Chupacabra
Ani de zile, locuitorii din statul american Maine au raportat observari ocazionale ale unei creaturi misterioase cu urlete înfricosatoare si cu ochi incandescenti. Se spune ca fiara ataca si ucide animale de companie, în special câini.
Animalul este evaziv, evitând întotdeauna încercarile de a-l urmari, captura sau ucide. Asta, pâna în 2006, când în luna august, o femeie din orasul Turner, Maine, a gasit un animal ciudat mort.
Creatura parea în mare parte albastra: avea ochi albastri, buze albastre si blana de culoarea carbunelui. Desi avea patru picioare si semana cu un câine, Michelle O’Donnell, o vecina, era sigura ca creatura nu era un câine. Simtind ca facuse o descoperire uimitoare, poate chiar fiara misterioasa mult cautata, femeia a facut fotografii, care au fost publicate în ziarul local si postate online.
Daca Bigfoot lasa urme uriase de picior, temutul chupacabra lasa în urma animale moarte. Desi se spune ca doar caprele sunt prada lor preferata (chupacabra înseamna rapitor de capre în limba spaniola), ele ar ucide si pisici, oi, iepuri, câini, gaini, rate, porci etc.
Descrierile chupacabrasului variaza foarte mult, dar numeroase relatari sugereaza ca aceasta creatura are aproximativ 1 metru pâna la 1,5 metri înaltime, picioare scurte, dar puternice, gheare lungi si ochi rosii înfricosatori si stralucitori.
Chupacabras a câstigat pentru prima data o notorietate larga în 1995 în Puerto Rico. Nimeni nu stie cu siguranta de ce sau cum a aparut brusc chupacabra, dar multi latino-americani cred ca este rezultatul experimentelor americane secrete în junglele din Puerto Rico.
A avut o perioada de glorie de aproximativ cinci ani, când au fost semnalate pe scara larga în Mexic, Chile, Nicaragua, Spania, Argentina si Florida, aproape exclusiv în zonele de limba spaniola. Desi este considerat pe scara larga un mit, ocazional observatii legate de prezenta Chupacabra sunt raportate si în Statele Unite, în principal în Texas si New Mexico.
Champ
Denumita adesea „Monstrul Loch Ness al Americii”, creatura misterioasa din Lacul Champlain (care se învecineaza cu Vermont, New York si Canada) se numeste Champ. Descrierile fiarei variaza foarte mult, dar se spune ca are o lungime de la 3 metri pâna la peste 30 de metri si are pielea întunecata acoperita cu mai multe cocoase.
Capul sau se presupune ca seamana cu un sarpe sau cu un câine. O fotografie despre care se pretindea ca este a monstrului a fost publicata în ziarul The New York Times în 1981, dând monstrului notorietate nationala, fiind considerata cea mai buna dovada în favoarea existentei lui Champ.
În mod ironic, fotografia care l-a propulsat pe Champ spre celebritate s-a dovedit mai târziu, într-o investigatie din 2003, ca fiind aproape sigur imaginea unui bustean plutitor, nicidecum a vreunui monstru.
În timp ce subiectul existentei lui Champ (care în limba engleza este si prescurtarea de la campion) a intrat în ultimii ani într-un con de umbra, legenda este pastrata vie de o echipa locala de baseball din liga minora care si-a luat numele de Vermont Lake Monsters (Monstri Lacului din Vermont).
Calmarul urias
Calmarul urias este singurul monstru din topul realizat de Live Science despre care se stie ca este real, desi zvonuri despre el exista de secole. Povestile antice ale marii relatau despre înfricosatorul Kraken, o fiara uriasa cu multe tentacule, despre care se spunea ca ataca navele si marinarii în largul marilor. Biologii au verificat în cele din urma existenta unui adevarat monstru marin: misteriosul calmar gigant Architeuthis.
Specimenele moarte esueaza periodic pe plajele lumii, cel mai adesea pe insulele Newfoundland si din Noua Zeelanda.
Cel mai mare exemplar de calmar urias a fost estimat la 21 de metri lungime, dar monstrul a ramas ascuns privirilor pâna în 2004, când o echipa de zoologi japonezi a filmat pentru prima data un calmar urias la adâncime. Creatura avea aproximativ 9 metri lungime, si se afla la aproape 1.000 de metri adâncime.
Dragonul
Este poate cel mai vechi monstru al folclorului universal dar exista mai multe variante ale dragonilor si serpilor giganti. Biblia, în cartea lui Isaia, îl descrie pe Leviathan, un dragon-sarpe de mare monstruos. Unii dintre cei mai dezvoltati dragoni provin din culturile chineze; de fapt, timp de secole, unii chinezi din mediul rural au dezgropat oase de dinozaur, crezând ca sunt oase de dragoni. Folclorul occidental este si el plin de dragoni. Este cunoscuta povestea crestinului pe nume George (sau Gheorghe la noi), soldat în armata romana, care a ucis un dragon înfricosator, devenit mai târziu cunoscut sub numele de Sfântul Gheorghe Ucigasul de Dragoni, patronul Angliei.
Povestea lui George care ucide balaurul vine din Legenda de Aur scrisa de arhiepiscopul de Genova Jacobus de Voragine din secolul al XIII-lea.
Desi dragonii sunt stravechi, ei sunt mai populari acum decât în orice alt moment al istoriei, aparând în cultura moderna, de la jocuri (în care jucatorii îsi asuma rolurile personajelor într-un cadru fictiv) precum Dungeons and Dragons, pâna la filme populare precum „Lord of the Rings” (Stapânul Inelelor).
Ogopogo
Canada are mai multi monstri de lac decât orice alta tara, laudându-se cu nu mai putin de o duzina de asemenea creaturi în apele sale reci. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca Lacul Okanagan, situat în Columbia Britanica, ar putea gazdui unul dintre cei mai faimosi monstri din lume. Monstrul lacului, supranumit Ogopogo (venind dintr-un cântec vechi de music hall) este unic în aceea ca indienii nativi din regiune obisnuiau sa faca sacrificii vii unui spirit al apei din lac, în timp ce traversau cu barci lânga cunoscuta Insula a Monstrilor.
Desi orice legatura între legenda indiana si un monstru modern este pura speculatie, multi martori oculari continua sa relateze lucruri ciudate care se petrec în apele lacului.
Potrivit lui John Kirk, expert Ogopogo si presedinte al Clubului de Criptozoologie Stiintifica din Columbia Britanica, exista dovezi mult mai bune pentru existenta unui monstru misterios în Lacul Okanagan din Canada decât a celui din Loch Ness. Pâna una alta, nu l-a fotografiat nimeni, ceea ce face din el un monstru scump la vedere.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii