Maladiile infectioase, de la ciuma care a facut ravagii in Europa medievala, la variola ce a rapus milioane de amerindieni si malaria care ucide inca mii de oameni in tarile Africii, au facut de-a lungul istoriei zeci de milioane de victime, depopuland tari si continente intregi. Chiar si in zilele noastre, desi asemenea plagi au fost, in mare parte, eradicate, posibilitatea aparitiei altora noi este privita cu ingrijorare de specialisti. Una dintre aceste posibile amenintari este o „ciuma moderna” care, transmisa, ca si cea clasica, prin intermediul sobolanilor, ar putea rapune o multime de oameni.
Cercetatorii se tem ca sobolanii cenusii, cea mai mare si mai numeroasa specie de sobolani din lume ar putea fi purtatorii unei bacterii ce declanseaza la om afectiuni cu prognostic letal. Un studiu publicat in numarul pe decembrie al Journal of Medical Microbiology sugereaza ca sobolanii cenusii (Rattus norvegicus) pot transmite, prin intermediul puricilor ce ii populeaza, o bacterie deosebit de periculoasa pentru om – Bartonella rochalimae. De la inceputul anilor 90, au fost descoperite peste douazeci de specii ale acestei bacterii, considerate agenti patogeni deosebit de periculosi, intrucat pot transmite boli mortale la oameni, de la maladii cardiace la infectii grave ale splinei si sistemului nervos.
Sobolani – purici – om: lantul fatal este acelasi ca la ciuma clasica
„O noua specie, numita Bartonella rochalimae, a fost recent pusa in evidenta, la o pacienta cu splenomegalie, care a calatorit in America de Sud. Acest incident naste ingrijorari privind aparitia unor noi agenti patogeni deosebit de periculosi. Suntem decisi sa investigam in ce masura rozatoarele care traiesc in apropierea habitatelor umane sunt purtatoare ale acestei bacterii”, precizeaza prof. Chao-Chin Chang, de la National Chung Hsing University, din Taiwan. Deocamdata, savantii presupun ca sobolanii gazduiesc cateva specii patogene de bacterii din specia Bartonella, precum B. elizabethae, responsabila de declansarea neuroretinitei la oameni. Desi nu s-a pus in evidenta principala cale de transmitere a bolii, este foarte probabil ca infectiile au fost declansate prin intermediul puricilor.
S-a dovedit, de pilda, ca specia de purici Ctenophthalmus nobilis poate transmite bacteria Bartonella. Acesti agenti patogeni au fost descoperiti si in puricii ce traiesc pe cobai, soareci de casa sau gerbili. Cercetatorii asiatici au luat mostre de pe 58 de rozatoare, incluzand 52 de sobolani cenusii, doi soareci de casa (Mus musculus) si trei sobolani negri (Rattus rattus). Sase dintre ei erau purtatori ai bacteriei Bartonella, dintre care cinci sobolani cenusii. Patru rozatoare aveau bacteria B. elizabethae, in vreme ce un sobolan negru era purtator al bacteriei B. tribocorum. „Analizand ADN-ul bacteriilor Bartonella, descoperite la Rattus Norvegicus din Taiwan am descoperit o tulpina foarte apropiata de B. rochalimae, care a fost recent izolata in Statele Unite, unde a provocat imbolnavirea grava a mai multor persoane”, spune Chang.
Dupa cum se stie, ciuma, sau „moartea neagra” cum a mai fost numita, cea mai grava boala infectioasa din istoria omenirii, a ucis, in mai putin de patru secole, dupa 1347, peste 75 milioane de oameni. Ea este declansata de o bacterie numita Yersinia pestis, care se transmite la om tot de la sobolanii cenusii si tot prin intermedul puricilor. Ingrijorarea specialistilor fata de proaspat descoperitul agent patogen zoonotic este de inteles, daca tinem seama de faptul ca nu doar in tarile din lumea a treia, dar si in marile metropole din lumea civilizata numarul sobolanilor cenusii este intr-o ingrijoratoare crestere.
GABRIEL TUDOR
Comentarii