Fie ca e vorba despre Univers, despre organismul uman, despre tehnologie sau despre arheologie, agentiile de presa abunda in informatii legate de descoperiri realizate de oamenii de stiinta, cu predilectie de cei americani. Stiinta vrea sa capete statutul omniscientei. Ca de multe ori se inseala, insa deja asta nu mai conteaza.
Masina condusa cu puterea mintii
In domeniul automobilismului, putine lucruri au evoluat, in sensul ca masina are in continuare un motor cu ardere interna (automobile cu motoare hibride exista, dar sunt considerate inca exotice), patru roti, volan, frane, faruri. Se tot incearca tot felul de experimente, de la masina care merge pe sosea si cea care poate zbura, pana la masina care se lasa condusa de senzori, vireaza si franeaza in locul soferului. Ele sunt spectaculoase, dar raman un fel de hobby extrem de bine subventionat, in ideea unei viitoare, dar incerte generalizari.
Practic, se doreste sa se arate ca se poate, nimeni nu stie insa si daca aceste experimente vor fi vreodata puse in practica. Din anii 70 ai secolului trecut, cand a aparut prima criza a petrolului, a fost lansat programul de realizare a masinilor care sa nu mai consume carburant fosil, dar dupa aproape o jumatate de secol de cercetari care au tocat resurse uriase, tot ceea ce s-a realizat au fost doar prototipuri de expozitie. Eforturile continua si azi, la fel de zadarnic, deoarece marii strategi n-au dat inca semnalul de schimbare a paradigmei, mai ales ca rezervele de petrolul nu sunt nici pe departe epuizate, asa cum previzionau studiile bine ghidate ale anilor 70.
Asa ca acum cercetarile se concentreaza mai mult pe siguranta automobilistului, pe noi metode de conducere, in dorinta de a aplica noile tehnologii digitale la „batranul” automobil. In aceasta serie a experimentarilor digitale se inscrie si reusita unui grup de cercetatori chinezi, care au realizat o masina ce se manevreaza doar cu puterea mintii!
Acest prototip a fost testat nu cu mult timp in urma, el urmand a fi folosit in primul rand de persoanele cu dizabilitati motorii. Realizat de cercetatori de la Universitatea Nankai din Tianjin (nord-estul Chinei) in co-laborare cu producatorul de automobile Great Wall Motor, automobilul capteaza impulsurile creierului utilizatorului cu ajutorul a 16 senzori, le analizeaza si le transmite sistemului de procesare, care le interpreteaza drept comenzi de a accelera sau a frana ori de a manevra usile. Un automobil utilitar de acest gen are mari sanse de a depasi spatiul restrans al laboratoarelor, deoarece se poate dovedi util in mai multe domenii.
Casa facuta la imprimanta
Daca ramanem in domeniul experimentelor tehnologice, sa amintim si un alt instrument foarte la moda in ultimii doi ani: este vorba despre imprimanta 3D, adica tridimensionala. Daca imprimanta obisnuita, 2D, are utilizari banale, acelea de a tipari documente diverse, imprimantei tridimensionale, care este un fel de strung pe trei axe, de diferite dimensiuni, i se gasesc pe zi ce trece noi utilizari, de la copierea statuetelor, pana la cea a oaselor. De curand, aflam, la Dubai s-a lansat proiectul de constructie al unei mici cladiri de birouri folosind in premiera o imprimanta 3D.
Ideea este de a folosi noua tehnologie tridimensionala pentru a reduce costurile si a economisi timpul de constructie. Casa nu va fi un zgarie-nori (desi este de asteptat si un asemenea proiect), va avea un singur etaj, cu o suprafata de aproximativ 185 metri patrati si va fi imprimata strat cu strat folosind o imprimanta inalta de peste sase metri.
Ca sa ne intoarcem la ideea unui zgarie-nori construit la imprimanta 3D, proiect la care mai avem probabil de asteptat, problema nu ar fi cladirea in sine, ci dimensiunile imprimantei, asa cum s-a pus si in cazul proiectului din Dubai. Totul e insa posibil, daca reusesti sa construiesti o imprimanta 3D cu o inaltime egala cu a zgarie-norilor.
O drona pentru spatiul cosmic
Dronele, aparate de zbor de mici dimensiuni, fara pilot, sunt in ultimii ani la mare moda, de la cele folosite in scopuri militare (de supraveghere, depistare si bombardare) pana la cele utilitare. Mai nou, NASA vrea sa intre si ea in jocul dronelor, pentru a fi folosite in spatiul cosmic (!), dupa cum marturisesc decidentii Agentiei. Pentru asta, NASA a organizat, aflam din sursa Agerpres, o competitie in cadrul careia participantilor li s-a cerut sa creeze o aplicatie pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spatiului si la imbunatatirea calitatii vietii pe Pamant.
Juriul „NASA International Space Apps Challenge” a selectionat proiectul unei echipei din Cipru si alte 5 dintre cele 950 de proiecte trimise din 135 de tari. Interesant este faptul ca in echipa cipriota se afla si un roman, Adrian Carlan, care impreuna cu informaticieni din Cipru, Ucraina si Serbia au propus o drona utilitara pentru Statia Spatiala Internationala.
Adrian Carlan s-a nascut la Bacau, este absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi, si s-a stabilit in urma cu 5 ani la Limassol. Proiectul echipei cipriote se numeste ArachnoBeeA si consta in construirea unei drone utilitare pentru o statie spatiala, cu rolul de a transporta marfuri, utilaje si echipamente.
Intr-un interviu acordat site-ului pulsulafroditei.com, Adrian Carlan a explicat ca ArachnoBeeA (adica un fel de paianjen-albina) este „o drona utilitara care poate fi folosita de membrii echipajului de la bordul statiei spatiale ISS”. Designul dronei este modular si de aceea poate fi adaptat oricaror conditii de lucru. „Astfel, in ambient presurizat se poate deplasa folosind cele 4 rotoare (albina), iar in spatiile depresurizate, cu ajutorul celor 4 membre (paianjen). De aici si conceptul de drona hibrida Paianjen-Albina”, a declarat romanul, precizand ca, „pe langa fuziunea de senzori, drona este echipata si cu un brat robotic, care poate fi modificat prin atasarea unor unelte diferite”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii