai si unora dintre ei le-au injectat peptide extrase din larve de muste. Rozatoarele tratate astfel s-au vindecat mult mai repede decat celelalte, carora li s-a aplicat o terapie cu antibiotice anti-gripale clasice. „Boli precum herpesul sau hepatita B ar putea fi vindecate folosind aceste substante. O data ajunse in sange, ele identifica si distrug selectiv doar acele celule infectate de virus. Medicamentele realizate din insecte s-au dovedit mult mai eficiente decat cele clasice, in tratarea herpesului, de pilda. Ele ofera sperante de viitor in tratarea multor afectiuni care afecteaza imunitatea umana”, spune Natalia Safronikova, sefa Centrului de Medicina Preventiva din Moscova.
Comentarii