Marile laboratoare cosmetice accelereaza decriptarea structurii pielii, pentru a putea produce molecule cat mai eficace care sa actioneze pana la derma, redandu-i luciu, suplete, prospetime; tinerete, adica. Cremele antirid vor deveni, curand, istorie. Cercetatorii lucreaza de mai multa vreme la un concept mult mai ambitios: produsul anti-varsta global, care sa regenereze in totalitate organul cel mai vast al corpului: pielea. S-a observat ca o piele tanara se distinge printr-un profil proteic special.
Cercetatorii din laboratoarele cosmetice de prestigiu au identificat si cuantificat proteinele cheie din procesul de regenerare al pielii. Au fost recenzate, pana in prezent, peste 700 de proteine diferite in stratul cornean al epidermei. „Vanatorii” de proteine au descoperit faptul ca o piele de 20 de ani difera de una de 60 de ani prin 10 proteine metabolice. Unele sunt subexprimate, sau, dimpotriva, in exces, in pielea batrana. Totul consta in identificarea functiei lor pentru a se gasi solutii de ingrijire a pielii. Cercetatorii de la L’Oreal au monitorizat doua proteine, aparent mai promitatoare decat celelalte, care joaca un rol important in fenomenul de descuamare.
Intr-o piele tanara, descuamarea e regulata, celula cu celula, lasand loc in permanenta unor noi celule. Agresiunile sunt rapid reparate, pielea se regenereaza, hidratata, conferind un ten proaspat si o elasticitate tipice varstei. Cu timpul, celulele se acumuleaza apoi se detaseaza in „pachete”, iar refacerea pielii e mai lenta. Aceasta din urma se usuca si devine terna. Una dintre proteine formeaza depozite de tesut insolubile care franeaza descuamarea. O alta, care capteaza calciul, se afla in cantitate redusa in pielea batrana, deficitul de calciu franand regenerearea pielii.
E suficient sa introduci cateva proteine-cheie intr-o crema pentru a asigura un ten de adolescenta? Nu e chiar atat de simplu. Proteinele pot fi instabile si alergene si nu e recomandat sa fie utilizate in stare naturala, preferabila fiind varianta biosintezei cu ajutorul principiilor active. Experimentele s-au dovedit a fi peste asteptari, in cazul unor mari producatori. In doar cateva saptamani de tratament, pielea unor femei de 40-50 de ani a dobandit stralucire, suplete, elasticitate.
O alta pista e cea a celulelor stem. Organismul nostru pastreaza acelasi stoc de celule stem epidermice, indiferent de varsta, dar care asteapta un semnal pentru a deveni active, pentru a regenera pielea, in cazul nostru. Dar, cu varsta, acest proces se degradeaza. Celulele stem stau ascunse intr-un fel de nisa care primeste semnale chimice de la alte celule. Calitatea proasta a nisei dintr-o piele batrana face ca celulele suse sa devina „surde” la semnalele de activare. Cum se poate rezolva aceasta problema? Prin ameliorarea calitatii membranei nisei. S-au facut experimente in vitro, cu fragmente de piele umana. Dupa 56 de zile s-a obtinut o corectare a membranei nisei. Daca testele pe pacienti vor duce la aceleasi rezultate, viitorul in domeniul regenerarii pielii va fi luminos.
E extrem de important faptul ca au putut fi identificate molecule cheie in restaurarea integritatii structurii pielii. Strategiile de cercetare difera intre laboratoare. Unele, de pilda, s-au axat pe retinol, care stimuleaza productia de colagen, fixandu-se pe receptorii interni ai celulelor tinere. Sau pe colagen VII, care intareste legatura intre derma si epiderma si care se va regasi intr-un produs (Ultra Correction Lift), promis chiar in aceasta luna.
O mare parte din cercetatorii in domeniul genetic vizeaza manipularea genelor, directionarea lor prin diversi vectori, in celulele-stem, pentru a repara un ADN-ul deteriorat. Exista deja un produs pe piata dar sunt vizate altele noi mai performante. Care sunt (vor fi) cele mai eficace dintre cremele „miraculoase”? Cele mai scumpe, cu siguranta…
DORIN MARAN
Comentarii