Pe rand ciuma, malaria, variola, sifilisul, SIDA, au rapus milioane de oameni. Iar astazi, in plina era cosmica, pamantenii au de infruntat un pericol infinit mai mare: microbii aducatori de boli, veniti din spatiul extraterestru… Pare un scenariu demn de un film de groaza, dar savantii spun ca nu e exclus ca intr-o zi microbii extraterestri sau chiar microbii ori virusii pamanteni adusi inapoi pe Terra, la bordul rachetelor spatiale, sa faca ravagii in randul oamenilor. Acesti microbi ar putea declansa molime grave, comparabile doar cu epidemiile de ciuma din Evul Mediu sau cu pandemia de gripa spaniola care a rapus milioane de oameni, la finele primului razboi mondial.
Temerea le-a fost intarita de o intamplare petrecuta nu cu multa vreme in urma. In septembrie 2006, naveta americana Space Shuttle STS-115 purta la bordul ei si mai multi germeni din cunoscuta bacterie Salmonella, principala cauza a toxiinfectiilor alimentare, cu potential adesea letal. Cercetatorii voiau sa observe modul in care voiajul spatial afecteaza germenii de Salmonella.
Metamorfoza Salmonellei
Rezultatul i-a surprins si i-a ingrozit: cobaii de laborator hraniti ulterior cu acesti germeni au contactat boala si au murit mult mai rapid decat cei hraniti cu germeni de Salmonella care nu fusesera „plimbati” prin spatiu insa fusesera tinuti la temperaturi similare cu cele existente in afara atmosferei terestre. Astfel, dupa 25 de zile, 40% dintre cobaii care primisera alimente contaminate cu Salmonella de pe Pamant erau inca in viata, dar numai 10% din cei care consumasera hrana avand Salmonella „spatiala” mai supravietuiau.
„Oriunde merg oamenii, microbii ii vor insoti. Nu poti steriliza complet un cosmonaut, nu-l poti trimite complet curat in Cosmos. Problema e ca, daca omul vine slabit dintr-o calatorie spatiala, microbii vin intariti si sunt, iata, mult mai virulenti. Am descoperit nu mai putin de 167 mutatii genetice produse in germenii de Salmonella, in timpul acestei calatorii”, afirma Cheryl Nickerson, profesor asociat la Centrul pentru Boli Infectioase si Vaccinologie de la universitatea statului Arizona.
Desigur, Nickerson apreciaza ca experiente precum cea efectuata de echipa sa sunt benefice, intrucat ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa descopere noi masuri pentru stoparea bolilor infectioase. Deocamdata, cercetatorii isi recunosc neputinta in a oferi o explicatie suta la suta sigura asupra celor intamplate. O posibila teorie ar fi ca, dezvoltandu-se in conditiile de microgravitatie de la bordul navetelor spatiale, germenii au tendinta de a se adapta acestor conditii, mai dificile decat cele de pe Pamant.
Practic, savantii ii „antreneaza” astfel, pentru a face fata unor conditii grele, iar atunci cand microbii se vor intoarce pe Terra, astfel intariti, ei vor penetra mult mai usor fluidele corporale. Mucoasele organismului vor deveni prin urmare mai vulnerabile in fata lor si desigur ca cel mai afectat va fi chiar tractul gastrointestinal unde desigur ca germenii de Salmonella se vor simti ca acasa… „Acesti microbi sunt uluitori, ei pot detecta schimbarile de mediu instantaneu si isi pot transforma intregul mecanism genetic, pentru a supravietui”, apreciaza Nickerson.
GABRIEL TUDOR
Comentarii